Matjaž Koman, direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica / Foto: Gorazd Kavčič

Izzivi žirovniškega zavoda

Na septembrski seji žirovniškega občinskega sveta je direktor Zavoda za kulturo in turizem (ZTK) Žirovnica Matjaž Koman predstavil izzive in projekte, ki jih načrtujejo v letu 2023.

Med večjimi izzivi ZTK Žirovnica bosta upravljanje Prešernove rojstne hiše v Vrbi in Finžgarjeve rojstne hiše v Doslovčah.

Žirovnica – Med večjimi izzivi ZTK Žirovnica bosta upravljanje Prešernove rojstne hiše v Vrbi in Finžgarjeve rojstne hiše v Doslovčah. Kot je pojasnil Koman, s 1. januarjem 2023 poteče štiriletna pogodba za upravljanje, ki so jo sklenili z ministrstvom za kulturo, obetajo pa si novo pogodbo, ki bi nudila boljše pogoje upravljanja, zlasti več finančnih sredstev. Predvidena je tudi obnova Prešernove rojstne hiše, okolice, skednja in hiše Vrba 1, a je po besedah direktorja časovnica še neznana. »Ne vemo, ali bo obnova stekla že leta 2023,« je povedal.

Ob tem je še pojasnil, da so bili doslej po omenjeni pogodbi upravičeni do 20.000 evrov programskih sredstev, ki so jih namenili predvsem za organizacijo dogodkov. Med osrednjimi je pohod po Poti kulturne dediščine ob 8. februarju, ki ga vsako leto nadgradijo. V sodelovanju z lokalno skupnostjo bodo tako tudi leta 2023 ob tej priložnosti pripravili kulturno dogajanje pri vseh muzejskih hišah. S prizoriščem Mala scena pred Čopovo rojstno hišo, ki so ga letos pripravili prvič in kjer bodo naslednje leto izvedli dva dodatna dogodka v juliju in avgustu, pa bodo nadgradili poletni festival KašArt, ki združuje več dogodkov. »Pripravljamo načrt ravnanja z odpadki na tovrstnih dogodkih, kjer želimo uvesti sistem, ki bo trajnostno naravnan in prijaznejši do okolja,« je dodal direktor.

ZTK Žirovnica izvaja oziroma je partner več projektov, ki jih bodo nadaljevali tudi prihodnje leto. Med drugim nameravajo na dveh točkah postaviti dve kolesarnici z električnimi in navadnimi kolesi, v sklopu projekta Medgeneracijski živ žav, ki ga bodo deloma izvedli že letos, pa urediti vstopno točko v Rekreacijskem parku Završnica, kjer bodo namestili klopi, pitnik, informacijske table in drugo opremo. Podobno opremo nameravajo namestiti tudi na tri pilotno urejene točke na tematski Poti kulturne dediščine Žirovnica, in sicer pred Čopovo rojstno hišo, pri Finžgarjevi rojstni hiši in na cesarski cesti na Rodinah. Poleg tega želijo razstavo v Čopovi rojstni hiši nadgraditi s predstavitvijo Matije Čopa kot poliglota, saj je govoril 19 jezikov, in sicer na način, da bi digitalizirali dediščino. Kot je povedal direktor, bi radi obiskovalcem njegovo znanje jezikov predstavili preko recitacij Zdravljice, ki bi jo prevedli v vseh 19 jezikov.

V njihovem načrtu je tudi uvedba premičnega števca za merjenje števila obiskovalcev na najbolj obiskanih točkah, kot je Janšev čebelnjak, na ta način pa bi spremljali tudi statistiko obiska na Poti kulturne dediščine Žirovnica in poti Juliana trail.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/25

torek

8/23

sreda

10/26

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 30. maj 2023

Kolesarski izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, 31. maj 2023

Brezplačno merjenje krvnega tlaka

RAZSTAVE / Jesenice, 31. maj 2023

Fotografska razstava

OBVESTILA / Kranj, 1. junij 2023

Novi urnik pisarne DU Kranj

GLASBA / Slovenski Javornik, 1. junij 2023

Koncert Suhe hruške v kompotu

IZLETI / Naklo, 1. junij 2023

S kolesom do Škofje Loke

PRIREDITVE / Jesenice, 1. junij 2023

Brihtin dan

 

 
 

 

 
 
 

V državnem svetu o Orehku / 21:02, 26. maj

Samo dražijo ljudi s projekti, ki nikoli ne bodo zaživeli. Novi gradbeni projekti so ustavljeni. Projektantske hiše od novembra lani beležij...

Golob napovedal tudi božičnico za upokojence / 18:40, 26. maj

A se je roza minister za srečo Maljevac že kaj oglasil? Ne spremljam več te anomalije slovenske !!

Gorenjska bolnišnica / 18:38, 26. maj

Zmer bolj je očitno, da je bil okoli nove bolnice navaden medijski spin !Kar naenkrat so na Jesenicah ugotovili, da je v povprečju prostih p...

Srečanje z medvedom / 18:05, 25. maj

Slovenija se je odločila za pot v smeri velikih nacionalnih parkov po zgledu ZDA in Kanade, kjer ljudje živijo v sožitju z divjimi živalmi. ...

Gorenjska bolnišnica / 18:00, 25. maj

Gorenjska bolnišnica bo ostala na papirju dokler na oblast spet ne pride politika, ki vidi razvoj države v betonu, tirih, asfaltu, jeklenih ...

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 21:31, 22. maj

Zakaj pa ne Jesenice. Grem stavt, da imajo le te dovolj bohatih z denarjem. Dočim u Radolco/Lesce pa sili folk od drugod. Ko bo to prodano, bo pa investitor v plusu, a ne.

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 07:56, 21. maj

Po bizi.si, je lastnik Baranje Dejan Bubanja. Na strani stop.neplačniki, svetujejo previdnost. Druga generacija.