Prvi dan regijskega obiska so pripravili posvet, na katerem so izmenjali svoje izkušnje in znanja na področju prostovoljstva v gorenjski regiji. / Foto: Maša Likosar

Že dve uri na teden sta dovolj

V okviru regijskega obiska Gorenjske so se predstavniki Slovenske filantropije mudili v Radovljici, kjer so se seznanili z izzivi, s katerimi se srečujejo lokalne prostovoljske organizacije.

Radovljica – Kot je pojasnila Tjaša Arko, vodja programa prostovoljstva v združenju Slovenska filantropija, je v slovenski mreži prostovoljskih organizacij okoli 1800 organizacij. »Da predstavniki ne prihajajo vselej k nam na sedež v Ljubljano, dva do trikrat letno obiščemo posamezne regije, kjer pripravimo posvet z namenom, da se seznanimo, kako je prostovoljstvo razvito, da med seboj povežemo prostovoljce in krepimo njihovo sodelovanje. Obenem jim predamo znanja in novosti na področju prostovoljstva in tako prispevamo k razvoju prostovoljstva na regionalni in lokalni ravni,« je dejala Arkova.

Število prostovoljcev upadlo

Analiza podatkov, ki so jih zagotovile prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom, vpisane v vpisnik, je pokazala, da je bilo leta 2021 skupno 188.520 prostovoljcev, opravili pa so 9.503.591 ur prostovoljskega dela. Gorenjska regija je po številu prostovoljskih organizacij na osmem mestu, po številu prostovoljcev na šestem mestu, po številu opravljenih prostovoljskih ur pa na četrtem mestu. Med drugim je edina regija, ki ima izenačeno število moških in ženskih prostovoljcev. »Število prostovoljcev je v času epidemije nekoliko upadlo, pred tem jih je bilo okoli 280.000, kar je predvsem posledica omejenega delovanja na področju turizma, športa, kulture, kjer je vključenih ogromno prostovoljcev,« je povedala Arkova in dodala, da so najbolj razširjenimi prostovoljci v gasilstvu, gorski reševalni službi, turističnih in humanitarnih organizacijah ter na področju socialnega varstva. »Različni festivali bi težko delovali brez prostovoljcev, enako je na področju nekega razvojnega sodelovanja, človekovih pravic, zaščite narave, pomoči živalim. Menim, da vsak, ki želi biti prostovoljec, prej ali slej najde neko področje, kjer bi lahko namenil delček svojega prostega časa.«

Kako obdržati prostovoljce

Prvi dan regijskega obiska, ki so ga pripravili v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, je v veliki sejni dvorani Občine Radovljica potekal posvet, na katerem so sodelovale Mojca Ahčin, predstavnica Občine Radovljica, Nina Arnuš, predstavnica regionalnega stičišča nevladnih organizacij gorenjske regije Grozd, Marjeta Vene iz Osnovne šole Orehek Kranj, Tjaša Arko, vodja programa prostovoljstvo na Slovenski filantropiji, in Ivanka Berčan iz Društva Žarek. Druga dan pa so pripravili delavnico na temo zakona o prostovoljstvu.

Pogovarjali so se tudi o pridobivanju prostovoljcev, kako jih motivirati in nagrajevati ter kako jih obdržati, kar je tudi ena večjih težav prostovoljskih organizacij. »Zato so ključni mentorji in koordinatorji, ki jih trenutno primanjkuje. Ti namreč skrbijo za kakovostno delo prostovoljcev, njihovo usposabljanje, obenem jim nudijo podporo, ki jo ob prostovoljskem delu potrebujejo,« je pojasnila sogovornica, ki meni, da sta že dve uri prostovoljskega dela na teden dovolj, da prispevamo k razvoju in krepitvi prostovoljstva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno oblačno
vlažnost: 55 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/13

sobota

-3/11

nedelja

-3/16

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 11. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

IZLETI / Šenčur, 11. marec 2023

Jakobova pot na Planinsko goro

PRIREDITVE / Šenčur, 11. marec 2023

Pod okence pridem

PRIREDITVE / Šenčur, 11. marec 2023

Slovesnost ob obletnici požiga Pipanove hiše

OBVESTILA / Begunje, 11. marec 2023

Občni zbor DU Begunje

PREDAVANJA / Adergas, 11. marec 2023

Potopisno predavanje o Norveški

PRIREDITVE / Naklo, 13. marec 2023

Orientalski plesi

IZLETI / Naklo, 14. marec 2023

Pohod na Lovrenc

 

 
 

 

 
 
 

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 11:15, 11. marec

20 let čakanja, pa očitek sodišču. Kaj pa oprostilne županu in njegovim najlepšega mesta, pa ...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 08:40, 11. marec

Seveda je nedolžen. Kot vsi v RKC.

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 08:37, 11. marec

Seveda. Pričakovano. Nikoli nihče nič kriv. Samo kuverte krožijo.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 07:56, 11. marec

Vzgoja in izobraževanje v tujini gre v smer redefiniranja biologije. Kar počnejo recimo z otroci v vrtcih in kaj delajo starši z mladoletniki. Groza.

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 18:34, 8. marec

(...)Skrbi nas, da se v dozdajšnjih razpravah o spremembah vzgojno-izobraževalnega sistema zanemarja socialno-emocionalni vidik v vseh njego...

Investicije v državne ceste in železnice / 08:06, 7. marec

Počasi, prepočasi obnavljamo in širimo infrastrukturo. Gledam na spletu projekte na območjih bivše Juge. Še Balkan nas prehiteva.

Partizanski dnevnik / 04:47, 6. marec

Kocbek je tipičen predstavnik Slovenske inteligence. Inteligence hlapcev.