prižig luči adventni sejem parkeljni Kranjska gora / Foto: Tina Dokl

Prižig prazničnih lučk

Alpska vasica sredi Kranjske Gore je polno zažarela, sobotno odprtje s prižigom lučk, veliko rdečo pentljo na Ljudskem domu in nastopom a capella skupine Bassless so pospremili številni obiskovalci. Praznične lučke bodo v prihodnjih dneh zažarele tudi v drugih gorenjskih krajih.

Kranjska Gora, Škofja Loka, Kranj, Bled, Jesenice, Radovljica, Medvode – Alpska vasica v Kranjski Gori bo tri adventne sobote gostila glasbenike, to soboto ob 18. uri bo nastopila kantavtorica Ditka, teden dni kasneje Kvatropirci, na zadnjo adventno soboto pa rokovska skupina Ekvorna. Za najmlajše bo v sredo, 21. decembra, ob 17. uri gledališka predstava Škrat Lenko, pride tudi Božiček.

Iz lesenih hišk v Alpski vasici že diši po prazničnih dobrotah, v soboto, 3. decembra, bodo tudi v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani odprli Alpsko adventno tržnico. Sosednji vrt Viharnik, ki ga ustvarja domačin Stane Brus, bo vabil na sprehod skozi s tisočerimi lučkami okrašen vrt. Ledeno kraljestvo v Mlačci pa bo s številnimi novostmi ob primernih razmerah odprto od 15. decembra dalje. Silvestrovanje bo ob zvokih Ansambla Saša Avsenika pred hotelom Kompas v Kranjski Gori, za najmlajše pripravljajo otroško silvestrovanje v dvorani Vitranc od 15. ure dalje.

»Ti večeri s prazničnim prižigom lučk so bili ena najlepših dogodivščin v osmih letih županovanja,« se spominja Janez Hrovat, ki zaključuje županovanje.

Lučke bodo zasvetile v petek

Decembra bo v Škofji Loki vrsto dogodkov za vse generacije, začelo pa se bo že ta petek. Festival Loka v snegu bo namreč zaživel ob 17. uri s prižigom prazničnih luči, s privlačnim repertoarjem pa bosta program popestrila mlada glasbenika Kristjan in Denis, ki nastopata kot Duo Artcoustic. Na dogodku bodo sodelovali tudi otroci in mladostniki ter vzgojitelji iz Stanovanjske skupine Škofja Loka – VZ Kranj. Na stojnici bodo ponudili palačinke, izkupiček pa bodo namenili za doživljajske aktivnosti, ki jih načrtujejo skozi leto. Prav tako v petek se bo odprlo drsališče na Trgu pod gradom, v naslednjih dneh pa bodo sledili koncerti, glasbene delavnice ter obisk Miklavža.

Praznični sejem, enajst koncertov ...

Tudi v Kranju bodo pripravili prižig prazničnih lučk, ki ga bo spremljal koncert skupine Bassless v petek ob 17. uri, ko z občinskim praznikom zaznamujejo rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, ugasnili pa jih bodo šele 8. februarja po Prešernovem smenju. Isti dan se bo začel Praznični sejem, ki bo potekal do 30. decembra, v ponedeljek, 5. decembra, ob 17. uri pa bodo v mestnem središču pričakali prihod Miklavža. Mestna svetlobna okrasitev bo letos še nekoliko bogatejša, zaradi varčevalnih ukrepov pa jo bodo ponoči ugašali. Znova so rdeča nit decembrske okrasitve svetlobni verzi dr. Franceta Prešerna, dopolnjevale pa jo bodo dve božično-novoletni smreki, lesene skulpture in lesene jaslice v kanjonu Kokre, ki jih je izdelal Matjaž Beguš. Na Glavnem trgu bodo postavili pravljični gozdiček, na vrtu gradu Khislstein pa svetlobne živali, lesene jaslice kranjskega umetnika Mira Rismonda in Božičkov stol za praznično fotografiranje. Decembra bo ob petkih in sobotah na Glavnem trgu potekalo tudi enajst koncertov, zadnji teden celo vsak dan. Silvestrovanje na prostem z Markom Vozljem in Mojstri pa se bo začelo ob 22. uri.

Zimska pravljica na Bledu

Med 2. decembrom in 8. januarjem bo na blejski Jezerski promenadi praznično vzdušje pričarala Zimska pravljica, ki bo odprta od ponedeljka do četrtka med 15. in 19. uro, ob petkih, sobotah, nedeljah in praznikih pa od 11. do 21. ure. Na prazničnih stojnicah se bodo obiskovalci lahko okrepčali s tipičnimi gorenjskimi jedmi in toplimi napitki ali izbrali izvirna praznična darila. Ob koncih tedna bo potekal bogat glasbeni program. Ves čas bo odprt tudi »poštni urad decembrskih mož«, kjer bodo lahko otroci napisali in oddali pismo za dobre može. Na ogled bodo jaslice v naravni velikosti, največja naravna novoletna smreka, praznični stol in ljubezensko kolo. V Zimsko pravljico bodo vstopili v petek, 2. decembra, s prižigom lučk in glasbeno-plesno animacijo za otroke gledališča Smejček ob 17. uri, sledil bo nastop Folklorne skupine KUD Bled ob 18.30 in koncert skupine Tosca Beat ob 19. uri.

Drsališče na Čufarjevem trgu

Na Jesenicah bodo lučke na Čufarjevem trgu prižgali v ponedeljek, 5. decembra, ko pripravljajo miklavževanje s predstavo za otroke in odprtje zunanjega drsališča na trgu. Lučke drugod po mestu pa bodo zaradi varčevanje prižgali malo pred božičem.

V petek praznični prižig lučk

Tradicionalni praznični prižig lučk v Radovljici pripravljajo ta petek. Pester sklop prireditev se začenja s popoldanskim rokodelskim sejmom in nastopom skupine Čupakabra, ob 17. uri pa se bo s prižigom začelo praznično rajanje. Za glasbo in zabavo bo skrbela zasedba Sam's Fever z večnimi uspešnicami Elvisa Presleyja, za kulinariko pa vseh devet gostiln Okusov Radol'ce. Za otroke bodo organizatorji, zavod za turizem in kulturo, pripravili plesno-gibalno delavnico, odprta pa bo tudi Biserna hiša, kjer uporabniki VDC Radovljica ustvarjajo keramične umetnine. Z Radolško tržnico in prireditvami za otroke ter Miklavževim sejmom se bo predpraznično dogajanje nadaljevalo tudi v soboto in nedeljo.

Praznične Medvode

Veseli december v Medvodah se bo začel 6. decembra, ko bodo na dogodku pred knjižnico prižgali praznične luči, otroke bo obiskal Miklavž. Dogodki si bodo sledili vse do 31. decembra, ko bo na Drsališču Medvode od 22. ure silvestrovanje. Drsališče so odprli 18. novembra, postavljeno bo do 10. februarja.

Blagoslov božično-novoletnega drevesa

V Šenčurju bodo v praznični december vstopili z blagoslovom božično-novoletnega drevesa, ki bo danes, 2. decembra, ob 15.30 v središču Šenčurja. Letošnje drevo podarjajo krajani krajevne skupnosti Voklo.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 57 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-10/0

sreda

-12/2

četrtek

-10/5

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 8. februar 2023

V žirovski konec

PRIREDITVE / Gorenjska, 8. februar 2023

Ob slovenskem kulturnem prazniku

IZLETI / Naklo, 8. februar 2023

Po Poti kulturne dediščine

IZLETI / Kokrica, 8. februar 2023

Na Prešernov dan v Kranj

IZLETI / Šenčur, 8. februar 2023

Pohod na Prešernov smenj

RAZSTAVE / Jesenice, 9. februar 2023

Švica

IZLETI / Kranj, 9. februar 2023

Planinsko-pohodniški izlet

GLEDALIŠČE / Podnart, 11. februar 2023

Dama slanih oči

 

 
 

 

 
 
 

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 21:12, 7. februar

Vse ima ozadje. Ozadje združitve / ukinitve je osamosvojitev podrediti mitu NOB, a z zanikanjem revolucije, ki jo je izpeljala manjšinska K...

Kmetu pogojna kazen / 08:13, 7. februar

Ob tako smešnih kaznih ni čudno, da je v gozdovih toliko kmetijskih in gradbenih odpadkov. Potem smo pa sprehajalci tisti, ki smo krivi za t...

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 17:20, 3. februar

"Je pa naša naloga, da vztrajamo na stališču, da za kolaboracijo s fašizmom in nacizmom opravičila ni," je povedal Borut Sajovic. Super. Se ...

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 13:50, 3. februar

Poleg klišejskega scenarija smo letos v Dražgošah prvič v govoru slišali tudi opravičilo.Seveda, "krivec za veliko dražgoško zmago upora in ...

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?