Vozniško dovoljenje je v zadnjih letih glede na cene postalo »drago kot žafran«. / Foto: Gorazd Kavčič

Pot do vozniškega dovoljenja

Kljub večanju priljubljenosti električnih skirojev in koles vozniško dovoljenje za mnoge predstavlja »nujno zlo«, ki ga je za premostitev večjih razdalj treba opraviti.

Celoten strošek pridobitve vozniškega dovoljenja znaša vsaj 1200 evrov. Cena pa je seveda odvisna od števila ur, ki jih posamezni kandidati potrebujejo.

Kranj – Prevozna sredstva so skozi zgodovino veljala za pomemben statusni simbol in še danes avtomobile pogosto povezujemo s prestižem. Slovenci smo ljubitelji jeklenih konjičkov, o čemer pričajo podatki, da je bilo konec leta 2021 v Sloveniji registriranih okoli 1.189.000 osebnih avtomobilov, kar znaša 564 avtomobilov na tisoč prebivalcev. Kljub priljubljenosti uporabe osebnih vozil pa je pot do vozniškega dovoljenja v primerjavi s prejšnjimi leti postala velik finančni zalogaj in prava časovna kalvarija. Čeprav sta uporaba javnih povezav in možnost koriščenja alternativnih prevoznih sredstev, kot so kolesa in električni skiroji, v mestih precej razširjeni, pa je vozniško dovoljenje za posameznike iz ruralnih predelov še vedno nuja.

Tečaj, prva pomoč, zdravniški pregled

Na poti do vozniškega dovoljenja je poleg teoretičnega in praktičnega usposabljanja vožnje treba opraviti tečaj in izpit prve pomoči ter zdravstveni pregled. Tečaj in izpit prve pomoči se navadno opravljata na območnem združenju Rdečega križa, cene pa se gibljejo okoli 100 evrov. Zdravniški pregled je obvezen že pred izvajanjem praktičnega dela vožnje, kandidati za voznike, ki bodo zanj odšteli med 40 in 60 evri, pa ga lahko opravijo v eni od pooblaščenih zdravstvenih organizacij oziroma pri pooblaščenem zasebnem zdravniku. Sledi teoretični del usposabljanja oziroma izobraževanje o cestnoprometnih predpisih ter izpit, ki se opravlja pred izpitno komisijo. Skupno boste za teoretični del tečaja odšteli med 100 in 130 evri, izpitno preverjanje znanja pa vas bo po denarnici udarilo še za dodatnih 42 evrov.

Povišanje cen ur vožnje

Poleg vseh teh stroškov pa je večino denarja treba odšteti za ure praktične vožnje, saj se je cena v zadnjih letih močno povišala. V Šoli vožnje B&B odgovarjajo, da je k povišanju cen ur vožnje, ki so se v primerjavi z lanskim letom dvignile za približno štiri odstotke, botrovalo predvsem višanje cen goriva in povečevanje ostalih stroškov, ki so povezani z usposabljanjem. »Ocenjujemo, da celoten strošek pridobitve vozniškega dovoljenja, skupaj z vsemi potrebnimi tečaji in usposabljanji, stane nekje minimalno 1200 evrov. Cena pa je seveda odvisna od števila ur, ki jih posamezni kandidati potrebujejo,« je pojasnila Urška Dolenc iz Šole vožnje B&B.

Čakanje na opravljanje izpitne vožnje

Čeprav pridobitev vozniškega dovoljenja zahteva kar nekaj ekonomskih odrekanj, pa se številni kandidati soočajo še z eno prepreko – s časom. V Sloveniji se namreč soočamo z velikim pomanjkanjem učiteljev vožnje, obenem pa je epidemija koronavirusa zaradi zaprtja, ki je prepovedalo opravljanje vseh dejavnosti, Agencijo za varnost prometa ohromila za približno sedem mesecev. Na agenciji pojasnjujejo, da je posledično iz koronskega časa ostalo še približno 26.000 neopravljenih izpitov, povprečna čakalna doba na glavno izpitno vožnjo pa tako znaša približno 35 dni. »Pri čakalnih dobah je treba upoštevati tudi, da se mesečno okrog sto kandidatov prijavi na izpitno vožnjo, vendar se je na koncu ne udeležijo, termina pa ne odpovejo,« še pojasnjujejo na agenciji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

5/6

sobota

2/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.