Del udeležencev Žitne konference / Foto: arhiv organizatorja

Večja samooskrba z žiti

V razmerah, ko so tudi na trgu z žiti številni pretresi, je pomembno, da država pri žitih poveča samooskrbo, so ugotavljali na nedavni Žitni konferenci.

V Sloveniji je bila lani 85-odstotna samooskrba z žiti, pri pšenici samo 58-odstotna.

Slovenija je lani uvozila za 240 milijonov evrov mlinarskih in pekovskih izdelkov, izvozila pa za 95 milijonov evrov. Povečuje se tudi izvoz pšenice.

Kranj – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije je tudi letos pripravila Žitno konferenco, ki je osrednji letni dogodek, namenjen vsem, ki so povezani z žitom in oljnicami – kmetijskim podjetjem, proizvajalcem krmil, mlinarskim in pekovskim podjetjem, kmetijskim zadrugam, semenarskim hišam, predstavnikom pristojnih ministrstev, inšpektorjem in drugim.

Žitni izdelki kmalu z znakom Izbrana kakovost

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je v nagovoru udeležencem poudarila, da je v razmerah, ko so tudi na trgu z žiti veliki pretresi, pomembno, da deležniki žitnega sektorja sodelujejo in vzdržujejo dobre poslovne odnose in da država poskrbi za samooskrbo z žiti in s tem tudi zmanjša cenovne pritiske. Po podatkih ministrstva je bila lani pri žitih 85-odstotna samooskrba, pri pšenici samo 58-odstotna. V novem programskem obdobju skupne kmetijske politike 2023–2027 bo tudi žitni sektor deležen številnih podpor, tudi »žitarji« pa bodo kmalu lahko svoje izdelke označevali z znakom Izbrana kakovost – Slovenija, ki je pri potrošnikih že dobro poznan.

Premalo sušilnic in skladišč

Kaj je bilo še slišati na Žitni konferenci? V združenju kmetijskih podjetij ugotavljajo, da bo v prihodnje treba povečati pridelavo žit, povečati konkurenčnost, izboljšati produktivnost, vzpostaviti poštene odnose v žitni verigi in uveljaviti shemo Izbrana kakovost – Slovenija, pomemben izziv pa bo tudi prilagoditev tehnologije pridelave na podnebne spremembe. V združenju za mlinarstvo se od epidemije novega koronavirusa dalje ubadajo z visokimi cenami žit in energije ter motnjami pri dobavi embalaže, prizadevajo pa si tudi za povečanje prevoza žita po železnici. V združenju proizvajalcev krmil so opozorili na vsaj 30-odstotno pomanjkanje skladiščnih in sušilnih zmogljivosti za žita. Če država želi povečati samooskrbo in prehransko varnost, bo morala podpreti posodobitev obstoječih in gradnjo novih zmogljivosti. V združenju za pekarstvo so posebej poudarili visoke cene surovin in energentov, pomanjkanje delovne sile, zlasti pekov, padanje kupne moči potrošnikov ter prilagajanje proizvodnje potrošnikom, ki so alergični na gluten, jajca in mleko. Agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar je dejal, da je v razmerah, ko nekatere države zaostrujejo (zapirajo) uvoz in izvoz, pomembno, da Slovenija gradi svojo suverenost tudi s samooskrbo pri žitih.

Le malo krušne pšenice za prehrano

Po podatkih kmetijskega ministrstva so pridelovalci v Sloveniji letos žitom za zrnje namenili več kot polovico vseh njiv. Na več kot dveh petinah njiv, namenjenih žitu, so pridelovali koruzo, na četrtini njiv pa pšenico. Pšenice so pridelali nekaj več kot 152 tisoč ton, kar je primerljivo s povprečjem preteklih let, pri tem pa najbolj bode v oči podatek, da v državi le 17 odstotkov domače krušne pšenice porabijo za prehrano ljudi.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/2

petek

-4/2

sobota

-5/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.