Nekateri ustvarjalci in gostje predstavitve projekta Pravljičnih 7 / Foto: Nik Bertoncelj

Dobrodelnih Pravljičnih sedem

V dobrih štirih letih je dobrodelni literarno-umetniški projekt Pravljičnih 7 presegel vsa pričakovanja, rezultat pa je ravno izdana knjiga Pravljičnih 7. Projekt je prepletel domišljijo skoraj stotih ustvarjalcev iz sedmih evropskih držav.

Knjigo lahko naročite preko spleta https:
//pravljicnih7.si/ ali na sedežu Fundacije Aljažev kraj v Mojstrani.

Pripovedovanje nas uči pomembne vrline: prisluhniti drug drugemu. V Gledališču Toneta Čufarja so na petkov večer pripovedovali o projektu in sedmih edinstvenih pravljicah, v katerih se, kot je dejal avtor in idejni vodja projekta Primož Mirtič Dolenec, zrcali pravi mozaik življenjskih izkušenj: o izgubah in strahovih, o ljubezni in upanju. »Zelo težko je ubesediti veličino projekta, ki smo ga izpeljali. Danes namreč mineva natanko 1507 dni od moje prve objave na Facebooku in s tem uradnega začetka projekta. Takrat, pred dobrimi štirimi leti, ko sem na izmenjavi na Finskem pil kavo in prišel na idejo, je bila ta precej drugačna,« se spominja Primož Mirtič Dolenec, ki je najprej želel napisati eno zgodbo z vsega desetimi ustvarjalci in hkrati biti še dobrodelen. Do izida knjige Pravljičnih 7, ki je še čisto sveža, je projekt prepletel domišljijo skoraj stotih ustvarjalcev iz sedmih evropskih držav (Slovenije, Avstrije, Finske, Francije, Italije, Nemčije in Velike Britanije). »Kjer je prvi predahnil, je drugi nadaljeval, kar je nekdo povedal, je naslednji narisal.«

Zgodbe, ki povezujejo

Celoten izkupiček od prodaje knjig bodo namenili slovenskemu društvu Hospic in njihovemu programu Tabor levjesrčnih. Gre za program žalovanja otrok in mladostnikov po izgubi bližnje osebe, s katerim jim nudijo podporo v žalovanju, staršem in skrbnikom pa pomagajo razumeti posebnosti ob žalovanju odraščajočih ljudi. »Iskreno upamo, da bodo zgodbe bralce povezale, tako kot so neločljivo združile tudi življenja nas, ustvarjalcev, predvsem pa, da bodo v njih tolažbo in moč našli tisti, ki prav zdaj najbolj pogrešajo toplino bližnjih,« je v spremno besedo napisal Primož Mirtič Dolenec.

Plemeniti cilj za otroke

Projekt je omogočilo več donatorjev, pod svoje okrilje ga je vzela in podprla Fundacija Aljažev kraj, častno pokroviteljstvo pa je prevzel predsednik države Borut Pahor.«Ob pravljici vedno pomislim na to, ali bo imela srečen konec. Danes, ko sem slišala levjesrčni in komu je pravzaprav namenjena, sem si rekla: poglej, kakšen plemeniti cilj, spet za otroke. Za tiste, ki potrebujejo pomoč, za tiste, ki ste jim namenili toliko svojega prostega časa. Naj se pravljice za tiste, ki so jim namenjene, srečno končajo,« je svoje misli podelila svetovalka predsednika države Vlasta Nussdorfer in prenesla tudi njegovo zahvalo in čestitke. »Projekt Pravljičnih 7 je zgodba o uspehu, zgodba, ki povezuje generacije in je segla preko meja Slovenije. Ponosni smo, da bomo z zbranimi sredstvi otrokom, ki ob izgubi svojcev preživljajo trenutke praznine, lahko omogočili nekaj lepih spominov. Hvala vsem, ki ste z izredno srčnostjo, prostovoljstvom in predanostjo ustvarili projekt. Hvala vsem, ki ste verjeli v vse nas,« pa je dejala predsednica upravnega odbora Fundacije Aljažev kraj Alenka Mirtič Dolenec.

Sedem zgodb

Na več kot 240 straneh se odkriva sedem zgodb: Gozdna pekarna, Pod skupnim nebom, Sreča na nosu, Čudež z Male jase, V iskanju rumenega prahu, Hišica na robu jase, Pomembna je ljubezen. Vsaka zgodba ima sedem poglavij, za vsako poglavje sta poskrbela pisatelj in ilustrator.

Večer so obogatili Triglavski zvonovi pod vodstvom Metke Magdič, citrarja Danica Butinar in Nejc Cuznar, pripovedovalci zgodb in soustvarjalci projekta Maja Horvat, Primož Černelč, Janja Jazbec, Maja Modic, Ema Nunar, Jure Plavec in Lara Jana Gabrijel, mlada pevka Ana Pejič, na harmoniki učenci Jake Kerna in razstava ilustracij Pravljičnih 7. Iskreno se je zahvalila vsem, ki so sodelovali v projektu in ki so pripravili ta nepozabni večer tudi Mira Stušek, predsednica območnega odbora Gorenjska slovenskega društva Hospic. Prireditev je povezovala Branka Smole.

Knjigo lahko naročite preko spleta ali na sedežu Fundacije Aljažev kraj v Mojstrani.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

6/12

sobota

0/4

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..