S pomočjo tekočega dušika so učencem prikazali, kako v vesolju zaledenijo stvari. / Foto: Tina Dokl

Za vedoželjne učence

Več kot štiristo otrok iz osemnajstih osnovnih šol z vse Gorenjske so gostili na letošnjem jubilejnem, desetem Festivalu naše prihodnosti na Osnovni šoli Orehek Kranj.

Festival, ki združuje vse gorenjske osnovne šole, je namenjen predvsem nadarjenim in radovednim učencem, je pojasnila vodja projekta Anja Šmid Pustoslemšek in dodala, da so seveda dobrodošli vsi, ki so se pripravljeni naučiti ali izvedeti kaj novega. Odziv učencev je bil letos znova nad pričakovanji, saj so prosta mesta za 25 delavnic zelo hitro zapolnili. Delavnice so namenjene učencem od 4. do 9. razreda, pri čemer so največje zanimanje pokazali učenci druge triade, je pojasnila Anja Šmid Pustoslemšek.

S festivalom želijo radovednim in vedoželjnim učencem ponuditi še kaj več, česar ni v učnem načrtu, saj se zavedajo, da v rednem programu osnovne šole učenci ne morejo vselej potešiti vse svoje radovednosti in raziskovalne žilice. »Na naših delavnicah jim ponudimo, česar ne bodo izvedeli pri pouku v šoli. Naš glavni cilj je, da jim razširimo obzorja,« je poudarila Anja Šmid Pustoslemšek. Delavnice pripravljajo mentorji iz gorenjskih osnovnih in srednjih šol, pa tudi zunanji izvajalci iz podjetij in drugih ustanov. Učenci so tako tudi letos lahko sodelovali v delavnicah risanja, programiranja in naravoslovnih delavnicah, preizkusili so se lahko v klesanju kamna, se zabavali ob cirkuških vragolijah, ustvarjali v impro gledališču, se rešili iz sobe pobega, spoznavali kitajsko pisavo in umetnost, sodelovali pri verižnem eksperimentu ... Kot posebnega gosta so letos gostili kolesarja Mateja Mohoriča, s katerim sta dva učenca opravila intervju po video povezavi. »Učencem je posredoval veliko dobrih nasvetov, predvsem pa sporočilo, da je s trudom in željo mogoče doseči vse, kar si želiš.«

V eni od delavnic so spoznavali osnove improvizacije z Rokom Škrlepom. Ob našem obisku so uprizorili kuharski šov, v katerem so se učenci z veliko iznajdljivosti prelevili v različne kuharske pripomočke in sestavine, da so pripravili torto po sicilijansko. Maj iz Osnovne šole (OŠ) Matije Čopa Kranj je užival v lovu na zaklad, na katerega so se podali s pomočjo QR kod. Potem so tudi sami oblikovali QR kode, s katerimi so skriti zaklad pomagali najti svojim sovrstnikom. Petošolki Ivana in Ema iz OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka sta ustvarili svojo družabno namizno igro, namesto metanja kocke pa so za premikanje po igralni plošči žrebali domine in seštevali pike na njih. Zelo živahno je bilo tudi v učilnici, kjer so spoznavali lastnosti in nevarnosti vesolja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.