Lahko

Lahko se ti pokvari avto, zgrmiš na tla sredi trgovine ali padeš na poledenelem pločniku.

December je mesec, ko s(m)o ljudje običajno milejši in sočutnejši. Je tako to le »na papirju« ali tudi v resnici, ve vsak sam pri sebi.

Lahko se zgodi, da se ti na poti v službo pokvari avto. Uspe ti le zapeljati na stransko cesto in nato avto nepreklicno obmolkne. V zgodnjem sobotnem dopoldnevu upaš, da ti bo uspelo najti pomoč in v nekaj desetih minutah urediti novo prevozno sredstvo. A misliti dajo pogledi, ki jih začutiš (in zagledaš) skozi napol zastrta okna. Kukajo skozi rolete, odpirajo okna, da bi bili bliže situaciji, a da bi kdo prišel vprašat, ali potrebuješ pomoč, se ne zgodi. Lahko je pomagati nekomu, ki se mu pokvari avto. Četudi konkretne težave ne znaš odpraviti, vsaj pridi izza zavese in vprašaj, ali lahko kako pomagaš.

Na srečo – in upam, da jih imamo vsi – obstajajo ljudje, na katere se lahko zaneseš. Sorodniki, prijatelji, sosedje; imaš imena v telefonskem imeniku, za katera veš, da se ti bodo vedno oglasila. Tudi sredi noči ali v soboto zjutraj.

Prijatelju je spodrsnilo sredi enega od trgovskih centrov. Po napaki tistih, ki polnijo police in so prozorni plastični trak, s katerim so prekrite cene, pozabili na tleh. Ko je zgrmel na tla, ga ni nihče ni vprašal, ali mu pomaga nazaj na noge. Ljudje so mirno hodili mimo, polnili vozičke in se obnašali, kakor da se ni nič zgodilo.

V študentskih letih se nama je s prijateljico na parkirišču sredi Ljubljane pripetilo, da sva srečali žensko, ki je močno krvavela po obrazu. Niti za hip nisva oklevali, skočili sva v avto po prvo pomoč in jo oskrbeli. Povedala nama je, da se vrača s pregleda v Kliničnem centru in je na poledenelem pločniku padla. Sredi Ljubljane in sredi dneva zagotovo nisva bili edini mimoidoči, ki sva opazili, da krvavi ... Peljali sva jo na vlak, da se je lahko vrnila domov, na Dolenjsko. Hvaležnost, ki je sijala iz njenih oči, se mi je vtisnila v spomin.

Ni nekaj najbolj prvobitnega v človeku to, da ko vidiš, da je nekdo v zagati, priskočiš na pomoč? Ne samo v decembru, tradicionalno mesecu dobrih dejanj, obdarovanj in sočutnih misli. Seveda je prav, da pomagamo zdaj, ko so rane osamljenosti in samote še bolj odprte in skeleče kot v neprazničnih dneh. Ko hladu ne prinaša samo bližajoča se zima, ampak tudi občutek, da si vsakdo ne more privoščiti prazničnega kosa pršuta, četudi po znižani ceni. Srčna dejanja naj bodo vodilo skozi vse leto, predvsem pa naj se »aktivirajo« v hipu, ko zagledamo nekoga, ki potrebuje pomoč. Ker lahko. In ker smo lahko že takoj v naslednjem hipu mi tisti, ki jo bomo potrebovali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 80 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

2/15

nedelja

2/13

ponedeljek

-4/11

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2023

Ob materinskem dnevu

GLEDALIŠČE / Jesenice, 26. marec 2023

Na jeseniškem odru

PRIREDITVE / Hraše pri Smledniku, 26. marec 2023

Tekmovanje vlečnih psov

DELAVNICE / Vodice, 27. marec 2023

Stenski makrame

OBVESTILA / Kranj, 27. marec 2023

Zbor članov Društva bolnikov z osteoporozo

OBVESTILA / Naklo, 27. marec 2023

Srečanje s poslanci NSi

DELAVNICE / Naklo, 27. marec 2023

Orientalski plesi

PREDAVANJA / Ljubno, 28. marec 2023

O Sandru Botticelliju

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 18:09, 25. marec

S traktorji ne boste nič dosegli. Samo kolesarji lahko delajo revolucijo v Sloveniji.

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 17:45, 25. marec

sami fest desci

Šola bo eden največjih projektov / 07:53, 23. marec

Žalostno je, da najlepša vas v Sloveniji, ki jo na leto obišče 2 milijona ljudi, ne premore sodobne javne infastrukture. Bogati vaščani revna vas.

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem

Gradnja kolesarske povezave za zdaj po načrtih / 08:04, 21. marec

Bohinjci bi lahko zgradili brv čez Savo in povezali novo kolesarko z obstoječo kolesarsko povezavo na začetku Bohinjske Bistrice. Sedaj bodo...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 07:59, 21. marec

Res je, Zala, nismo vsi podkupljivi. In ja, se mi sanja, kako je, ko si po krivem obtožen. Pa vendar je korupcija v zdravstvu prej pravilo, ...