Postavljavci plakatov imajo to jesen veliko dela. Zaključene niso še niti predsedniške volitve, ko se v bitko že podajajo kandidati za župane in občinske svetnike. / Foto: Tina Dokl

Kdo so kandidati za župane

Na županskih volitvah se bo na Gorenjskem pomerilo 77 kandidatk in kandidatov. Največjo izbiro – osem kandidatov – bodo imeli volivci v Kranjski Gori, najmanjšo – samo enega kandidata – pa v Naklem, Gorenji vasi - Poljanah, Preddvoru in Medvodah.

Kranj – V supervolilnem letu smo Slovenci že izvolili nove državne poslance in ti novo vlado, prav tako so volivci že odločili, da se bosta v drugem krogu predsedniških volitev 13. novembra pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Samo teden dni kasneje pa bodo na vrsti še lokalne volitve, na katerih bomo volili nove župane in člane občinskih svetov. Glede na vložene kandidature se za županovanje v 24 gorenjskih občinah poteguje 77 kandidatov, med njimi tudi petnajst žensk. Vsaj devet gorenjskih občin bo župana dobilo že v prvem krogu volitev. V Naklem, Gorenji vasi - Poljanah, Preddvoru in Medvodah imajo namreč le po enega kandidata, to so aktualni župani, v občinah Vodice, Gorje, Žirovnica, Cerklje in Jezersko pa imajo po dva kandidata. Prav tako je že znano, da bodo vsaj v Domžalah, Komendi, Mengšu, Kranjski Gori, Tržiču in Žireh dobili novega župana. V prvih štirih občinah se namreč aktualni župani niso odločili za ponovno kandidaturo, Borut Sajovic (Tržič) in Janez Žakelj (Žiri) pa sta bila aprila izvoljena za državna poslanca. Največ povpraševanja je za župansko funkcijo v Kranjski Gori, za katero se po umiku zdajšnjega župana Janeza Hrovata zanima kar osem kandidatov. Zanimive bodo tudi županske volitve v Cerkljah, kjer se Franc Čebulj poteguje za že osmi mandat. Občino Komenda bi spet rad vodil nekdanji župan Tomaž Drolec, v Gorjah pa kandidira tudi nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar.

Mestna občina Kranj

V Mestni občini Kranj se za županski mandat poteguje šest kandidatov. Poleg aktualnega župana Matjaža Rakovca, ki je kandidat SD, ponovno kandidirata tudi mestni svetnik in predsednik Resni.ce Zoran Stevanović ter upokojenec Ivo Bajec, ki je skupni kandidat strank SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije. Prvič za župana kandidira dolgoletni mestni svetnik Igor Velov, in sicer s podpisi volivcev in podporo njegove Liste za razvoj Kranja. Največja parlamentarna stranka Gibanje Svoboda na županske volitve pošilja Srečka Barbiča, direktorja in večinskega lastnika podjetja Lokainženiring, stranka Več za Kranj pa podjetnika Aleksandra Svetelja.

Občina Jesenice

V jeseniški občini bodo volivci lahko izbirali med petimi kandidati. Dosedanjemu županu Blažu Račiču, ki se bo – tokrat s svojo listo za občinski svet – potegoval za drugi mandat, bodo županski stolček skušali izmakniti sami novinci v politiki: magister znanosti Peter Bohinec, sicer predsednik hokejskega kluba HDD SIJ Acroni Jesenice, ki kandidira na listi SD; diplomirani trener plavanja Andrej Vastl je kandidat stranke SDS; Eva Mlakar je univerzitetna diplomirana ekonomistka, dela kot državna notranja revizorka, kandidira pa s podporo Neodvisne liste Za boljše Jesenice; kandidatka Gibanja Svoboda pa je diplomirana medicinska sestra Sabina Mulalić.

Občina Radovljica

V Radovljici se bo na tokratnih lokalnih volitvah za županski mandat potegovalo pet kandidatov. Ponovno kandidaturo, tudi tokrat s podporo skupine volivcev in s svojo listo za občinski svet, je napovedal sedanji župan Ciril Globočnik, ki se mu letos izteka tretji mandat. Po štirih letih ponovno kandidira tudi Vojka Jesenko, v iztekajočem se mandatu svetnica nekdanje LMŠ, tokrat s podporo volivcev in svojo listo. Novinci med radovljiškimi županskimi kandidati pa so Janez Waland iz Lesc, ki ga predlaga Resnica.si, Renata Zadnikar z Ovsiš, kandidatka SD, in Radovljičan Tomaž Grohar s podporo stranke SNS.

Občina Škofja Loka

V škofjeloških občini bo moč izbirati med štirimi kandidati. Prvi med njimi je kandidaturo za novi mandat napovedal sedanji župan Tine Radinja, ki je občino vodil zadnja štiri leta. Prejšnji teden je svojo prvo kandidaturo za župana napovedal Gašper Hafner, ki je kandidat stranke SDS, zaslovel pa je zlasti v oddaji Ljubezen po domače. Kandidat Komunalno ekološke liste je Rolando Krajnik, Martina Trampuša pa za župana predlaga Levica. Kandidature je že potrdila Občinska volilna komisija Občine Škofja Loka.

Občina Kamnik

V Kamniku se bo za županski stolček pomerilo rekordno malo kandidatov. Zdajšnjega župana, ki bo kandidiral drugič, bosta izzvala le Sandi Uršič in Maja Aleksovska Lesjak. Uršič se je s podporo svoje liste za mesto župana potegoval že pred štirimi leti, nato pa je v tem mandatu zasedel mesto podžupana. Maja Aleksovska Lesjak je kandidatka stranke SD, sicer pa samostojna podjetnica, ki je za poslanko kandidirala že na letošnjih parlamentarnih volitvah.

Občina Komenda

Za razliko od zadnjih lokalnih volitev, ko komendski župan Stanislav Poglajen za svoj drugi in zadnji mandat ni imel protikandidata, se bodo tokrat za izpraznjeno župansko mesto pomerili štirje kandidati. V lokalno politiko se vrača nekdanji župan Tomaž Drolec, ki je občino vodil od ustanovitve pa do prihoda Stanislava Poglajena, največ prahu pa je dvignil z izjavo o podkupovanju v času začetkov komendske poslovne cone. V župansko bitko se podajajo tudi Majda Ravnikar, sicer dolgoletna direktorica komendske občinske uprave, ekonomist Jurij Kern, sicer aktiven v več lokalnih društvih in v zadnjem času znan kot organizator javnih ogledov nastopov Tadeja Pogačarja na Dirki po Franciji, ter Boštjan Veinhandl, ki deluje slovenski Policiji, v Komendi pa vodi Judo klub Komenda in Boksarski klub Hayat. Vsi kandidirajo kot neodvisni kandidati s podporo volivcev.

Občina Mengeš

Tudi v Mengšu se zdajšnji župan Franc Jerič ne bo več potegoval za funkcijo, nasledil pa ga bo eden izmed treh kandidatov. To so Aleš Janežič, ki kandidira ob podpori liste Skupaj za mengeško občino – skupaj zmoremo več in je tudi občinski svetnik, s podporo volivcev kandidira dosedanji podžupan Bogo Ropotar, s svojo listo pa Sandi Jaklič, podjetnik in aktiven član gasilskih organizacij v občini.

Občina Vodice

V Vodicah bo odločitev o županu padla v prvem krogu, kandidirata namreč le aktualni župan Aco Franc Šuštar in Tilen Jeraj. Šuštar župansko funkcijo opravlja od leta 2010 in se bo torej potegoval za svoj četrti mandat, kar pa mu bo poskušal preprečiti dosedanji svetnik NSi Tilen Jeraj, ki sicer kandidira s svojo Listo Vodiške lipe.

Občina Bled

Za župana Občine Bled se bodo potegovali trije kandidati. Poleg aktualnega župana Janeza Fajfarja, ki blejsko občino vodi že štiri mandate, sta kandidata še Anton Mežan in Romana Purkart. Mežan je bil zadnjih 16 let kot ustanovitelj in nosilec Liste Tonija Mežana član Občinskega sveta Občine Bled, osem let tudi podžupan. Romana Purkart, ki je že več kot dvajset let vpeta v delovanje lokalne politike in turizma, zadnje leto kot v. d. direktorice javnega zavoda Turizem Bled, je kandidatka Gibanja Svoboda Bled. Fajfarja sta predlagala Janez Klemenčič in skupina volivcev.

Občina Gorje

V gorjanski občini se bosta na lokalnih volitvah za župana pomerila dva kandidata. Petra Torkarja, ki je župan Občine Gorje vse od njene ustanovitve dalje, bo izzval nekdanji minister za zdravje in predsednik Turističnega društva Gorje Janez Poklukar. Oba kandidirata kot neodvisna kandidata s podporo volivcev. Torkarja, ki bo na volitvah nastopil skupaj s svojo listo Stopimo skupaj, je predlagala Katjuša Torkar, Poklukarja, ki bo nastopil z Listo Janeza Poklukarja, pa Bernarda Poklukar Novak.

Občina Žirovnica

Bitko dveh kandidatov za župansko mesto bomo spremljali tudi v Občini Žirovnica. Zdajšnji župan Leopold Pogačar, sicer pravnik notranjih zadev, se bo potegoval za peti mandat. Na volitve gre skupaj z Neodvisno listo za Žirovnico. Nasprotnik je Darko Ćorković, kandidat SD, ki je zaposlen v Elanu.

Občina Šenčur

Volivci v občine Šenčur bodo župana izbirali med štirimi kandidati. Aktualnega župana Cirila Kozjeka, ki se bo potegoval za tretji mandat, sta predlagali SLS in SDS. Valerij Grašič je kandidat NSi, Matej Knific se bo letos za župansko mesto potegoval pod okriljem Gibanja Svoboda – oba sta tudi aktualna svetnika šenčurskega občinskega sveta. Anita Praprotnik pa je kandidatka Državljanskega gibanja Resni.ca.

Občina Cerklje

Tako kot pred štirimi leti sta kandidaturo vložila Franc Čebulj in Luka Štumberger, oba s podporo volivcev. Zdajšnji župan se bo potegoval za osmi mandat, občinski svetnik (zadnjih osem let) pa vodenje Občine Cerklje želi prevzeti drugič. Oba imata tudi svojo listo kandidatov za občinski svet.

Občina Naklo

Za razliko od prejšnjih volitev, ko je zdajšnji župan Občine Naklo Ivan Meglič imel protikandidate, pa se na letošnje lokalne volitve podaja sam kot edini kandidat za funkcijo župana. Kandidira s podporo SLS.

Občina Kranjska Gora

V Kranjski Gori se župan Janez Hrovat ne bo potegoval za tretji mandat, imajo pa v občini kar osem kandidatov. Dva kandidirata s podporo stranke, to sta kranjskogorska občinska svetnica Ena Girandon s podporo Gibanja Svoboda ter podjetnik in igralec Franci Koražija s podporo SD. Vse druge kandidate so podprle skupine volivcev. Kandidati so direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, kranjskogorski podžupan Bogdan Janša, sedanji direktor in nekdanja direktorica Komunale Kranjska Gora Blaž Knific in Henrika Zupan, kmetovalec iz Srednjega Vrha Klemen Robič in Tina Robič, ki je bila na letošnjih parlamentarnih volitvah kandidatka za poslanko Vesne – zelene stranke.

Občina Tržič

Dolgoletni župan Tržiča Borut Sajovic je bil na spomladanskih državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca, začasno funkcijo župana je zatem prevzel podžupan Dušan Bodlaj, ki pa za župana na letošnjih lokalnih volitvah ne bo kandidiral. Kandidati so trije. S podporo SD kandidira Drago Zadnikar, zdajšnji občinski svetnik in nekdanji direktor tržiške občinske uprave, pred štirimi leti tudi že kandidat za župana, s podporo skupine volivcev samostojni podjetnik in predsednik tržiškega Turističnega društva Plac Peter Miklič, prav tako s podporo skupine volivcev Samo Dolhar, podjetnik in gostinec.

Občina Gorenja vas - Poljane

Dosedanji župan Milan Čadež se bo na letošnjih volitvah potegoval za peti mandat na čelu občine, tako kot pred štirimi leti pa tudi tokrat ne bo imel izzivalca. Njegovo kandidaturo kot vsa leta doslej podpira SDS.

Občina Žiri

Potem ko je bil dolgoletni župan Janez Žakelj na spomladanskih državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca, je funkcijo župana zadnjega pol leta opravljal podžupan Jože Stanonik, ki pa je že ob prevzemu funkcije napovedal, da na lokalnih volitvah ne bo kandidiral za župana. V boj za županski stolček se bodo tako podali trije kandidati. Branko Jesenovec kandidira s podporo Levice, stranke NSi, SDS in SLS imajo skupnega kandidata Štefana Bogataja, Neodvisna lista za napredek Žirov pa za župana predlaga Francija Kranjca.

Občina Jezersko

Občinska volilna komisija je na spletni strani Občine Jezersko že objavila seznam potrjenih kandidatov, ki se bodo na prihajajočih volitvah potegovali za županski stolček. Sedanji župan Andrej Karničar zaključuje prvi mandat in bo ponovno kandidiral, za kandidaturo pa se je ravno tako na predlog skupine volivcev tokrat odločil tudi nekdanji občinski svetnik in kmetovalec Peter Muri.

Občina Preddvor

V Preddvoru sedanji župan Rok Roblek zaključuje prvi mandat. Odločil se je, da bo kandidiral ponovno, je pa tokrat edini, ki kandidira za funkcijo župana. Njegova predlagateljica je Eva Grah Roblek, Naš Preddvor.

Občina Bohinj

Bohinj ima tri županske kandidate. Aktualnemu županu Jožetu Sodji, ki kandidira s podporo skupine volivcev in svojo listo za občinski svet – Lista za Bohinj, se izteka prvi redni mandat, pred tem je občino vodil krajše obdobje po izvolitvi tedanjega župana Franca Kramarja v državni zbor. Prav tako s svojo listo – Moj dom je v Bohinju – in podporo skupine volivcev kandidira Bojan Traven, v tekmo za županski mandat se podaja tretjič. Miroslav Sodja iz Studora, nekdanji direktor bohinjske občinske uprave, pa je kandidat za župana prvič, predlaga ga stranka Levica.

Občina Železniki

Županska tekma v občini Železniki bo zanimivejša kot pred štirimi leti, ko je bil edini kandidat aktualni župan Anton Luznar, ki občino vodi od nadomestnih volitev leta 2012. Luznar se tudi tokrat na volitve odpravlja ob podpori stranke SLS, poleg njega pa za župana kandidirata še neodvisni kandidat Marko Gasser (predlagatelj Janez Habjan in skupina volivcev), ki se je po študiju in delu v Ljubljani vrnil v Železnike, sedaj pa z družino oživlja kmetijo v Zgornjih Danjah, ter kandidat stranke Levica Rok Bajželj, inženir strojništva, zaposlen kot vodja prodaje produktov v lokalnem podjetju.

Občina Medvode

V Občini Medvode je županski kandidat le eden: aktualni župan Nejc Smole, ki zaključuje svoj drugi mandat. Predlagatelja sta Ladislav Vidmar in skupina volivcev.

Občina Domžale

Zdajšnji župan Domžal Toni Dragar se je odločil zaključiti županovanje. Volivce bodo za njegovo nasledstvo poskušali prepričati Matej Oražem, Fani (Frančiška) Rožič Novak, Boštjan Deželak, mag. Renata Kosec, Tadeja Savnik in Miroslav Šinkovec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

5/7

sobota

2/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.