V Žireh je potekala letošnja osrednja proslava ob dnevu Rudolfa Maistra. / Foto: Gorazd Kavčič

Mož velikih dejanj

Na predvečer praznika, dneva Rudolfa Maistra, je v Žireh potekala letošnja osrednja proslava, na kateri so se spomnili slovenskega pesnika, generala in borca za severno mejo.

Žiri – »Rudolf Maister ostaja zgled pogumnega vizionarja, velike narodno zavedne osebnosti, intelektualca, častnika in kulturnika, ki se ni bal izpostaviti za visoke cilje slovenstva, kot jih je tedaj odlično razumel,« je v svojem nagovoru na proslavi v Žireh poudaril slavnostni govornik, predsednik države Borut Pahor. Organizacijo osrednje proslave ob državnem prazniku je letos prevzelo Domoljubno društvo generala Rudolfa Maistra Žiri v sodelovanju z Občino Žiri in Zvezo društev generala Maistra Slovenije.

Zato se je nekdanji župan in sedanji poslanec državnega zbora Janez Žakelj na slovesnosti v Žireh najprej zahvalil omenjenemu žirovskemu društvu, ki so ga ustanovili leta 2019 z namenom, da se ohranijo spomin na generala Maistra in njegove borce, med katerimi jih je bilo 42 tudi iz Žirov. »Že doslej so storili veliko za prepoznavnost tega dela naše zgodovine, ki ga še vedno premalo poznamo, zato smo jim lahko hvaležni za ozaveščanje in dokumentiranje tega časa.« V Žireh so ponosni, da so bili tudi njihovi dedje del zgodovine našega naroda, ki jo je pisal prvi general slovenske vojske Rudolf Maister, je dejal Žakelj in poudaril, da Maister ni bil le vojak in odličen strateg, ampak vsestranski mož, športnik, slikar, pesnik in ljubitelj zapisane besede. »Bil je mož velikih dejanj – pokončen, odločen in pogumen. Te lastnosti so zagotovile, da lahko živimo v samostojni državi in sami pišemo svojo zgodovino.« Tudi predsednica Zveze društev generala Maistra Slovenije Lučka Lazarev Šerbec je poudarila, da gre Maistru zahvala, da smemo govoriti v slovenščini. »Bil je človek, ki se je v pravem zgodovinskem trenutku znašel na pravem mestu.« Po njenih besedah je neizpodbitno, da bi ostali brez precejšnjega dela naše domovine, če ne bi bilo Rudolfa Maistra in njegovih borcev za severno mejo. Tudi predsednik Pahor je poudaril, da Maistrovi vojaški in politični dosežki neposredno utemeljujejo samostojno slovensko državo. »Brez njegovih hrabrih odločitev bi prav mogoče Slovenci po prvi svetovni vojni in sicer ostali brez Štajerske. Brez njih bi bili ozemeljsko prikrajšani.« Njemu in njegovim borcem gre zato po Pahorjevih besedah zasluga, da smo Slovenci v nemirnem dvajsetem stoletju zaokrožili ozemeljsko celovitost Slovenije, naposled kot samostojne in neodvisne države.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/24

četrtek

12/28

petek

13/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. julij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

RAZSTAVE / Radovljica, 5. julij 2024

Fotografska razstava Venice Mistery

PRIREDITVE / Kranj, 6. julij 2024

Na Goteniški Snežnik

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. julij 2024

Koncert kitaristke in kantavtorice

PRIREDITVE / Cerklje, 6. julij 2024

Piknik DU Cerklje

GLASBA / Srednja vas, 7. julij 2024

Koncert ljudskih pevcev

GLASBA / Kranj, 9. julij 2024

Koncert večnih uspešnic Sepulture

IZLETI / Cerklje, 9. julij 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

 

 
 

 

 
 
 

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...

Preureditev območja na Planini / 17:58, 26. junij

Pri toplarni na Planini poleg cestne povezave s Supernovo, naj bi zgradili še cca 70 parkirnih mest? Mogoče podzemna.

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov / 17:53, 26. junij

Kar posledično pomeni, če se tako mudi z omenjeno gradnjo, da v Kranju ne bo regijske bolnice?
Mogoče bo pa prej zgrajena avtobusna postaja? Mogoče celo v Kranju!

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:31, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.