Matjaž Koman, direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica / Foto: Gorazd Kavčič

Izzivi žirovniškega zavoda

Na septembrski seji žirovniškega občinskega sveta je direktor Zavoda za kulturo in turizem (ZTK) Žirovnica Matjaž Koman predstavil izzive in projekte, ki jih načrtujejo v letu 2023.

Med večjimi izzivi ZTK Žirovnica bosta upravljanje Prešernove rojstne hiše v Vrbi in Finžgarjeve rojstne hiše v Doslovčah.

Žirovnica – Med večjimi izzivi ZTK Žirovnica bosta upravljanje Prešernove rojstne hiše v Vrbi in Finžgarjeve rojstne hiše v Doslovčah. Kot je pojasnil Koman, s 1. januarjem 2023 poteče štiriletna pogodba za upravljanje, ki so jo sklenili z ministrstvom za kulturo, obetajo pa si novo pogodbo, ki bi nudila boljše pogoje upravljanja, zlasti več finančnih sredstev. Predvidena je tudi obnova Prešernove rojstne hiše, okolice, skednja in hiše Vrba 1, a je po besedah direktorja časovnica še neznana. »Ne vemo, ali bo obnova stekla že leta 2023,« je povedal.

Ob tem je še pojasnil, da so bili doslej po omenjeni pogodbi upravičeni do 20.000 evrov programskih sredstev, ki so jih namenili predvsem za organizacijo dogodkov. Med osrednjimi je pohod po Poti kulturne dediščine ob 8. februarju, ki ga vsako leto nadgradijo. V sodelovanju z lokalno skupnostjo bodo tako tudi leta 2023 ob tej priložnosti pripravili kulturno dogajanje pri vseh muzejskih hišah. S prizoriščem Mala scena pred Čopovo rojstno hišo, ki so ga letos pripravili prvič in kjer bodo naslednje leto izvedli dva dodatna dogodka v juliju in avgustu, pa bodo nadgradili poletni festival KašArt, ki združuje več dogodkov. »Pripravljamo načrt ravnanja z odpadki na tovrstnih dogodkih, kjer želimo uvesti sistem, ki bo trajnostno naravnan in prijaznejši do okolja,« je dodal direktor.

ZTK Žirovnica izvaja oziroma je partner več projektov, ki jih bodo nadaljevali tudi prihodnje leto. Med drugim nameravajo na dveh točkah postaviti dve kolesarnici z električnimi in navadnimi kolesi, v sklopu projekta Medgeneracijski živ žav, ki ga bodo deloma izvedli že letos, pa urediti vstopno točko v Rekreacijskem parku Završnica, kjer bodo namestili klopi, pitnik, informacijske table in drugo opremo. Podobno opremo nameravajo namestiti tudi na tri pilotno urejene točke na tematski Poti kulturne dediščine Žirovnica, in sicer pred Čopovo rojstno hišo, pri Finžgarjevi rojstni hiši in na cesarski cesti na Rodinah. Poleg tega želijo razstavo v Čopovi rojstni hiši nadgraditi s predstavitvijo Matije Čopa kot poliglota, saj je govoril 19 jezikov, in sicer na način, da bi digitalizirali dediščino. Kot je povedal direktor, bi radi obiskovalcem njegovo znanje jezikov predstavili preko recitacij Zdravljice, ki bi jo prevedli v vseh 19 jezikov.

V njihovem načrtu je tudi uvedba premičnega števca za merjenje števila obiskovalcev na najbolj obiskanih točkah, kot je Janšev čebelnjak, na ta način pa bi spremljali tudi statistiko obiska na Poti kulturne dediščine Žirovnica in poti Juliana trail.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

megla
vlažnost: 100 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/16

nedelja

4/13

ponedeljek

-2/12

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2023

Ob materinskem dnevu

GLEDALIŠČE / Jesenice, 26. marec 2023

Na jeseniškem odru

PRIREDITVE / Hraše pri Smledniku, 26. marec 2023

Tekmovanje vlečnih psov

DELAVNICE / Vodice, 27. marec 2023

Stenski makrame

OBVESTILA / Kranj, 27. marec 2023

Zbor članov Društva bolnikov z osteoporozo

OBVESTILA / Naklo, 27. marec 2023

Srečanje s poslanci NSi

DELAVNICE / Naklo, 27. marec 2023

Orientalski plesi

PREDAVANJA / Ljubno, 28. marec 2023

O Sandru Botticelliju

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 18:09, 25. marec

S traktorji ne boste nič dosegli. Samo kolesarji lahko delajo revolucijo v Sloveniji.

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 17:45, 25. marec

sami fest desci

Šola bo eden največjih projektov / 07:53, 23. marec

Žalostno je, da najlepša vas v Sloveniji, ki jo na leto obišče 2 milijona ljudi, ne premore sodobne javne infastrukture. Bogati vaščani revna vas.

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem

Gradnja kolesarske povezave za zdaj po načrtih / 08:04, 21. marec

Bohinjci bi lahko zgradili brv čez Savo in povezali novo kolesarko z obstoječo kolesarsko povezavo na začetku Bohinjske Bistrice. Sedaj bodo...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 07:59, 21. marec

Res je, Zala, nismo vsi podkupljivi. In ja, se mi sanja, kako je, ko si po krivem obtožen. Pa vendar je korupcija v zdravstvu prej pravilo, ...