Načrti in izzivi

December je sicer skoraj v celoti še pred nami, a verjetno ni preuranjeno strniti, kaj je najbolj zaznamovalo leto na gospodarskem področju. Vojna v Ukrajini je dokončno razgalila evropsko energetsko odvisnost od Rusije. Zanašanje le na obnovljive vire energije ne bo dovolj, zato se Evropa in z njo Slovenija znova zatekata tudi k jedrski energiji.

Inflacija, za katero smo še pred nekaj meseci verjeli, da je začasne narave, bo, kot kaže, ostala z nami tudi v prihodnje. Svež novembrski podatek statističnega urada kaže na desetodstotno letno rast cen v Sloveniji.

Gospodarstveniki kličejo tudi k reševanju kadrovskih težav. Ob rekordni zaposlenosti, ki smo jo dosegli v letošnjem letu, ustreznega kadra primanjkuje v številnih panogah. Na kadrovsko stisko ne nazadnje nakazujejo tudi nekateri dogodki, o katerih smo le v zadnjih dveh ali treh številkah poročali tudi v Gorenjskem glasu: karierni sejem v Kamniku, predstavitev obrtniških poklicev šenčurskim osnovnošolcem, okrogla miza o izbiri karierne poti v kranjskem šolskem centru … Problematiki so se z nekaterimi pomembnimi gorenjskimi zaposlovalci včeraj posvetili v kranjski Kovačnici, kadrovski izzivi pa so bili tudi ena od osrednjih tem torkovega Vrha slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju. Vse glasnejši so pozivi k pohitritvi postopkov za zaposlovanje tujcev, ob pomanjkanju delavcev s področja Balkana se zato lahko nadejamo uvoza delovne sile tudi iz bolj oddaljenih držav, kot so denimo Filipini.

Hkrati lahko pričakujemo tudi digitalizacijo in robotizacijo delovnih procesov, kar pa predstavlja izziv tudi za izobraževalni sistem, ki se bo moral bolj prilagajati potrebam trga. A roboti ne bodo odžirali delovnih mest, pravijo gospodarstveniki. Nasprotno, meni Iztok Stanonik iz škofjeloškega Polycoma, le z robotizacijo bomo lahko dosegli enega od zastavljenih ciljev – povečanje povprečne bruto plače na zaposlenega z zdajšnjih dva tisoč na 3200 evrov v naslednjih osmih letih. Novi cilji, ki so jih v torek zastavili na Brdu, so smeli, a le tako je mogoč razvojni preboj, kakršnega si želimo.

Slovensko gospodarstvo je kljub izzivom, s katerimi se spoprijema, v dobri kondiciji. Kakšne pa so napovedi? Gospodarska aktivnost v tretjem letošnjem četrtletju se je močno zmanjšala, v Banki Slovenije pa tudi v zadnji četrtini leta pričakujejo nadaljevanje skromnejše aktivnosti. Kakšno leto nam bodo prinesli decembrski dobri možje, ostaja negotovo, kot kaže, pa izzivov še ne bo zmanjkalo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/14

ponedeljek

-3/11

torek

-4/15

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

DELAVNICE / Vodice, 27. marec 2023

Stenski makrame

OBVESTILA / Kranj, 27. marec 2023

Zbor članov Društva bolnikov z osteoporozo

OBVESTILA / Naklo, 27. marec 2023

Srečanje s poslanci NSi

DELAVNICE / Naklo, 27. marec 2023

Orientalski plesi

PREDAVANJA / Ljubno, 28. marec 2023

O Sandru Botticelliju

ŠPORT / Šenčur, 28. marec 2023

Za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Šenčur, 28. marec 2023

Muzicirajmo skupaj

IZLETI / Kranj, 30. marec 2023

Na Sv. Mohor

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 20:46, 26. marec

Ja, ampak preveč samskih punc in fantov. Najti morate čas za prihajajoče veselice. Ampak kaj, ko je od 18ih naprej ples v hlevu, čez dan pa ...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 18:09, 25. marec

S traktorji ne boste nič dosegli. Samo kolesarji lahko delajo revolucijo v Sloveniji.

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 17:45, 25. marec

sami fest desci

Šola bo eden največjih projektov / 07:53, 23. marec

Žalostno je, da najlepša vas v Sloveniji, ki jo na leto obišče 2 milijona ljudi, ne premore sodobne javne infastrukture. Bogati vaščani revna vas.

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem

Gradnja kolesarske povezave za zdaj po načrtih / 08:04, 21. marec

Bohinjci bi lahko zgradili brv čez Savo in povezali novo kolesarko z obstoječo kolesarsko povezavo na začetku Bohinjske Bistrice. Sedaj bodo...