Mestna občina Kranj

V sedmih občinah bo drugi krog

V sedmih gorenjskih občinah bo 4. decembra drugi krog županskih volitev, saj v nedeljo tam nihče od kandidatov ni prejel več kot petdeset odstotkov glasov.

Kranj: Matjaž Rakovec in Ivo Bajec

V mestni občini Kranj sta se v drugi krog volitev za župana uvrstila aktualni župan Matjaž Rakovec (predlagatelj SD), za katerega je glasovalo 48,22 odstotka volivcev, in Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije) z 19,50 odstotka glasov. Zoran Stevanović je prejel 17,44 odstotka glasov, Aleksander Svetelj 7,67 odstotka, Srečko Barbič 3,99 odstotka in Igor Velov 3,18 odstotka. Volilna udeležba je bila 42,17-odstotna.

»Izredno sem vesel rezultata. Prejel sem dobrih 48 odstotkov, kar je v primerjavi z letom 2018, ko je bilo v prvem krogu dobrih trideset odstotkov, za več kot petdeset odstotkov boljši rezultat. Vesel sem tudi, da je moj nasprotnik v drugem krogu Ivo Bajec. Bil je korekten celotno predvolilno kampanjo, znal je pohvaliti, kaj vse smo na občini naredili, in tudi kritično pogledati na razmere,« je po razglasitvi neuradnih rezultatov dejal Rakovec.

»Uvrstitev v drugi krog smo pričakovali in zahvala vsem volivcem – vsak glas mi pomeni veliko. V drugem krogu je še vse odprto, gremo naprej in do zadnjega diha se bomo borili, da zmagamo. Volilna kampanja je bila korektna. Kandidata zagovarjava vsak svoj program in upam, da ga bo, kdorkoli bo zmagal, tudi izpeljal,« pa je povedal Bajec.

V 33-članskem mestnem svetu bo najmočnejša svetniška skupina SD s sedmimi svetniki, Gibanje Svoboda in SDS sta prejela po šest mandatov, sledijo Resni.ca s petimi mandati, NSi jih ima tri, Več za Kranj in Povezane lokalne skupnosti po dva mandata, Levica in Lista za razvoj Kranja pa bosta v novem mestnem svetu imeli po enega člana.

Jesenice: Blaž Račič in Peter Bohinec

Na Jesenicah se bosta v drugem krogu pomerila dosedanji župan Blaž Račič (predlagatelj Zoran Račič in skupina volivcev Županova lista za naše Jesenice) in kandidat SD Peter Bohinec. Račič je zbral 27,51 odstotka glasov, Bohinec pa 22,97 odstotka. Eva Mlakar je prejela 21,86 odstotka glasov, Sabina Mulalić pa 20,60 odstotka. Andrej Vastl je prejel sedem odstotkov glasov. Volilna udeležba je bila nekaj manj kot 36-odstotna.

»Pričakoval sem tesen izid. Z izraženo podporo volivk in volivcev sem zadovoljen in se jim zahvaljujem. Za drugi krog pa se bomo za podporo pogovorili z županskimi kandidati, ki jim s kandidaturo ni uspelo,« je dejal Blaž Račič.

Peter Bohinec, ki je predsednik hokejskega kluba HDD SIJ Acroni Jesenice, je rezultate spremljal iz Cardiffa, kjer so jeseniški hokejisti tekmovali v celinskem pokalu. »Vesel sem uvrstitve v drugi krog. Zahvaljujem se volivcem, ki so mi namenili glas. To je glas za spremembe, ki jih Jesenice potrebujejo,« je dejal.

V občinskem svetu je osem mandatov dobilo Gibanje Svoboda, po pet Neodvisna lista Za boljše Jesenice in SD, po tri SDS in Županova lista za naše Jesenice, po en mandat pa Državljansko gibanje Resni.ca, Levica, NSi in SLS.

Kranjska Gora: Henrika Zupan in Blaž Veber

V občini Kranjska Gora je bila volilna udeležba 57,84-odstotna. Županskih kandidatov je bilo osem, v drugi krog sta se uvrstila Henrika Zupan (predlagatelj Aleš Bedič in skupina volivcev) s 37,91 odstotka glasov in Blaž Veber (predlagatelj Alenka Nečemer in skupina volivcev) s 27,76 odstotka glasov. Henrika Zupan je povedala: »Najprej se zahvaljujem vsem, ki so šli na volišče in mi dali svoj glas. Vesela sem zmage v prvem krogu, glede na veliko število županskih kandidatov se mi zdi to velik uspeh. Moj cilj in cilj naše liste Živimo v dolini je, da občina postane prijazna občanom, da se vzpostavi dialog z njimi, jih o vsem informira in da občina deluje transparentno.«

Tudi Blaž Veber se je najprej zahvalil vsem, ki so zanj oddali svoj glas. Kot je dejal, je bilo glede na veliko število županskih kandidatov pričakovati drugi krog, »mogoče smo pričakovali kak odstotek več«. Poudarja: »Veseli me, da smo kampanjo vodili na visokem nivoju, kar se tiče komunikacije in odnosa do ostalih kandidatov.«

Bogdan Janša je prejel 12,83 odstotka glasov, Blaž Knific 9,25 odstotka, Franci Koražija 4,16 odstotka, Klemen Robič 3,73 odstotka, Tina Robič 2,37 odstotka in Ena Girandon 1,98 odstotka.

V 16-članski občinski svet je pet mandatov dobila lista Živimo v dolini, štiri mandate Alpska lista, SDS dva mandata, po enega pa Gibanje Svoboda, Lista Blaža Knifica, Nova Slovenija – krščanski demokrati, SD in lista Zgornjesavci za Zgornjesavce.

Bled: Anton Mežan in Janez Fajfar

Na Bledu se bosta v drugem krogu pomerila aktualni župan Janez Fajfar (predlagatelj Janez Klemenčič in skupina volivcev) in nekdanji podžupan Anton Mežan (predlagatelj Iztok Pesrl in skupina volivcev). Za Fajfarja je glasovalo 44,18 odstotka, za Mežana pa 45,61 odstotka volivcev. Na tretjem mestu je Romana Purkart z 10,2 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 56,95-odsotna.

Kot je dejal Anton Mežan, je premoč v prvem krogu nad aktualnim županom velik uspeh. »Zahvaljujem se za vsak glas, ki bo pomemben tudi v drugem krogu, kajti razlika zna biti minimalna, a tako kot od vsega začetka, si tudi tokrat obetam zmago,« je dejal Mežan. »Blejci me poznajo, vejo, da bom delal v dobro vseh. Do volitev bomo sicer konkurenca protikandidata, po njih pa partnerji za razvoj.«

Janez Fajfar meni, da razlika v prvem krogu ni velika in je po njegovem premostljiva. »V drugem krogu računam na volivce prvega kroga in tiste, ki tokrat morda niso glasovali ali pa so glas namenili Romani Purkart,« je povedal Fajfar, ki je zadovoljen tudi s štirimi sedeži v občinskem svetu.

V občinskem svetu je Lista Tonija Mežana prejela pet mandatov, Županova Lista Rad imam Bled štiri, Gibanje Svoboda tri, dva mandata stranka SDS, po en mandat pa Lista Bled 365, Lista za kulturo in šport ter NSi.

Žiri: Štefan Bogataj in Franc Kranjc

V Občini Žiri, kjer je bila volilna udeležba 61,63-odstotna, sta se v drugi krog uvrstila Štefan Bogataj (SDS in NSi), ki je prejel 1165 oziroma 47,34 odstotka glasov, in Franc Kranjc (Aleš Dolenc in skupina volivcev), ki je prejel glas manj oziroma 47,30 odstotka glasov. Branko Jesenovec je prejel 5,36 odstotka glasov. V občinskem svetu bo tudi v novem mandatu najbolj številno zastopana Neodvisna lista za napredek Žirov, ki je pridobila še dve mesti in jih ima po novem osem, en mandat je pridobila stranka SDS in ima po novem štiri mesta, NSi je eno mesto izgubila in jo bosta po novem zastopala dva svetnika, stranka SD pa je ohranila en mandat.

Kljub izredno tesnemu izidu je Štefan Bogataj zelo zadovoljen z rezultatom. »Sploh glede na to, da sem novinec v lokalni politiki,« je poudaril in dodal, da si želi, da bi se v drugem krogu za odhod na volišče odločil še kakšen njegov podpornik, da pridejo čez »magično polovico«, kot se je izrazil. Tudi Franc Kranjc je zadovoljen, zlasti ker je tudi njihova Neodvisna lista za napredek Žirov pridobila večino v občinskem svetu. Veseli ga, da mu je uspelo zbrati tako veliko število glasov. »Sam že 26 let delam na komunalnem področju in ob tem se gotovo lahko naberejo tudi določene zamere pri občanih. Potrudili se bomo za kar najboljši rezultat tudi v drugem krogu, odločili pa bodo volivci.«

Komenda: Majda Ravnikar in Jurij Kern

V Komendi, kjer so se po umiku dosedanjega župana Stanislava Poglajena za funkcijo pomerili štirje kandidati, je ob skoraj 57-odstotni volilni udeležbi največ glasov zbrala aktualna direktorica občinske uprave mag. Majda Ravnikar. Prejela je 32,35 odstotka glasov volivcev in se bo v drugem krogu pomerila z Jurijem Kernom, ki jih je zbral 29,19 odstotka. Nekdanji župan Tomaž Drolec, ki se je po dveh mandatih premora znova odločil za vstop v politiko, je zbral dobrih 25 odstotkov glasov, Boštjan Veinhandl pa dobrih 13 odstotkov.

V 14-članski občinski svet se je uvrstilo osem list. Po tri mandate je prejela Lista Majde Ravnikar in SDS, Lista TRN in SLS po dva, po enega pa Gibanje Svoboda, Lista združena Komenda z Boštjanom Veinhandlom, NSi in SD.

Mengeš: Bogo Ropotar in Franc Hribar

Tudi v Mengšu se dosedanji župan Franc Jerič ni odločil za vnovično kandidaturo. Za njegovo mesto se je pomerilo pet kandidatov. Na volišča je odšla polovica mengeških volivcev, ki je največ glasov namenila dosedanjemu podžupanu Bogu Ropotarju – 44,96 odstotka. Ropotar se bo tako v drugem krogu pomeril s Francem Hribarjem, ki je zbral 21,85 odstotka glasov. Sandi Jaklič je prejel 18,88 odstotka glasov, Aleš Janežič 10,67, Tomaž Štebe pa 3,63.

V občinskem svetu je sedem od skupno 16 mest prejela Lista povezovanja Boga Ropotarja, tri mandate je osvojila Lista Sandija Jakliča, po dva Skupaj za mengeško občino – skupaj zmoremo več in SLS, po enega pa NSi in SDS.

Kot nam je povedal zmagovalec prvega kroga Bogo Ropotar, je zadovoljen z izidom volitev, še posebej pa je vesel velikega števila mandatov v občinskem svetu. Pri napovedih za drugi krog pa ostaja previden: »Kljub temu da imam prednost, ne želim ničesar napovedovati, imam pa dober občutek, da se bo tudi drugič izšlo po mojih željah.«

Boljši rezultat je pričakoval Franc Hribar, ki pričakuje težak boj v drugem krogu. »Pomemben bo glas vsakega volivca,« pravi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 62 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/14

petek

-3/14

sobota

3/12

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 16. februar 2024

Pogovor z Goranom Vojnovićem

PRIREDITVE / Radovljica, 16. februar 2024

Miti in legende na Zgornjem Gorenjskem

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 16. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 16. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 16. februar 2024

Muzikal Kekec

PRIREDITVE / Visoko, 17. februar 2024

Kje je Shakespeare

OBVESTILA / Stiška vas, 18. februar 2024

Križev pot v Stiški vasi

OBVESTILA / Šenčur, 19. februar 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Zlato polje / 08:08, 15. februar

Sem se enkrat sprehodil skozi Udin boršt. Polno smeti in kosovnih odpadkov. Enako kot se je pred leti bila bitka za Dolino Brje pri Bledu, k...

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...

Nasprotujejo trasi obvoza / 19:06, 13. februar

V predoru Karavanke občasno uvedejo sistem po ure ke, po ure sm... In to je mednarodni promet. Seveda frekvenca osebnih vozil je na Bled vel...

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Pišem županu / 10:35, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Nasprotujejo trasi obvoza / 06:31, 11. februar

Ko se gredo otroci gradbince.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...