Vodja galerije Marko Arnež ob grafiki Marjana Pogačnika, ki je dala razstavi naslov Pod istim nebom / Foto: Igor Kavčič

Biseri iz stalne zbirke

Pod istim nebom je naslov razstave izbranih del na papirju iz stalne zbirke Galerije Prešernovih nagrajencev. Na ogled so dela šestih izjemnih likovnih ustvarjalcev.

Kranj – Prve poganjke za Galerijo Prešernovih nagrajencev velja iskati v letu 1995 in takratni prodajni razstavi Likovni umetniki za Prešernovo mesto, na kateri so med drugim zbirali sredstva za ureditev kulturnih spomenikov, ki nosijo Prešernovo ime. Že pet let kasneje je bila v Kranju razstava del vseh z najpomembnejšo slovensko nagrado v umetnosti in kulturi nagrajenih likovnih umetnikov, leta 2002 pa je Galerija Prešernovih nagrajencev dobila tudi svoje stalne razstavne prostore v Pavšlarjevi hiši. Prvi razstavljavec je bil nagrajenec Prešernovega sklada kranjski slikar Vinko Tušek, prva obsežnejša predstavitev del iz stalne zbirke pa ob dvajsetletnici galerije leta 2015.

Stalna zbirka Galerije Prešernovih nagrajencev ta čas obsega okrog 1300 del 106 avtorjev prejemnikov velike oziroma male Prešernove nagrade. Njihova dela so v galeriji, v katere zgodovini so doslej pripravili že 145 dogodkov, predstavljena na samostojnih in skupinskih predstavah,

»Za razstavo smo izbrali 53 del na papirju šestih umetnikov, ki so v naši galeriji v preteklih letih že razstavljali na samostojnih razstavah,« pojasnjuje vodja galerije Marko Arnež in dodaja, da so ob teh razstavah pripravili tudi spremljajoče kataloge, ki so na ogled tudi na tokratni razstavi.

V galerijski zbirki je 27 del vrhunskega slovenskega grafika Marjana Pogačnika, tokrat pa je v njenem pritličju na ogled 19 izbranih del v različnih grafičnih tehnikah, ki jih je v svojem umetniškem delovanju uporabljal avtor. V prvem nadstropju so predstavljena dela petih avtorjev. V uvodnem prostoru si ogledamo šest del, štiri grafike in dva akvarela Jožeta Ciuhe, v sosednjem prostoru je razstavljenih osem grafik Tince Stegovec, ki je sicer več grafik galeriji podarila pred nekaj leti. V manjšem prostoru je na ogled sedem akvarelov Alenke Gerlovič, katere obsežnejša razstava je bila v galeriji na ogled leta 2017. Predstavljena so predvsem dela iz njenega zadnjega življenjskega obdobja, ki jih je ustvarila v ljubljanskem Botaničnem vrtu. V prehodu so na ogled dela Živka Ire Marušiča, ki se je v galeriji na večji razstavi predstavil pomladi leta 2020, tokrat pa gre za nekaj del, ki so v Kranju ostala po tej razstavi. Slovenski umetnik iz avstrijske Koroške Valentin Oman je pred leti galeriji podaril opus 25 del, tokrat pa je v najintimnejšem prostoru galerije na ogled devet del v mešani tehniki na papirju.

Nova obsežna pregledna razstava likovnih del iz celotne stalne zbirke je v načrtu prihodnje leto, ko sedemdeset let praznuje Gorenjski muzej, pod katerega okrilje sodi tudi galerija.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.