Čas tudi za županjo

V šestnajstih gorenjskih občinah so minulo nedeljo že dobili župane, v sedmih občinah bodo na to, kdo jih bo vodil prihodnja štiri leta, morali počakati na drugi krog. Tudi tokrat na čelu občin, ki so že dobile župana, ni nobene ženske, obstaja možnost, da se bo to zgodilo vsaj v drugem krogu, saj se je v dveh gorenjskih občinah v drugi krog uvrstila tudi kandidatka.

Že pogled na kandidate, ki so se potegovali za najvišjo funkcijo v občinah na Gorenjskem, sicer pokaže, da je bila med njimi le peščica žensk – med 73 kandidati je bilo namreč le enajst žensk. Večina jih je kandidirala s podporo volivcev ali neodvisnih list oziroma strank, ki se v političnem prostoru umeščajo na »levi pol« – Gibanja Svoboda in SD ter Vesne – zelene stranke. V Kranjski Gori bodo imeli volivci še vedno možnost izbrati Henriko Zupan, ki je v prvem krogu prejela skoraj 38 odstotkov glasov, v Komendi pa Majdo Ravnikar, ki so ji tokrat volivci namenili dobrih 32 odstotkov glasov. Mogoče bo tako vsaj ena od njiju popravila žalostno statistiko gorenjskih občin, ki se v vseh letih od osamosvojitve lahko »pohvalijo« zgolj z eno županjo. Še to je zgolj en mandat Občino Bohinj vodila pred kratkim preminula Evgenija Kegl Korošec.

Vodenje občin na Gorenjskem tako za zdaj ostaja domena moških. Tako na lokalni ravni vsaj na Gorenjskem nismo sledili trendu, ki se je vzpostavil na državni ravni, kjer smo pred kratkim dobili prvo predsednico države, tudi državni zbor vodi ženska, v 17-članski vladi pa je sedem ministric. V nedavnem pogovoru z novinarji je celo papež Frančišek dejal, da opaža, da se vsakič, ko ženska dobi položaj v Vatikanu, stvari izboljšajo. Pri tem je imel v mislih tudi sestro Raffaello Petrini, ki jo je imenoval za namestnico vatikanskega guvernerja in torej najmočnejšo žensko v mestu oziroma državi.

Zanimanje za najvišje funkcije na ravni občin pa ni majhno samo pri ženskah, ampak na splošno v zadnjih letih število kandidatov upada. Županska funkcija namreč časovno ni omejena in običajno tam, kjer kandidira aktualni župan, novinci nimajo veliko možnosti. Očitno je zadovoljstvo z delom, ki ga opravijo dotedanji župani, tako veliko, da jim občani zaupajo in ne želijo tvegati z nekom, ki ga še ne poznajo, če se je »stari« župan izkazal. Pričakovano se tako več posameznikov odloči za kandidaturo v občinah, kjer župana izbirajo povsem na novo. To se je pokazalo tudi v Kranjski Gori, kjer se je za nasledstvo nekdanjega župana Janeza Hrovata, ki se ni odločil za ponovno kandidaturo, »spopadlo« kar osem kandidatov, med njimi tri ženske.

Oddaj svoj komentar

Kranj 2°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/15

ponedeljek

1/17

torek

2/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 20. marec 2023

Umovadba

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Na Slavnik

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Katarina–Grmada

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 23. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.