Spominsko ploščo Jakobu Žumru je blagoslovil gorjanski župnik Matej Pavlič. / Foto: Primož Pičulin

Spominska plošča odkritelju soteske Vintgar

Z odkritjem spominske plošče Jakobu Žumru, odkritelju soteske Vintgar, se je začelo praznovanje 130. obletnice odprtja soteske za obiskovalce, ki bo vrhunec doseglo prihodnje leto. Ploščo je odkril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor skupaj s predsednikom Turističnega društva Gorje Janezom Poklukarjem.

Sotesko Vintgar so za obiskovalce svečano odprli 26. avgusta 1893, za kar je v največji meri zaslužen tedanji gorjanski župan Jakob Žumer.

Podhom – Ko je Bohinjski ledenik pred več tisoč leti zaprl pot Triglavskemu ledeniku, je bila prastara reka Radovna primorana urezati novo strugo in takrat je med bregovoma Hom in Boršt na jugovzhodnem robu Mežakle nastala 1600 metrov dolga in do 250 metrov globoka kanjonska soteska Vintgar, po vsem svetu znana naravna znamenitost, ki je izjemno priljubljena turistična točka. Sotesko so za obiskovalce svečano odprli 26. avgusta 1893, za kar je v največji meri zaslužen tedanji gorjanski župan Jakob Žumer.

Osrednji del soteske Vintgar je bil do zime leta 1890, ko sta se ob nizkem vodostaju Radovne vanjo odpravila Jakob Žumer in blejski fotograf ter kartograf Benedikt Lergetporer, popolnoma nedostopna in neznana. Žumer in Lergetporer sta v tej naravni znamenitosti videla izjemen turistični potencial, zato so na njuno pobudo takoj pristopili h gradnji in v slabih treh letih zgradili več kot petsto metrov mostov in galerij, s čimer so omogočili turistični obisk soteske.

Gospodaren mož

Jakob Žumer z Leskovčeve domačije v kraju, ki se je nekdaj imenoval v Leske, danes pa predstavlja ustje soteske Vintgar, je bil izjemno gospodaren mož. Ukvarjal se je s kmetovanjem, žagarstvom in mlinarstvom, po poklicu je bil mizar. Med drugim je bil ustanovitelj podružnice Kranjske posojilnice in hranilnice, ki je imela enoto v Gorjah in je finančno podpirala dela v soteski Vintgar. Prizadeval si je za razvoj turizma v teh krajih, zato je istočasno gradil tudi restavracijo, ki jo še danes poznamo kot restavracijo Vintgar. Skupaj z nadučiteljem Žirovnikom je zaslužen tudi zato, da je bil v Gorjah že desetletje pred odprtjem soteske Vintgar zgrajen prvi kulturni dom na podeželju tedanje dežele Kranjske, in sicer Gorjanski dom.

Tretja spominska plošča

Kot je na slovesnem odkritju pojasnil Tomaž Bregant, strokovni vodja Turističnega društva Gorje, ki upravlja sotesko Vintgar, so Janezu Žumru že ob odkritju soteske na istem mestu kot tokrat, z istimi besedami, izpisanimi na kamnito ploščo, vdelano v skalo, na eni najbolj privlačnih točk soteske Vintgar, ki je prav tako njemu na čast dobila ime Žumrova galerija, postavili spominsko ploščo z napisom v slovenskem in nemškem jeziku. Izvirna plošča, izdelana iz mehkega kamna, se ni ohranila. Prav tako ni zapisov o tem, kdaj je bila zamenjana. Tudi naslednjo ploščo je pošteno načel zob časa, zato so se odločili, da v soglasju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije prvega graditelja soteske Vintgar Jakoba Žumra počastijo z novo in dostojno spominsko ploščo.

Varujejo njene lepote

Pahor, ki je v sredo skupaj s Poklukarjem odkril spominsko ploščo, se je v slavnostnem nagovoru zahvalil članicam in članom Turističnega društva Gorje, da ohranjajo spomin na Jakoba Žumra in nadaljujejo njegovo poslanstvo ter varujejo lepote soteske za prihodnje generacije. »Način, na katerega je urejen obisk v soteski, vabi slehernega obiskovalca, da se naužije lepote naše narave, hkrati pa ga nagovarja, da jo moramo čuvati za prihodnje rodove,« je dejal predsednik Pahor. Poklukar je ob tem poudaril, da se v Turističnem društvu Gorje zavedajo pomena ohranjanja okolja soteske, kjer se zlasti v poletnem času znajde enormno število obiskovalcev. »Menim, da smo skozi dolgo obdobje 130 let dokazali, da za sotesko in spremljajoče okolje skrbimo zgledno in odgovorno,« je dodal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.