Družinsko praznovanje je bilo namenjeno dvema jubilejema: praznovali so 80. rojstni dan Franca Ekarja in 50. rojstni dan njegove hčerke Tine. Francu so podarili nove smuči, Tini pa kolo. / Foto: arhiv slavljenca

Jubilej planinske in lovske legende

Sedemnajstega oktobra je osemdeseti rojstni dan praznoval znani slovenski alpinist, gorski reševalec in gospodarstvenik Franc Ekar. Rodil se je v Preddvoru, njegov oče je bil doma iz Nove vasi, mati iz Potoč.

Življenjska pot Franca Ekarja se je strmo in dinamično vzpenjala. Bil je alpinist in gorski reševalec, pa tudi uspešen gorenjski gospodarstvenik. Med drugim je bil član uprave v Gorenjskem tisku in direktor takratnega Gorenjskega sejma. Izvoljen je bil tudi za predsednika sekcije združenja slovenskih sejmov pri GZS. Poleg sodobnega razstavišča, ki je bilo sprejeto v svetovno združenje sejmov UFI, so v tistem času v Kranju zraven zgradili tudi večnamensko halo z drsališčem olimpijskih standardov. Zaslužen je bil tudi za odmevne mednarodne razstave o naravi, divjadi in lovstvu v Kranju, ki so bile odlična promocija slovenskega lovstva in lovske organizacije. Ukvarjal se je z lovsko kinologijo. Izvoljen je bil tudi na pomembne funkcije v Planinski zvezi Slovenije (PZS). Poleg vseh drugih obveznosti je bil podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), član sveta fundacije za šport in strokovnega sveta za šport MŠŠZ. Bil je pobudnik in vodja izgradnje Kranjske koče na Ledinah, tudi eden pobudnikov za izgradnjo Planinskega muzeja v Mojstrani, štirideset let predsednik Planinskega društva Kranj, aktivno je sodeloval tudi v slovenski osamosvojitveni vojni leta 1991 na Gorenjskem.

Kot gorskega reševalca so slavljenca zapisali tudi med pionirje, pobudnike in pospeševalce sodobnega helikopterskega reševanja. Leta 1979 je bil celo prisoten v helikopterju na Krvavcu, ko se je ta zrušil. Po čudežu je nesrečo preživel in sodelovanje z GRS nadaljeval. S Tomažem Jamnikom sta postala prva državna prvaka v smučarski vožnji s čolni akia. Med svoje člane ga je sprejel osrednji avstrijski alpinistični Klub OeAK in ga uvrstil med planinsko-alpinistične osebnosti kluba. Bil je prvi Slovenec, ki je stopil na vrh sedemtisočaka Peak Lenina, nato se je zgodil še alpinistični pakistanski Hindukuš, pred petdesetimi leti pa je bil vodja prve uspešne slovenske alpinistične odprave v Afriko, v masiv Mawenzija in Kilimandžara.

Franci, kot ga kličejo njegovi tovariši iz Lovske družine (LD) Jezersko, kjer je zdaj častni član, dolga leta pa je bil njen starešina, je kljub letom še poln ustvarjalnih načrtov. Je tudi velik naravovarstvenik in zagovornik visokih etičnih načel v lovu. Med letoma 2002 in 2006 je bil celo župan Preddvora. Veliko zaslug ima pri zbiranju zgodovinskega gradiva o alpinizmu, planinstvu in lovstvu na Gorenjskem ter je soavtor kronike Jezersko lovstvo skozi čas.

Pravzaprav je vse slavljenčevo življenje zapisano planinam, naravi in lovstvu. Še vedno rad planinari, smuča ter gre na kakšen lažji lov na gamsa. Danes Franc Ekar pravzaprav velja za veliko planinsko in lovsko legendo.

Ob tokratnem visokem življenjskem jubileju sprejema slavljenec čestitke številnih alpinističnih osebnosti, lovskih tovarišev in planinskih prijateljev, tudi iz evropskega alpskega področja. Praznovanje njegovega rojstnega dne v družinskem krogu pa so združili še s hčerinim abrahamom – Tina je namreč dopolnila petdeset let. Njemu so podarili nove smuči, Tini pa cestno kolo. Sicer pa imata zakonca Marjeta in Franc Ekar tri otroke in šest vnukov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

0/9

ponedeljek

3/12

torek

2/14

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 6. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PREDAVANJA / Žirovnica, 6. marec 2023

Predavanje o kompostiranju

OBVESTILA / Gorenjska, 7. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

DELAVNICE / Preddvor, 7. marec 2023

Kulinarična delavnica

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 7. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Gorenjska, 8. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

IZLETI / Kranj, 9. marec 2023

Portorož–Sečoveljske soline

 

 
 

 

 
 
 

Partizanski dnevnik / 04:47, 6. marec

Kocbek je tipičen predstavnik Slovenske inteligence. Inteligence hlapcev.

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...