Tradicionalni slovenski zajtrk na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas / Foto: Mateja Rant

Malico pojedli s slastjo

Minuli petek je bil v znamenju slovenske hrane. V številnih vrtcih in šolah so izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos potekal pod sloganom: Zajtrk z mlekom – super dan!

S Tradicionalnim slovenskim zajtrkom želijo predvsem otroke in mladino seznaniti s pomenom zajtrka ter pomenom in prednostmi lokalno pridelanih živil.

Gorenja vas – V sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka so v vrtcih in šolah tudi tokrat postregli z obrokom, ki je bil sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka oziroma drugega svežega ali suhega sadja, pri čemer je bilo pomembno, da so bila vsa živila slovenskega porekla. Na ta način želijo predvsem otroke in mladino seznaniti s pomenom zajtrka ter pomenom in prednostmi lokalno pridelanih živil, obenem pa poudariti pomen kmetijstva in čebelarstva za predelavo hrane ter njunega vpliva na okolje. »Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti,« so poudarili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sami izbirali dobrote pri veliki mizi v avli

V zdravem obroku, sestavljenem samo iz živil slovenskega porekla, so minuli petek lahko uživali tudi učenci Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas. »Današnji dan smo v celoti posvetili zdravju – ne samo zdravi hrani, ampak tudi gibanju in duševnemu zdravju,« je pojasnila organizatorka šolske prehrane Agata Bredeško. Za učence so pogrnili veliko mizo v šolski avli, ob kateri so si lahko kar sami postregli z jedmi, ki so jih imeli na voljo. Poleg kruha, mleka, medu in jabolk so lahko izbirali tudi drugo sveže in suho sadje ter zelenjavo, poskusili so lahko še jagodni in bučni namaz. Sploh jagodni je bil učencem zelo všeč. »Zelo dobro je bilo vse, kar so pripravili danes, še posebno jagodni namaz. Všeč mi je, ker smo lahko poskusili nekaj novega, želela bi si, da bi imeli pogosteje take malice,« je poudarila devetošolka Janja Mezeg. Tudi Julijan Ažbe Perkič je pohvalil zlasti jagodni namaz, všeč mu je bil tudi sir, pogrešal je le salamo, je priznal. Z njim sta se strinjala še Urban Razložnik in Gašper Štucin, ki sta uživala v kruhu, siru in jabolkih, a je po njunem prav tako manjkala salama. Agata Bradeško je po koncu dneva ugotavljala, da je šla pripravljena hrana učencem zelo v slast, saj so razdelili precej velike količine izdelkov. Tako so recimo porabili kar 65 kilogramov kruha, šest kilogramov masla in 15 kilogramov medu, razdelili so še 60 kilogramov jabolk ter 13 kilogramov mlečnih namazov. Učenci so popili sto litrov čaja in 50 litrov mleka, na voljo so imeli še 60 litrov jogurta.

Promocija zdravega načina življenja

Poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka so v šoli pripravili še druge dejavnosti, s katerimi so promovirali zdrav način življenja. »Učenci prve triade so se pomerili v exatlonu oziroma tekmovanju na pripravljenem poligonu, nad čimer so bili zelo navdušeni. Exatlon smo pripravili tudi za učence druge triade, ki so se pomerili še v medrazrednem tekmovanju med dvema ognjema, učenci tretje triade pa so se kljub dežju preskusili v orientaciji v naravi,« je razložila vodja zdrave šole Lucija Tomc. Z vsemi učenci so si vzeli čas tudi za pogovor o zdravi prehrani, pri čemer so zlasti poudarili pomen vnosa zadostne količine vode v telo. Učenci nižjih razredov so nato narisali primere zdravih obrokov in jih razstavili v svojih učilnicah, starejši učenci pa so primere zdravih obrokov zapisali in jih prav tako razstavili v učilnicah, da jih bodo spominjali, kako organizirati zdrav dan z zdravimi obroki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/7

petek

6/8

sobota

2/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.