Tako naj bi bilo videti novo razvojno središče kulture in športa v Gorjah. / Foto: Atelje Prizma/Domen Zalokar, u.d.i.g.

Razvojno središče kulture in športa

Občina Gorje je predstavila idejno zasnovo novega razvojnega središča kulture in športa v občini Gorje, ki naj bi bilo umeščeno na mesto Gorjanskega doma. Služilo bi kot vstopna točka v Triglavski narodni park (TNP) in se vključilo v mrežo informacijskih središč parka.

Zgornje Gorje – Razvojno središče kulture in športa bi bilo namenjeno spodbujanju trajnostnega in ekološkega razvoja turizma, kulture in športa tako za krajane občine Gorje kakor tudi za domače in tuje goste Gorij in Triglavskega narodnega parka. Kot je pojasnil gorjanski župan Peter Torkar, je projekt vreden približno pet milijonov evrov, zanj pa bodo predvidoma prihodnje leto pripravili projektno dokumentacijo, vključno s pridobitvijo soglasij za pridobitev gradbenega dovoljenja. Partner pri projektu priprave prostorov in vsebin je tudi Javni zavod TNP, saj so, kot je povedal Torkar, Gorje vrata, skozi katera na območje parka prihaja veliko obiskovalcev.

Naslednje leto naj bi bila znana tudi finančna konstrukcija projekta, pri čemer se Torkar nadeja vsaj šestdeset odstotkov evropskih sredstev, računa pa tudi na državna sredstva. Projekt se bo poleg tega delno pokrival iz sredstev, ki občini pripadajo po zakonu o TNP, sicer pa občina namerava projekt umestiti tudi v načrt razvojnih programov in ga delno financirati iz lastnega proračuna. Izvedba projekta je načrtovana v letih 2024 in 2025.

Festivali, srečanja ...

Novi objekt, ki bi bil v treh etažah, bi bil namenjen različnim vsebinam, tako kulturnim in izobraževalnim kot športnim. V njem bi lahko potekali dogodki festivalskega značaja, kot je na primer kulinarični festival, festival dokumentarnega filma ali festival pripovedovalcev in pravljic. Za domačine bi pripravili razna srečanja, dogodke, delavnice in tečaje, povezane tudi s prenosom tradicionalnega znanja, na primer na področju kulinarike.

Razstava fosilov

V objektu bo tudi stalna razstava fosilov z območja parka. Poleg tega bo v njem predstavljen Albin Belar (1864–1939), ki je bil eden od nosilcev moderne seizmologije in tudi pobudnik ustanovitve TNP. Belarjeva soba bo ena najzanimivejših vsebin novega doma, saj bo zasnovana kot celovita fizična izkušnja potresnih sunkov in tresenja umetnih tal po vseh osmih stopnjah Richterjeve lestvice. V objekt bo umeščena tudi soba oziroma stena gorjanskega spomina, ki bo namenjena spominu na zaslužne Gorjance. Poleg tega bodo v novem objektu svoje prostore dobili člani domačih društev. V mansardi je načrtovana kulturna dvorana s približno 140 sedeži.

Z idejno zasnovo in vsebinami objekta so se seznanili svetniki na oktobrski seji, prav tako pa so jih partnerji projekta konec oktobra predstavili domačinom. Pri snovanju idejne zasnove sodelujejo Urad za seizmologijo Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Javni zavod Triglavski narodni park, regionalna razvojna agencija BSC Kranj, projektantska družba Prizma ter produkcijska hiša Nordcross production.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.