Čas tudi za županjo

V šestnajstih gorenjskih občinah so minulo nedeljo že dobili župane, v sedmih občinah bodo na to, kdo jih bo vodil prihodnja štiri leta, morali počakati na drugi krog. Tudi tokrat na čelu občin, ki so že dobile župana, ni nobene ženske, obstaja možnost, da se bo to zgodilo vsaj v drugem krogu, saj se je v dveh gorenjskih občinah v drugi krog uvrstila tudi kandidatka.

Že pogled na kandidate, ki so se potegovali za najvišjo funkcijo v občinah na Gorenjskem, sicer pokaže, da je bila med njimi le peščica žensk – med 73 kandidati je bilo namreč le enajst žensk. Večina jih je kandidirala s podporo volivcev ali neodvisnih list oziroma strank, ki se v političnem prostoru umeščajo na »levi pol« – Gibanja Svoboda in SD ter Vesne – zelene stranke. V Kranjski Gori bodo imeli volivci še vedno možnost izbrati Henriko Zupan, ki je v prvem krogu prejela skoraj 38 odstotkov glasov, v Komendi pa Majdo Ravnikar, ki so ji tokrat volivci namenili dobrih 32 odstotkov glasov. Mogoče bo tako vsaj ena od njiju popravila žalostno statistiko gorenjskih občin, ki se v vseh letih od osamosvojitve lahko »pohvalijo« zgolj z eno županjo. Še to je zgolj en mandat Občino Bohinj vodila pred kratkim preminula Evgenija Kegl Korošec.

Vodenje občin na Gorenjskem tako za zdaj ostaja domena moških. Tako na lokalni ravni vsaj na Gorenjskem nismo sledili trendu, ki se je vzpostavil na državni ravni, kjer smo pred kratkim dobili prvo predsednico države, tudi državni zbor vodi ženska, v 17-članski vladi pa je sedem ministric. V nedavnem pogovoru z novinarji je celo papež Frančišek dejal, da opaža, da se vsakič, ko ženska dobi položaj v Vatikanu, stvari izboljšajo. Pri tem je imel v mislih tudi sestro Raffaello Petrini, ki jo je imenoval za namestnico vatikanskega guvernerja in torej najmočnejšo žensko v mestu oziroma državi.

Zanimanje za najvišje funkcije na ravni občin pa ni majhno samo pri ženskah, ampak na splošno v zadnjih letih število kandidatov upada. Županska funkcija namreč časovno ni omejena in običajno tam, kjer kandidira aktualni župan, novinci nimajo veliko možnosti. Očitno je zadovoljstvo z delom, ki ga opravijo dotedanji župani, tako veliko, da jim občani zaupajo in ne želijo tvegati z nekom, ki ga še ne poznajo, če se je »stari« župan izkazal. Pričakovano se tako več posameznikov odloči za kandidaturo v občinah, kjer župana izbirajo povsem na novo. To se je pokazalo tudi v Kranjski Gori, kjer se je za nasledstvo nekdanjega župana Janeza Hrovata, ki se ni odločil za ponovno kandidaturo, »spopadlo« kar osem kandidatov, med njimi tri ženske.

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/22

četrtek

7/22

petek

8/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 23. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

IZLETI / Naklo, 23. maj 2024

S kolesom do Dovžanove soteske

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 24. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!