Hana Bujanović Kokot in Gal Grobovšek o slam poeziji / Foto: Igor Kavčič

Slam poezija v živo iz oči v oči

Kaj je slam poezija? Odgovor poznata Hana Bujanović Kokot in Gal Grobovšek, dva kulturna aktivista iz Kranja, ustvarjalna na različnih umetniških področjih, ki želita poezijo spet približati ljudem. Pogovarjali smo se o tej vse bolj priljubljeni obliki pesniške interpretacije, ki ji jutri zvečer v Stolpu Škrlovec velja prisluhniti v živo. Na sporedu bo namreč državno prvenstvo v slam poeziji. V živo. Z odra direktno v žilo, dodajam namesto njiju.

skoraj slava

kolegica pesnica mi je enkrat

po tem ko sem napisal

par dobrih pesmi in

imel par relativno uspešnih branj

lastne in tuje poezije rekla

gal

ravno slaven še nisi

te pa ljudje skoraj poznajo

in pozitivno mislijo

o tebi in tvojem delu

nastope bi počas lahko

začel zaračunavat

in pred nekaj dnevi

sem dobil klic

od taiste kolegice pesnice

da priznana avtorica želi

da na predstavitvi njene nove zbirke

berem njeno poezijo

da me je slišala

da sem ji kar fin

da mam lep glas in lepo artikuliram

branje bo prihodnjo sredo

plačila ne bo

česar nisem komentiral

bom pa lahko zastonj pil pivo

Gal Grobovšek

Pa poglejmo, kako nam bo do odgovora o tem, kakšne vrste poezija je slam poezija, pomagal Google. Ampak ne, v zadnjem trenutku zadržim pritisk tipke enter, saj bo to moje prvo vprašanje aktualnima sogovornikoma, Hani Bujanović Kokot, študentki novinarstva na FDV, in Galu Grobovšku, študentu oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Oba, Hana je uspešna mlada prozaistka, Gal saksofonist in vokalist v skupini Smetnaki, sta ob študiju tudi na različne načine vpeta v kulturno dogajanje v Kranju in širše. Tokrat v pripravo državnega prvenstva v slam poeziji, ki bo jutri, v soboto, pod okriljem Layerjeve hiše na sporedu v Stolpu Škrlovec, Hana kot projektni vodja dogodka, Gal kot vsestranski pomočnik in morda tudi eden tekmovalcev na tokratnem »slam odru«.

O slam poeziji je torej govora. »Slam način interpretacije poezije se mi zdi najbolj zanimiva platforma za približevanje poezije ljudem. Sicer ima tovrsten način podajanja pesmi neki zgodovinski kontekst, sam pa sem ga ne glede na to dojel kot platformo, s katero poezija lahko postane dostopna širši množici, da se ob tem izogne nekemu namišljenemu elitizmu in stereotipom, da je poezija nekaj blazno resnega, nedostopnega. Prav to poezija ni,« svoje razmišljanje predstavi Gal Grobovšek in poudari: »Pri slam poeziji nastopajoči gleda poslušalcu neposredno v oči in zadene v tvoje misli, ker je tako zelo v živo.«

Hana Bujanović Kokot pove, da se je slam scena v Ljubljani začela razvijati po letu 2000, vmes nekoliko zamrla, spet pa se je vrnila pred leti na Metelkovo, svoje razmišljanje o slam poeziji pa pojasni s primerom: »Kot rečeno, je bilo na Metelkovi prvo državno prvenstvo v slam poeziji. Pesnica Veronika Dintinjana (leta 2017 tudi Jenkova nagrajenka, op. a.) je na pesniški večer prišla vsa premočena, ker jo je nekdo 'pošprical'. Jezna je stopila do mikrofona in začela govoriti, kaj vse ji je tisti dan šlo narobe. To je slam poezija.«

Zgodovina slam poezije

Pa še »poguglajmo«. Slam poezija izvira iz Chicaga, kjer je pred 38 leti ameriški pesnik Marc Kelly Smith, ki velja za očeta slama (Slam Papi), v želji po popularizaciji poezije začel pripravljati prve pesniške večere v nekem džez klubu. Način tovrstnega predstavljanja poezije pa se je uveljavil šele kasneje, ko so se v nekem drugem čikaškem klubu začeli srečevati pesniki vsako nedeljo, večere pa so poimenovali Uptown Poetry Slam.

Na spletni strani MKC Maribor, v štajerski prestolnici je gibanje slam poezije z ekipo Slam zverine še posebno močno, so zapisali tole zanimivo anekdoto: »Marc Kelly Smith rad pove, da se je imena večera spomnil po naključju. Medtem ko je gledal bejzbolsko tekmo, ga je klicala novinarka, da bi izvedela več o večeru, ki ga organizira. Marca je v tistem trenutku bolj zanimal šport – želel si je, da bi igralec na televiziji 'zadel' žogico ('to slam a ball'). In ker je želel, da bi ime večera hkrati tudi označevalo četrt, v kateri se večer odvija, da bi obiskovalci vedeli, kje se zbrati, se je tako domislil Uptown Poetry Slama.«

Slam poezija je torej poezija, pesniški stil, ki je povezan s privlačnim nastopom v živo. Želja akterjev je predstaviti poezijo raznoliki javnosti neposredno z odra oziroma izza mikrofona, kot to poteka na slam srečanjih. In tekmovanjih – saj so k tem nastopom dodani še elementi tekmovalnosti. V Sloveniji je še posebno priljubljena med mladimi, začelo se je v Ljubljani, prvo državno srečanje pa je bilo leta 2016 v Mariboru.

Slam poezija v Kranju

Slam poezija pa ima lepo uspevajoče poganjke tudi v Kranju. »Pred nekaj leti sem z načrtom obuditi poezijo med ljudmi k sodelovanju potegnila Gala in sva začela razmišljati, kako poeziji vrniti življenje in strast,« pripoveduje Hana. »Ljubo mi je s starimi pristopi, kot je to začel Marc Kelly Smith v Chicagu in se je to gibanje razširilo po svetu, poezijo vračati novi generaciji. Še bolj kot vrnitev strasti pa se mi je v spomin vtisnila fraza demokratizacija poezije. Gre za tip poezije, ki ne pozna nobene diskriminacije, saj je namenjena vsem – tako verujočim kot ateistom, otrokom in staršem, ljudem vseh ras, tako preprostim kot tistim, ki od poezije želijo nekaj več ...«

Ob tem Gal razmišlja, da se je bariera med človekom in poezijo večala, s slam poezijo pa je biti pesnik spet postalo »kul«. »Priznam, tak način predstavljanja poezije sem sprva videl kot kapitalistični izpad, saj to vključuje tekmovanje, hkrati pa sem spoznal, da je nastop v živo, ko lahko govoriš direktno publiki in tako na neki način z njo komuniciraš.« Hana k temu dodaja, da je lahko vsak »slamer«, ne moremo pa reči, da je vsak dober »slamer«. V duhovitem tonu omeni staro geslo »kruha in iger«, da vsak lahko pride na oder, ampak …

Najprej so še v predkoronskem času v Kranju gostovali Mariborčani, k nastopanju so vabili že uveljavljene slam pesnike in pesnice, da bi ti spodbudili tudi kranjsko sceno. Po državnem tekmovanju v Mariboru je lani to potekalo na Ptuju, kjer je Gal Grobovšek postal državni podprvak. »Ko je bilo govora o naslednjem organizatorju državnega prvenstva, sem takoj ponudila Kranj. Saj je naše mesto vendarle mesto poezije, takoj pa so bili za tudi v Layerjevi hiši, kjer bo tekmovanje potekalo.«

Ko pesnik tekmuje

Za tekmovanje v slam poeziji po vsem svetu veljajo tri temeljna pravila, in sicer: na odru sta le pesnik in mikrofon brez kakršnihkoli pripomočkov, pesem avtor praviloma predstavlja na pamet, na voljo pa ima največ tri minute. Za vsako prekršeno pravilo se odštevajo točke. »Blizu je razmišljanje prijateljice 'slamovke' iz Maribora, ki pravi, da se na tekmi ocenjuje neocenljivo,« o »tekmovalnosti« namigne Hana. Sicer je vselej sestavljena strokovna komisija, v katero so vključeni tudi naključni obiskovalci večera. Glasuje se z ocenami od 1 do 10, tisti, ki zbere največ točk, zmaga.

V Kranju bo tekmovalo deset pesnic in pesnikov. Na državno prvenstvo so se uvrstili prvi in drugi iz štirih predizborov v Mariboru, Kranju, Novem mestu in Ljubljani, tik pred začetkom tekmovanja pa bodo na tako imenovanem last call (zadnjem pozivu) izbrali še dva tekmovalca. Tu se lahko preizkusijo vsi, kot rečeno imajo na voljo mikrofon tri minute in do tri pesmi na pamet.

Na jutrišnje prvenstvo sta se iz predizbora že uvrstili Ana Štular in Nika Gamser, v zadnjem pozivu pa se bosta preizkusila tudi Gal Grobovšek in Eva Ručigaj. Naslov lanskega prvaka bo tudi letos branil izjemni slam pesnik Matic Ačko iz Maribora. Strokovno komisijo tekmovanja bodo sestavljali Dejan Koban, Alenka Štrukelj in Ajdin Huzejrović, kot rečeno pa se jim bosta pridružila še dva naključno izbrana člana iz občinstva. Slovenija se je z vzpostavitvijo državnega prvenstva v slam poeziji vključila tudi na evropski slam zemljevid in od takrat redno pošilja svoje prvake tudi na evropska prvenstva.

Sobota za »slam«

Že danes, v petek, ob 17. uri bo v Layerjevi hiši potekala delavnica kritiškega pisanja, namenjena mladim literarnim kritikom. Vodila jo bo prevajalka in literarna kritičarka Diana Pungeršič, udeleženci pa bodo v obravnavo vzeli knjige, ki so izšle pri Layerjevi založbi.

Časovnica »slam sobote« je bogata. Že ob 16. uri bodo v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj odprli razstavo Slam poezije. Na njej predstavljajo, kaj sploh je slam poezija, njeno teoretično ozadje, dodali so fotografije s kranjskega predizbora, v branje pa ponujajo tudi nekaj poezije »slamerjev« iz vse Slovenije. Ves čas prvenstva bo v Layerjevi hiši potekal knjižni sejem, na katerem se bodo predstavile manjše založbe iz Gorenjske in osrednje Slovenije.

Na Literarni čajanki ob 17. uri se bo predstavila pesnica in pisateljica Katja Gorečan, ki bo kljub mladosti ob bogatem pesniškem opusu predstavila tudi svoj romaneskni prvenec Materinska knjižica. Uro kasneje bo sledila SOS slam delavnica, ki jo bo vodil aktualni državni prvak Matic Ačko, v njej pa se bodo udeleženci posvetili performansu in izražanju osebnosti na odru. Ob 19.30 po na sporedu zadnji poziv, na katerem bodo dobili še dva tekmovalca za državno prvenstvo v slamu, ki se bo začelo ob 20. uri. Tekmovanje bo povezovala Mojca Frim, nastopila pa bo tudi glasbenica Sara Ševaljević.

Slam poezija sporoča, da pesnice in pesniki niso bavbav, poezija je nekaj, kar je lahko dostopno vsem. V slam gibanju želijo dati priložnost vsem. »Slam poezija ti da možnost za angažirano poezijo, a ne da govoriš o tistem, česar ne poznaš, ampak o tistem, kar čutiš. Slam nastop ti da neko drugo dimenzijo … Čutiš meso, ki se trga, ki razpada in bruha kri ... In zagotovo je tudi v občinstvu kdo, ki ga to premakne,« poudarja Gal Grobovšek, Hana Bujanović Kokot pa dodaja: »Prav večeri slam poezije so tisti, ki pesnikove misli prenašajo naprej, ko te sliši in razume še kdo.« In to v živo, »slamer« nasproti občinstvu in posameznikom v njem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.