Srebrno medaljo FZS je prejel član FD Janez Puhar Milan Mihalič. / Foto: Tine Založnik

Praznik fotografije

Pred nedavnim so v Galeriji Mestne hiše v Kranju odprli 11. mednarodno razstavo fotografij Miniature, ob tem pa so podelili tudi naslove Fotografske zveze Slovenije in nagrade Janeza Puharja.

Kranj – Že po tradiciji se je 11. mednarodna razstava fotografij Miniature, ki jo bienalno organizira Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj, začela v Prešernovem gledališču z razglasitvijo in projekcijo najboljših fotografij letošnjega natečaja. Uvodoma so prisotni z minuto molka počastili spomin na letos preminulega dolgoletnega člana in odličnega fotografa domačega društva Damirja Gizdavčića.

Mednarodna žirija v sestavi Matjaž Čater (predsednik) Cristina Garzone in Andreja Peklaj je ocenjevala 629 fotografij na temo Linije in 649 fotografij na prosto temo. Na prvo temo je sodelovalo 160 avtorjev iz 32 držav, na prosto temo pa 163 avtorjev iz 34 držav. Žirija je izbrala najboljša dela in določila tudi prejemnika posebne nagrade. Ob projekcijah nagrajenih fotografij sta prisotnim avtorjem priznanja podelila Matjaž Čater in Vasja Doberlet. V vsaki izmed kategorij sta podelila šest častnih trakov FIAP, bronaste, srebrne in zlate medalje FD Janez Puhar Kranj, Fotografske zveze Slovenije (FZS) ter Mednarodne fotografske zveze (FIAP), v kategoriji Linije pa tudi posebno nagrado.

Najuspešnejši avtor natečaja je Shin Woo Ryu iz Južne Koreje, ki ima na razstavo sprejetih vseh osem fotografij in je na vsako temo prejel tudi častni trak FIAP, najuspešnejši slovenski avtor pa je Milan Malovrh, ki ima na razstavo sprejetih sedem fotografij in prejel je prejel častni znak FIAP, prejel pa je še bronasto medaljo Janeza Puharja. Fotografije letošnjega natečaja Miniature si je moč ogledati v Galeriji Mestne hiše.

Fotografski nazivi

V nadaljevanju so podelili še naslove krovne organizacije slovenskih fotografov, Fotografske zveze Slovenije, in sicer najuspešnejšim društvom, razstavljavcem in posnetkom za leto 2021. Umetniški svet FZS v sestavi Matej Peljhan (predsednik) in člani Andreja Peklaj, Matjaž Čater, Dušan Miška in Sandi Novak je opravil pregled fotografskih kolekcij, ki so jih poslali kandidati za razstavljavske naslove FZS. Naziv fotograf prvega razreda FZS so si prislužili Simon Remec, Žan Osim, Tomi Križaj in Stanislav Perko, naziv kandidat za mojstra fotografije je prejel Matjaž Vidmar, naziv mojstrice oziroma mojstra fotografije so dobili Andreja Ravnak, Igor Debevec in Simon Krejan.

Šest najuspešnejših posnetkov preteklega leta sta posnela Peter Balantič in Igor Debevec, poleg njiju pa so proglasili še osem avtorjev, ki jim po uspešnosti posnetkov sledijo. Najuspešnejša društva za preteklo leto pa so: Digitalna kamera, FD Jesenice, FD Janez Puhar Kranj, FK Ljubljana, FK Nova Gorica in FK Žarek Sežana.

Nazadnje so v kranjskem društvu podelili še dve nagradi Janeza Puharja, in sicer za leto 2021 Andreji Peklaj, za leto 2022 pa Juriju Kurillu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/7

petek

6/8

sobota

2/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.