Anton Luznar / Foto: Gorazd Kavčič

Zanimive županske tekme

Na nedeljskih lokalnih volitvah se v nekaterih občinah obetajo tudi zanimivi dvoboji županskih kandidatov, med njimi tudi v Železnikih, na Bledu in v Gorjah.

Železniki: Luznar in Gasser

V občini Železniki bo županska tekma precej bolj napeta kot pred štirimi leti, ko je bil edini županski kandidat aktualni župan Anton Luznar. Za županski stolček se potegujejo trije kandidati, odločilni dvoboj pa bo po napovedih potekal med Luznarjem in Markom Gasserjem. Kandidira sicer še kandidat Levice Rok Bajželj s podporo Gibanja Svoboda.

Enainšestdesetletni Luznar iz Selc je župan od nadomestnih volitev leta 2012, pred tem pa je bil direktor podjetja Domel energija. Po izobrazbi je magister informacijskih znanosti. Na volitve se znova odpravlja kot županski kandidat SLS, ponovno kandidaturo pa sprejema kot velik izziv. »Dodatno spodbudo mi je dalo tudi nedavno sprejetje razvojne strategije občine, ki daje usmeritve za nadaljevanje tistega, kar smo uspešno zastavili v preteklih letih. V številnih občinah pa lahko vidimo, da so uspešnejše tiste z daljšo kontinuiteto vodenja,« pravi Luznar. Med ključne projekte za naslednji mandat uvršča dokončanje poplavne varnosti Železnikov z izgradnjo obvoznice, obnovo cest Log–Rudno, Praprotno–Škofja Loka pa tudi skozi Sorico in do Soriške planine, nadaljevanje gradnje kolesarskih povezav in tržnice na Češnjici, gradnjo doma starejših v Selcih, povečanje obrtne cone …

Gasser za župana kandidira s podpisi volivcev, podpira pa ga tudi stranka SDS. Ima 42 let, z družino živi na kmetiji v Zgornjih Danjah. Po izobrazbi je inženir kmetijstva in krajine, izkušnje je pridobival v različnih civilnih združenjih, organizacijah in podjetjih, v zadnjem obdobju pa na lastni podjetniški poti. V preteklosti je bil že v lokalni politiki, vanjo pa se vrača, ker je bilo po njegovem v občini zamujenih veliko priložnosti. Kot pravi, s svojo kandidaturo občanom ponuja novo energijo, ambicioznejšo vizijo razvoja in predvsem boljšo komunikacijo in več sodelovanja. V primeru izvolitve se bo zavzemal za sprejemanje občinskega prostorskega načrta na štiri leta, gradnjo doma starejših, obrtne cone, tržnega prostora in obvoznice v Železnikih, Selško kolesarsko pot, obnovo cest Podlubnik–Praprotno in Sorica–Soriška planina ...

Bled: Fajfar in Mežan

Tudi v občini Bled se bodo za župansko mesto potegovali trije kandidati. Protikandidata sedanjega župana Janeza Fajfarja sta Anton Mežan in Romana Purkart, ki smo jo v Gorenjskem glasu že predstavili.

Janez Fajfar, rojen leta 1955, po izobrazbi univerzitetni diplomirani etnolog in profesor geografije, je blejski župan že 16 let. Za župansko mesto se bo tokrat potegoval zadnjič, za vnovično kandidaturo pa se je odločil zlasti v želji po kontinuiteti, da bodo začeti projekti hitreje in uspešneje sklenjeni. Obenem želi mlajšim prenesti izkušnje in znanja, zato so se združili v medgeneracijsko Županovo listo Rad imam Bled. V njegovem zadnjem mandatu so se začeli izvajati nekateri večji projekti, med drugim gradnja južne razbremenilne ceste, kolesarske povezave Bled–Bohinj in prizidka Zdravstvenega doma Bled. Med poglavitne naloge uvršča prenovo osnovne šole, gradnjo doma starostnikov, neprofitnih stanovanj za mlade družine in gasilskega doma na Bledu, novo avtobusno postajo in obnovo cestne infrastrukture. Ena izmed njegovih prvih nalog v novem mandatu bo izgradnja grbinastega poligona in ureditev okolice pri športnem parku Bledec, vključno s parkirišči in sanitarijami. Funkcijo bo opravljal nepoklicno, saj je že izpolnil pogoj za upokojitev, in kot pravi, bo tudi na ta način dal prispevek Bledu.

Anton Mežan je 47-letni samostojni podjetnik, ki z družino živi v na Bledu. Od leta 2006 je član občinskega sveta, dva mandata je bil tudi podžupan. Tokrat se bo prvič potegoval za mesto župana, a kot pravi, so ga domačini že več mandatov nagovarjali h kandidaturi. »Čas je, da v županski pisarni zaveje sveža energija. Bled potrebuje odločnega župana z izkušnjami v lokalni politiki, ki bo zmogel ustvariti red na številnih področjih in hkrati zagotoviti hitrejši razvoj,« je dejal Mežan, čigar program med drugim vključuje: obnovo Osnovne šole Bled skupaj z izgradnjo telovadnice oziroma večnamenske dvorane, umestitev lokacije doma za starejše in lokacij za mlade družine v OPN, gradnja južne razbremenilne ceste in kolesarske povezave Bled–Bohinj, rekonstrukcije cestne in komunalne infrastrukture. Poleg tega želi uveljaviti participativni proračun posebno za mlade do 28. leta in štipendijski sklad za poklice iz gostinsko-turističnega sektorja. S Turizmom Bled bo zastavil drugačno upravljanje destinacije, tudi na področju trajnostnih prometnih rešitev, prireditev in povezovanja, ter zagotovil prijaznejše pogoje za sobivanje domačinov in turistov.

Gorje: Torkar in Poklukar

Precej tesen izid si obetajo v občini Gorje, kjer je edini izzivalec aktualnega župana Petra Torkarja, ki občino vodi vse od njene ustanovitve leta 2006, nekdanji minister za zdravje in predsednik tamkajšnjega turističnega društva Janez Poklukar. Oba smo v Gorenjskem glasu že predstavili, tokrat pa navajamo njune ključne programske zaveze, ki sta jih strnila ob svoji najavi kandidature.

Peter Torkar, rojen leta 1975, iz Podhoma se bo potegoval za peti mandat. Kandidiral bo kot neodvisni kandidat in ob podpori gorjanskih volivcev. Tudi v naslednjem mandatu bo napore usmerjal v zagotavljanje čistega okolja in varovanja virov pitne vode, spodbujal bo delovanje gorjanskih društev in intenzivno obnavljal infrastrukturo. Med večje projekte zadnjega mandata Torkar šteje gradnjo mostu čez reko Radovno in rekonstrukcijo ceste Spodnje Gorje–Fortuna, ki je še v teku. Njegov program vključuje več projektov za spodbujanje kmetijstva, podjetništva in turizma, kjer bodo dali poudarek povezovanju.

Janez Poklukar, dr. med., spec. internist, rojen leta 1979, iz Zgornjih Gorij se je za kandidaturo odločil, ker občina Gorje po njegovem mnenju potrebuje spremembo na bolje. Funkcijo župana bo opravljal neprofesionalno, še vedno pa bo kot doktor medicine deloval v zdravstvu. Kot župan se bo zavzemal za gospodarski razvoj, za mlade, ohranjanje naravne in kulturne dediščine, več medgeneracijske solidarnosti, več demokratičnega delovanja na lokalni ravni in razbremenitev prometa. Njegov program med drugim vključuje gradnjo tehnološkega parka, športnega parka in medgeneracijskega središča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 78 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-5/7

ponedeljek

1/7

torek

-3/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Žiri, 28. november 2023

Predavanje o urinski inkontinenci

PREDAVANJA / Naklo, 28. november 2023

Potopisno predavanje – Ararat

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.

Danes Prosena Mavška tržnica / 10:11, 25. november

Vsaj nekaj dobrega .

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 19:35, 19. november

Deželan, industrija je prišla v naselje in ne naselje k industriji. Obrate na Belškem polju so zgradili v 80. letih 20. stoletja in s tem od...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.