Tik pod vrhom, kjer se začne cesta strmo vzpenjati

Emilija - Romanja s kolesom, 5. del

Cilj drugega dne našega »kolopotovanja« je bila Republika San Marino, najmanjša in hkrati naj bi bila tudi najstarejša republika na svetu. Že od daleč smo lahko opazovali Titano, 650 metrov visok najvišji vrh San Marina, ki mu nudi dober strateški položaj.

Ali bo naporno, so me zjutraj spraševali kolesarski prijatelji. Potolažil sem jih, da mesto leži pod goro, zato bo treba premostiti manj višinskih metrov, ter da se cesta dviga postopoma. Od mesta Riccione do San Marina vodi 15 kilometrov dolga pot, ki je večinoma speljana skozi manjše vasi: Osteria del Fiume, Ospedaletto in Faetano so največje med njimi. Na začetku res ni večjih klancev in le zadnja dva kilometra sta res strma. Pred zadnjim vzponom kolesarska pot pelje po trasi nekdanje železnice, ki so jo opustili po drugi svetovi vojni. Tako San Marino sploh nima železniške proge, prav tako nima letališča, ima pa pristajališče za helikopterje. Normalno, da država z nekaj več kot 27 tisoč prebivalci, kolikor so jih našteli z zadnjim štetjem, ne more imeti take infrastrukture kot večje evropske države. Zato so prebivalci zelo povezani z Italijo, kamor lahko brez večjih težav hodijo na delo. Tudi druge storitve lahko uporabijo v Italiji. V San Marinu je bolnišnica, v kateri zdravijo osnovne bolezni. Če v njej pacienta ne morejo pozdraviti, ga pošljejo v ustrezno italijansko bolnišnico in država mu plača storitev.

San Marino ni članica Evropske unije. Celotno območje je zato »duty free«, kar pomeni, da so cene tu veliko ugodnejše kot pa v sosednji Italiji. V mestu smo videli veliko prodajaln s tehnično opremo, oblekami, spominki in kakovostnimi usnjenimi izdelki, po katerih so morda še najbolj znani. Kdor želi v svojem potnem listu žig Republike San Marino, lahko obišče turističnoinformativni biro in zanj odšteje pet evrov.

Središče mesta leži za obzidjem in ima tri obrambne stolpe, ki dandanes služijo le kot čudovite razgledne točke. Če bi želeli videti proti Jadranskemu morju, bi se morali povzpeti na enega od njih, a žal nismo imeli časa. Zato smo se ustavili na glavnem trgu ob parlamentu in od tam občudovali griče in vzpetine severno od San Marina. Pomembnejša sta griča z utrdbo San Leo in Carpegna, kjer je pogosto treniral Marco Pantani. Za počitek ob kavici smo se spustili nekoliko nižje, saj so tam cene precej ugodnejše. Izvedeli smo tudi, kako je Republika San Marino nastala – a o tem prihodnjič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/7

petek

6/8

sobota

2/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.