Načrtovana dela so zdaj v začetni fazi, izvajalec ureja dostopne in delovne površine ter preusmeritveni nasip. / Foto: arhiv Direkcije RS za vode

Na Savi pri Šobcu obnavljajo rečni prag

Direkcija RS za vode je konec septembra na območju Kampa Šobec začela obnavljati poškodovani rečni prag, ki umirja tok Save Dolinke. Dela bodo zaključili do konca leta.

Vrednost del je nekaj manj kot pol milijona evrov, zaključili naj bi jih še do konca leta.

Lesce – V zadnjih dneh so nekateri obiskovalci ugibali, kaj se dogaja na Savi Dolinki ob Kampu Šobec. V izogib nesporazumom so konec tedna iz Kampa Šobec sporočili, da je država začela že dolgo načrtovano obnovo starega rečnega praga, ki je potreben, da umirja vodni tok. Investitor je Direkcija RS za vode.

»Prag pri Kampu Šobec predstavlja zaključni prag v osemdesetih letih izvedenih zavarovanj brežin struge Save Dolinke na odseku mimo kampa. Kamniti prag, dodatno stabiliziran s tirnicami, je bil že več let močno poškodovan, na več delih odnešen in je le delno opravljal svojo funkcijo stabilizacije nivelete vodotoka in podporo zavarovanj struge. Z ostanki konstrukcijskih elementov je bila ogrožena tudi varnost uporabnikov vodotoka, tako kopalcev z bližnjega kampa kot tudi plovba, ki je v poletnih mesecih na tem odseku struge precej aktualna,« je pojasnil Urban Ilc, vodja sektorja območja zgornje Save pri Direkciji RS za vode.

V okviru obnovitvenih del je tako predvidena je obnova stabilizacijskega objekta – pragu v obliki kamnite drče, dolge približno 12 metrov, in zaključene s kamnito-betonskim pragom. Objekt bo stabiliziran z lesenimi piloti in talnim pragom. Skledasta oblika profila zagotavlja omočenost dela struge tudi ob nizkih pretokih in boljše pogoje za prehodnost živim organizmom. Za zavarovanje in stabilizacijo struge bodo obnovili še zavarovanje desnega brega, leva brežina, torej brežina proti Kampu Šobec bo v celoti ohranjena v naravni obliki, je še pojasnil Ilc.

Načrtovana dela so zdaj v začetni fazi, izvajalec ureja dostopne in delovne površine ter preusmeritveni nasip, zahtevan zaradi nihajočih pretokov kot posledica obratovanja gorvodne hidroelektrarne, obnovljen pa je tudi že del zavarovanja levega brega.

Dela, ki so usklajena z vsemi deležniki, skladno s koncesijsko pogodbo izvaja izvajalec obvezne gospodarske javne službe urejanja voda na območju zgornje Save, je še pojasnil Ilc in dodal, da so o projektu predhodno obvestili tudi izvajalce rafting prevozov, ki se jim zahvaljujejo za razumevanje in uvidevnost, saj Savo vestno zapuščajo pred zaporo, postavljeno na lesen most, in ponovno vstopajo v vodo na koncu gradbišča. Obiskovalce Kampa Šobec pa prosijo, naj ne vstopajo na območje gradbišča, in opozarjajo na previdnost ob sprehajanju v bližini gradbišča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno jasno
vlažnost: 87 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

17/32

torek

18/32

sreda

18/34

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Kranj, 9. julij 2024

Koncert večnih uspešnic Sepulture

IZLETI / Cerklje, 9. julij 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kokrica, 12. julij 2024

Pohod DU Kokrica

GLASBA / Kranj, 12. julij 2024

V Kranju legendarni The Exploited

 

 
 

 

 
 
 

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...