»Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh, da bom garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in za demokracijo,« je v svojem prvem nagovoru po zmagi na predsedniških volitvah dejala 54-letna Nataša Pirc Musar. / Foto: Gorazd Kavčič

Slovenija dobila prvo predsednico

Nataša Pirc Musar je po izvolitvi za predsednico republike napovedala, da se bo potrudila, da bo predsednica vseh. To pričakuje tudi njen tekmec Anže Logar, ki je tudi svoje volivce pozval, naj čestitajo novi predsednici.

V volilni enoti Kranj je Pirc Musarjeva prejela dobrih 52 odstotkov glasov. Najbolj so jo podprli volivci v volilnem okraju Jesenice (61 odstotkov), medtem ko je Logar največ glasov prejel v volilnem okraju Škofja Loka 2 (skoraj 64 odstotkov). Pirc Musarjeva je sicer zmagala v v osmih od enajstih volilnih okrajev na Gorenjskem.

Ljubljana – V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev je zmagala neodvisna kandidatka s podporo Piratske stranke, Stranke mladih – Zeleni Evrope, Gibanja Svoboda in SD Nataša Pirc Musar, ki bo tako postala prva slovenska predsednica. Od 898.007 volivcev, ki so se udeležili volitev (53 odstotkov), jih je zanjo glasovalo 478.399 (53,86 odstotka). Za Anžeta Logarja, tudi neodvisnega kandidata s podporo SDS, SLS, NSi in Zelenih Slovenije, je glasovalo 409.761 volivcev (46,14 odstotka). Izidi volitev so sicer še delni in neuradni, včeraj so jim prišteli še glasove, prispele po pošti, prihodnji teden pa bodo šteli še glasovnice iz tujine.

Pirc Musarjeva je zmagala tudi na Gorenjskem oziroma v volilni enoti Kranj, kjer je prejela dobrih 52 odstotkov glasov, protikandidat Logar pa skoraj 48 odstotkov.

V svojem prvem nagovoru državljanom se je nova predsednica zahvalila volivcem, ki so se udeležili volitev, in tudi vsem, ki so glasovali zanjo. »Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh, da bom garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in za demokracijo. Maksimalno se bom potrudila, da se bomo vsi skupaj v politiki poenotili na strateških temah,« je poudarila.

Anže Logar je dejal, da imata s Pirc Musarjevo različne poglede, verjame pa, da je slišala njegovo ključno sporočilo, ki je sodelovanje in pričakovanje, da bo predsednica vseh. »Razlike med nami so in bodo, ampak to ne sme biti ovira, da nismo enotni pri iskanju skupnih rešitev. Zato pozivam vse tiste, ki ste glas oddali meni, da čestitate tudi prvi slovenski predsednici,« je dejal.

Infobox ():

»Na demokratičnih volitvah so ljudje povedali, kakšno Slovenijo si želijo. Spoštovane državljanke in državljani, ponosno bom vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki ste mi ga dali,« je v svojem nagovoru državljanom v novinarskem središču na Gospodarskem razstavišču še dejala Pirc Musarjeva.

Za javno zdravstvo, človekovo varnost ...

»Maksimalno se bom po­trudila, da se bomo vsi skupaj v politiki poenotili na strateških temah, sem za kakovostno javno zdravstvo, za varnost, človekova varnost je tista, ki mi je blizu. Bolj ko bo človek varen, manj ko bo revnih, manj bo socialnih težav, manj bo kriminala v naši državi. Želim si, da Slovenija postane država, kjer bodo starejši preskrbljeni in slišani, kjer bodo mladi želeli ostati. Želim si Slovenijo, kjer se bomo bolj zavedali, da nas čakajo hudi časi zaradi podnebnih sprememb. Mladi nam na politična ramena nalagajo odgovornost, da poskrbimo za naš planet, da bodo naše naslednje generacije, torej naši otroci, živeli v zdravem in čistem okolju,« je še poudarila 54-letna odvetnica, nekdanja informacijska pooblaščenka.

Čestitala je tudi tekmecu na volitvah Anžetu Logarju in mu zaželela srečo na njegovi nadaljnji poti. »Pet mesecev sva preživela skupaj, nekako sem ga začutila kot prijatelja. Pokazala sva Sloveniji, da se da spoštljivo komunicirati, mislim, da to Slovenija pričakuje od državnikov, od politikov,« je po prihodu v novinarsko središče na Gospodarskem razstavišču dejala Nataša Pirc Musar. »Iskreno upam, da bo gospod Logar zadržal to retoriko, Slovenija potrebuje takšne ljudi, potrebuje takšne politike,« je še dejala.

Logar čestital zmagovalki

»Z današnjim dnem se je zaključilo dolgo potovanje. Volitve so praznik demokracije in volivci ste danes odločili. Nataša Pirc Musar bo postala prva predsednica republike in ji iskreno čestitam za zmago. Verjamem, da bo držala dano besedo in bo predsednica vseh nas,« pa je na Gospodarskem razstavišču povedal Logar in se ob tem zahvalil svojim volivcem. Kot je dejal, imata s Pirc Musarjevo sicer različne poglede na področjih, kjer se razlikujeta, a pričakuje, da bo predsednica vseh in da bo delovala povezovalno, kar »Slovenija potrebuje še bolj kot kadar koli do sedaj«.

»Nataša bo dobra predsednica, če bo vsem nam prisluhnila. Potem bo imela našo podporo pri premoščanju razlik, tistih, ki nam jemljejo veter iz jader. Razlike med nami so in bodo. To ne sme biti ovira, da nismo enotni pri iskanju skupnih rešitev,« je povedal in nadaljeval: »Že dolgo ni bilo toliko pozitivizma v slovenski politiki. Velika množica nas je glasno in jasno sporočila, da je sodelovanje edina prava pot za našo prihodnost. To je velik kapital za naprej. Z idejo smo prodrli, z zmago pač ne. Sodelujemo za prihodnost. To sem jaz. To iskreno zastopam. Triindvajset let sem v politiki. V tem času sem se marsičesa naučil. Tudi tega, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. Danes smo na začetku nečesa velikega.«

Čestitke iz Slovenije in tujine

Nova predsednica je takoj po izvolitvi začela prejemati tudi čestitke iz Slovenije in tujine. Predsednik vlade Robert Golob je med drugim zapisal: »Čestitam vam ob izvolitvi, ki je dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije: človekove pravice, vladavina prava, neodvisni mediji, svoboda in spoštljiv dialog. Prepričan sem o najinem dobrem sodelovanju pri naslavljanju skupnih izzivov prihodnosti in krepitvi odprte, vključujoče družbe, ki v ospredje postavlja solidarnost in povezovanje, ter o skupnih prizadevanjih za razvoj države v dobrobit vseh. Srečno, predsednica!«

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju zapisala, da je kot prva ženska na tem položaju tlakovala pot prihodnjim generacijam. Veseli se njunega sodelovanja, saj delita cilj še močnejše, demokratične in odporne EU.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je zapisal, da se veseli nadaljnjega razvoja odličnih prijateljskih odnosov in bližnjih sosedskih vezi med državama, kot sta jih imela tudi z Borutom Pahorjem.

Evropski komisar Janez Lenarčič pa je Pirc Musarjevi zaželel uspešno opravljanje funkcije, posebej pri zagovarjanju temeljnih evropskih vrednot, ki so tudi slovenske.

Kako smo glasovali

Predsedniških volitev se je po delnih neuradnih podatkih Državne volilne komisije udeležilo 53 odstotkov volivk in volivcev, kar je v nasprotju z napovedmi celo več kot v prvem krogu. Med osmimi volilnimi enotami je bila najvišja volilna udeležba, skoraj 56-odstotna, v volilni enoti Kranj, torej na Gorenjskem. Najnižjo udeležbo so zabeležili v volilni enoti Maribor, kjer je volilo okoli 49 odstotkov volivcev. Okraj z najvišjo udeležbo je bil Škofja Loka 2, tam se je volitev udeležilo več kot 64 odstotkov volivcev.

Nataša Pirc Musar je zmagala v šestih volilnih enotah, Logar pa v dveh (Ptuj in Celje). Najvišjo podporo je prejela v volilni enoti Ljubljana Center (dobrih 59 odstotkov), najnižjo pa v volilni enoti Ptuj (slabih 48 odstotkov).

V volilni enoti Kranj je Pirc Musarjeva prejela dobrih 52 odstotkov glasov. Najbolj so jo podprli volivci v volilnem okraju Jesenice (61 odstotkov), medtem ko je Logar največ glasov prejel v volilnem okraju Škofja Loka 2 (skoraj 64 odstotkov). Pirc Musarjeva je sicer zmagala v osmih od enajstih volilnih okrajev na Gorenjskem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/15

ponedeljek

1/17

torek

2/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 20. marec 2023

Umovadba

OBVESTILA / Preddvor, 21. marec 2023

Umovadba za starejše

PRIREDITVE / Šenčur, 21. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 21. marec 2023

Spominski slovesnosti

PRIREDITVE / Kranj, Zgornja Besnica, 23. marec 2023

Spominski slovesnosti

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Na Slavnik

IZLETI / Kranj, 23. marec 2023

Katarina–Grmada

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

 

 
 

 

 
 
 

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 17:06, 11. marec

Odlična novica za pogojno obsojene. Odškodnine ne bodo nizke.

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.