Več kot sedemdeset umetnin, ki so jih ustvarili najstniki s Škofjeloškega, je na ogled do 27. novembra. / Foto: Gorazd Kavčič

Naj te vodi sočutje

V Sokolskem domu v Škofji Loki je do 27. novembra na ogled razstava Plakat miru, katere tema je letos sočutje. Razmišljujoče umetnine je ustvarjalo več kot sedemdeset otrok, starih od enajst do trinajst let.

Lions klub Škofja Loka se je tudi letos pridružil svetovnemu natečaju Plakat miru, ki otroke, stare od 11 do 13 let, spodbuja k razmišljanju o življenju, miru na svetu, prihodnosti, ljubezni in medsebojnem razumevanju. Svoja razmišljanja so otroci z različnimi tehnikami predstavili v likovnih delih, iz katerih kar kipi razmišljanje o miru in sočutju. Sodelovalo je več kot sedemdeset učencev s petih osnovnih šol s Škofjeloškega: OŠ Železniki (mentorica Nina Sladič), OŠ Ivana Groharja (mentorica Petra Primc Marko), OŠ Škofja Loka-Mesto (mentorica Maja Reven), OŠ Cvetka Golarja (mentorica Vanja Jordanov) in OŠ Poljane (mentorica Mihaela Žakelj Ogrin).

Otroci usmerjeni v sedanjost in prihodnost

Kot je povedal predsednik Lions kluba Škofja Loka Aleš Bizjak, že vrsto let sodelujejo pri tem natečaju, otroci so bili ustvarjalni tudi v času epidemije. Nadvse ga veseli, da so po dveh letih lahko spet pripravili odprtje razstave v Sokolskem domu. Natečaj Plakat miru ima po njegovem mnenju vsaj tri pomembne vsebine: ustvarjanje v mednarodnem okolju, otroke usmerjajo v sedanjost in prihodnost, najpomembnejše pa je dejstvo, da obeležuje mir. Mir, ki je v zdajšnjem času velikokrat nemir; mir, ki je ponorel in potrebuje to, da se mu ta pomen dvigne in da z majhnimi koraki prispevamo in nasprotujemo vsem norostim današnjega sveta. Koordinator Plakata miru v Lions klubu Škofja Loka je Janez Dolenc, ki mu je bilo v veselje in zadovoljstvo stopiti v čevlje koordinatorja, navdušen je tudi, da imajo najstniki tako bogato likovno izraznost.

Mladi ustvarjalci razmišljajo zrelo in odraslo

Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljale Agata Pavlovec, Maja Šubic in Alenka Dolenc, je izbrala pet zmagovalnih plakatov, ki jih bodo po razstavi v Sokolskem domu, na ogled bo do 27. novembra, poslali na distrikt v Ljubljano. Agata Pavlovec je povedala, da odločitev komisije ni bila lahka, saj so mladi ustvarjalci o sočutju razmišljali zelo zrelo in odraslo. Vodilo komisije je bilo, da izberejo plakate z dobro kompozicijo, učinkovitimi barvnimi kombinacijami, »da padejo v oči in da jasno razberemo njihovo sporočilo«.

Avtorice oziroma avtorji zmagovalnih plakatov so: Aleksander Jurič z OŠ Škofja Loka-Mesto, Zoja Mohorič z OŠ Železniki, Ajda Stanonik z OŠ Poljane, Maša Kadivec z OŠ Cvetka Golarja in Nejc Križaj z OŠ Ivana Groharja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.