Mobilni telefoni so postali eden večjih motilcev pozornosti voznikov. / Foto: Tina Dokl

V prometu ne bodite na spletu

Policisti ta teden poostreno nadzirajo uporabo mobilnih telefonov za volanom: med kršitelji je vse več voznikov e-skirojev. Zakon dovoljuje prostoročno telefoniranje, a ga strokovnjaki za prometno varnost odsvetujejo.

Kranj – Ta teden v sodelovanju Agencije za varnost prometa (AVP) in policije poteka preventivna akcija Varno brez telefona v prometu. Mobilni telefoni so namreč zadnje desetletje postali eden večjih motilcev pozornosti voznikov, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. »Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih naj počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!« pozivata AVP in policija.

V času akcije bo policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Pozorni bodo tudi na druge prekrške, predvsem tiste, povezane z izpostavljenimi udeleženci v prometu, pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev. Agencija bo v tem času izvajala tudi medijske aktivnosti ter v sodelovanju s SPV Mestne občine Ljubljana z nadcestnimi transparenti opozarjala na tveganja, ki jih prinaša uporaba mobilnega telefona v prometu.

Policisti so letos do 15. novembra ugotovili 22.540 kršitev uporabe mobilnega telefona med vožnjo, lani v enakem času pa 30.866. Trend upada v AVP pripisujejo poostreni zakonodaji, ozaveščanju in večjemu nadzoru policije. Med kršitelji izstopajo vozniki osebnih avtomobilov in tovornih vozil, vse več pa je tudi voznikov e-skirojev. Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je sicer za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter tri kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen znaša 120 evrov.

Zakon sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, ki pa ga policija in AVP odsvetujeta, saj odvrača pozornost voznika in tudi ni varno. Tuje raziskave tako kažejo, da je med pisanjem SMS sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno pet sekund osredotočen na telefon, in ne na vožnjo. V naselju pri vožnji 50 km/h prevozi skoraj 70 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 km/h v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov. »Gre za podobno tveganje, kot da bi takšno razdaljo prevozil z zaprtimi očmi, poudarjajo v AVP. Pri voznikih so različne študije ugotovile tudi do petdeset odstotkov slabši reakcijski čas kot pri vožnji v normalnih pogojih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/7

petek

6/8

sobota

2/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.