Vrh Ogradov s pogledom v osrčje Julijcev. Zadaj se zelo lepo vidi Škednjevec. / Foto: Jelena Justin

Tik pred zimo

Ogradi (2087 m n. m.) – Le najvišji vrhovi so bili pokriti s snegom, ko sem obiskala bohinjski dvatisočak, ki nagradi z lepim razgledom in dušnim mirom.

Bohinjske planine v poletni sezoni ponudijo avtentičnost planšarske idile. Nad planinami pa je venček zanimivih vrhov, precej je neoznačenih, in tudi naš vrh je nemarkiran, čeprav nas manjši smerokaz brezskrbno usmeri na stezo, ki ji preprosto sledimo do samega vrha. A kam gremo? Tokrat na Ograde, ki pa so danes že pokriti z belo odejo.

Zapeljemo se v Bohinj in pri jezeru zavijemo proti Stari Fužini, kjer tik pred mostom zavijemo ostro in strmo levo navzgor proti planini Blato. Če se za turo odločimo pozimi, preverimo, ali je cesta do planine Blato sploh prevozna. Če ni, lahko to vzpon precej podaljša. S parkirišča pred planino Blato nadaljujemo do rampe, kjer zavijemo desno na stezico, ki poteka po kamniti polici. Pot do Krstenice ni označena. Sledimo stezici do kolovoza, ga prečimo in na drugi strani nadaljujemo po stezici skozi gozd. Dobro vidna lovska steza se strmo v okljukih dviguje skozi gozd. Po 60 minutah strmega vzpona skozi gozd bomo prišli do lične lovske koče, ki stoji skoraj na skalnem robu. Od lovske koče nadaljujemo kar po poti naprej. Nad seboj bomo zagledali strehe prvih stanov na Krstenici. Če pogledamo proti zahodu, so pred nami razprostrti Ogradi, nad Krstenico se dviga Krsteniški Stog. Tik pod planino zavijemo levo in nadaljujemo po markirani vezni poti proti planini Laz. Naj nas ne zavede potek poti, saj izgubimo višino in se od Ogradov oddaljimo, potem pa se steza le obrne v pravo smer. Približno 45 minut od planine Krstenica, ko smo že zelo blizu planini V Lazu, na desni zagledamo veliko skalo z možicem in napisom Ogradi.

Pot ni markirana, je lahko sledljiva in teče proti vzhodu. Najprej strmo, potem pa v okljukih se lepo vzpenja do južnih travnatih pobočij, kjer opazimo ruševine nekdanjega planšarskega stana. Hodimo mimo barvite skalne stene. Nad ruševinami steza zavije levo in se začne vzpenjati prečno po travnatem pobočju proti zahodu. Pot je vse bolj razgledna, saj se pred nami kažejo Kreda, Slatna ter Prvi, Srednji in Zadnji Vogel. Pridemo do gostega področja ruševja, kjer obhodimo večjo kotanjo, in se na drugi strani ponovno povzpnemo na rob. Od tu v daljavi že vidimo naš današnji vrh, ki ga označuje križ. Vmes za trenutek celo malenkostno izgubimo višino, nato pa se precej strmo po travnatem pobočju povzpnemo do vrha. Razgled z vrha Ogradov je fantastičen: proti severu je pred nami Triglav z Rjavcem, pa Mišelj vrh, Škednjovec itd. Ko pogledamo proti Krstenici, se greben nadaljuje v Krsteniški Stog, Jezerski Stog, Adama in Evo, Prevalski Stog. V naši neposredni bližini je Debeli vrh, zadaj vidimo Kanjavec … in še bi lahko naštevali.

Z vrha sestopimo po poti vzpona do markirane poti, kjer smo prej zavili proti Ogradom. Nadaljujemo desno proti planini V Lazu. Ko jo že vidimo pred seboj, zavijemo levo, na spodnjo stezo, ki se najprej spušča, potem malce celo še pridobi višino, ko pa dosežemo »stopnice«, se steza začne strmo spuščati. Zavije rahlo v desno, se strmo spusti in skoraj izravna. Po ravnem pridemo do poti, ki vodi proti planini Jezero. Po dobro znani poti sestopimo do jeklenega konjička.

Nadmorska višina: 2087 m
Višinska razlika: 940 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/4

torek

1/4

sreda

2/5

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Preddvor, 28. februar 2023

Tombola

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 28. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

DELAVNICE / Tržič, 28. februar 2023

Izdelovanje voščilnic in knjižnih kazal

OBVESTILA / Vodice, 28. februar 2023

Temeljni postopki prve pomoči

RAZSTAVE / Radovljica, 1. marec 2023

Slike Vlaste Srebotnjak

IZLETI / Kranj, 1. marec 2023

V Portorož in Marezige

OBVESTILA / Preddvor, 1. marec 2023

Telovadba za najlepša leta

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...