Čas tudi za županjo

V šestnajstih gorenjskih občinah so minulo nedeljo že dobili župane, v sedmih občinah bodo na to, kdo jih bo vodil prihodnja štiri leta, morali počakati na drugi krog. Tudi tokrat na čelu občin, ki so že dobile župana, ni nobene ženske, obstaja možnost, da se bo to zgodilo vsaj v drugem krogu, saj se je v dveh gorenjskih občinah v drugi krog uvrstila tudi kandidatka.

Že pogled na kandidate, ki so se potegovali za najvišjo funkcijo v občinah na Gorenjskem, sicer pokaže, da je bila med njimi le peščica žensk – med 73 kandidati je bilo namreč le enajst žensk. Večina jih je kandidirala s podporo volivcev ali neodvisnih list oziroma strank, ki se v političnem prostoru umeščajo na »levi pol« – Gibanja Svoboda in SD ter Vesne – zelene stranke. V Kranjski Gori bodo imeli volivci še vedno možnost izbrati Henriko Zupan, ki je v prvem krogu prejela skoraj 38 odstotkov glasov, v Komendi pa Majdo Ravnikar, ki so ji tokrat volivci namenili dobrih 32 odstotkov glasov. Mogoče bo tako vsaj ena od njiju popravila žalostno statistiko gorenjskih občin, ki se v vseh letih od osamosvojitve lahko »pohvalijo« zgolj z eno županjo. Še to je zgolj en mandat Občino Bohinj vodila pred kratkim preminula Evgenija Kegl Korošec.

Vodenje občin na Gorenjskem tako za zdaj ostaja domena moških. Tako na lokalni ravni vsaj na Gorenjskem nismo sledili trendu, ki se je vzpostavil na državni ravni, kjer smo pred kratkim dobili prvo predsednico države, tudi državni zbor vodi ženska, v 17-članski vladi pa je sedem ministric. V nedavnem pogovoru z novinarji je celo papež Frančišek dejal, da opaža, da se vsakič, ko ženska dobi položaj v Vatikanu, stvari izboljšajo. Pri tem je imel v mislih tudi sestro Raffaello Petrini, ki jo je imenoval za namestnico vatikanskega guvernerja in torej najmočnejšo žensko v mestu oziroma državi.

Zanimanje za najvišje funkcije na ravni občin pa ni majhno samo pri ženskah, ampak na splošno v zadnjih letih število kandidatov upada. Županska funkcija namreč časovno ni omejena in običajno tam, kjer kandidira aktualni župan, novinci nimajo veliko možnosti. Očitno je zadovoljstvo z delom, ki ga opravijo dotedanji župani, tako veliko, da jim občani zaupajo in ne želijo tvegati z nekom, ki ga še ne poznajo, če se je »stari« župan izkazal. Pričakovano se tako več posameznikov odloči za kandidaturo v občinah, kjer župana izbirajo povsem na novo. To se je pokazalo tudi v Kranjski Gori, kjer se je za nasledstvo nekdanjega župana Janeza Hrovata, ki se ni odločil za ponovno kandidaturo, »spopadlo« kar osem kandidatov, med njimi tri ženske.

Oddaj svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/7

petek

6/8

sobota

2/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.