Druga skupina po prvem vzponu na razgledni poti Via Panoramica / Foto: Grega Flajnik

Emilija - Romanja, 7. del

Prebivalci pokrajine Emilija - Romanja so znani kot veliki užitkarji in gurmani. Poleg piadine, ki sem jo opisal prejšnji teden, uživajo v celi vrsti ribjih jedi, med katerimi so najbolj tipične jegulje. Jeguljam ustreza mešanica sladke in morske vode, zato se rade zadržujejo v bližini delte reke Pad. Mestu Comacchio rečejo tudi male Benetke, saj ima v središču manjše kanale za čolne.

Za božič radi jedo kapelete (testenine, napolnjene z mesom) v piščančji juhi ali z belo smetanovo omako, po možnosti s tartufi, kot predjed je pogosta »salama da sugo« – eno leto starana klobasa iz svinjskega mesa, ki jo je treba pred uživanjem skuhati. Kot dodatek jedo tipičen ferrarski kruh, imenovan coppia ferrarese, ki ima zaščiteno geografsko poreklo. Jedem radi dodajo tudi trd sir parmezan, ki izvira iz regije Parma. In ker so Italijani družabni ljudje, radi uživajo hrano v družbi prijateljev. V dobri družbi prija dobro vino in v pokrajini Romanja je veliko dobrih vin. Vinarji pa se trudijo, da tradicionalno pridelovanje vina nadgradijo z biodinamičnimi metodami.

No, naši kolesarji so bili pretežno bolj navdušeni nad pivom. In tudi zanje se je našlo kakšno lokalno pridelano pivo. Spoznali smo, da imajo tudi butične pivovarne in da pivovarji radi imenujejo svoja piva po znanih dogodkih ali ljudeh iz okolice. Tako smo odkrili pivo z imenom Amarcord – po istoimenskem filmu znanega režiserja Federica Fellinija, rojenega v mestu Rimini. V filmu opisuje življenje v tem mestu v času vzpona fašizma.

Italijanski kolesarji imajo tudi svojo mešanico piva in oranžade, radler po naše, in ga seveda imenujejo »bicikleta«. Takšno pijačo smo pokusili na našem potovanju tretjega dne, ko smo se podali po panoramski cesti Via Panoramica. Najprej smo ob obali kolesarili do mesta Cattolica. Od tu smo se povzpeli na manjši grič Gabice Monte, s katerega se lepo vidi proti obali Riminija, nato smo se spustili in dvignili na naslednji grič s še lepšim razgledom. Na eni strani nas je spremljalo Jadransko morje, na drugi strani griči pokrajine Romanja. Na spustih smo vriskali od veselja, v klance smo globoko dihali, a ne preveč, saj vzponi niso bili dolgi, ves čas pa so nas spremljali lepi razgledi. Kolesarska pot Via Panoramica je dolga 25 kilometrov in povezuje kraja Cattolica in Pesaro, ki je v sosednji pokrajini Marke. Ustavil smo se v kraju Fiorenzuola di Focara in si ogledali manjši srednjeveški gradič. Od tu smo zapustili Vio Panoramico in se spustili do kraja Babbucce, od tam pa do gradu v mestu Gradara.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/3

sobota

-4/3

nedelja

-7/7

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.