Načrtovana dela so zdaj v začetni fazi, izvajalec ureja dostopne in delovne površine ter preusmeritveni nasip. / Foto: arhiv Direkcije RS za vode

Na Savi pri Šobcu obnavljajo rečni prag

Direkcija RS za vode je konec septembra na območju Kampa Šobec začela obnavljati poškodovani rečni prag, ki umirja tok Save Dolinke. Dela bodo zaključili do konca leta.

Vrednost del je nekaj manj kot pol milijona evrov, zaključili naj bi jih še do konca leta.

Lesce – V zadnjih dneh so nekateri obiskovalci ugibali, kaj se dogaja na Savi Dolinki ob Kampu Šobec. V izogib nesporazumom so konec tedna iz Kampa Šobec sporočili, da je država začela že dolgo načrtovano obnovo starega rečnega praga, ki je potreben, da umirja vodni tok. Investitor je Direkcija RS za vode.

»Prag pri Kampu Šobec predstavlja zaključni prag v osemdesetih letih izvedenih zavarovanj brežin struge Save Dolinke na odseku mimo kampa. Kamniti prag, dodatno stabiliziran s tirnicami, je bil že več let močno poškodovan, na več delih odnešen in je le delno opravljal svojo funkcijo stabilizacije nivelete vodotoka in podporo zavarovanj struge. Z ostanki konstrukcijskih elementov je bila ogrožena tudi varnost uporabnikov vodotoka, tako kopalcev z bližnjega kampa kot tudi plovba, ki je v poletnih mesecih na tem odseku struge precej aktualna,« je pojasnil Urban Ilc, vodja sektorja območja zgornje Save pri Direkciji RS za vode.

V okviru obnovitvenih del je tako predvidena je obnova stabilizacijskega objekta – pragu v obliki kamnite drče, dolge približno 12 metrov, in zaključene s kamnito-betonskim pragom. Objekt bo stabiliziran z lesenimi piloti in talnim pragom. Skledasta oblika profila zagotavlja omočenost dela struge tudi ob nizkih pretokih in boljše pogoje za prehodnost živim organizmom. Za zavarovanje in stabilizacijo struge bodo obnovili še zavarovanje desnega brega, leva brežina, torej brežina proti Kampu Šobec bo v celoti ohranjena v naravni obliki, je še pojasnil Ilc.

Načrtovana dela so zdaj v začetni fazi, izvajalec ureja dostopne in delovne površine ter preusmeritveni nasip, zahtevan zaradi nihajočih pretokov kot posledica obratovanja gorvodne hidroelektrarne, obnovljen pa je tudi že del zavarovanja levega brega.

Dela, ki so usklajena z vsemi deležniki, skladno s koncesijsko pogodbo izvaja izvajalec obvezne gospodarske javne službe urejanja voda na območju zgornje Save, je še pojasnil Ilc in dodal, da so o projektu predhodno obvestili tudi izvajalce rafting prevozov, ki se jim zahvaljujejo za razumevanje in uvidevnost, saj Savo vestno zapuščajo pred zaporo, postavljeno na lesen most, in ponovno vstopajo v vodo na koncu gradbišča. Obiskovalce Kampa Šobec pa prosijo, naj ne vstopajo na območje gradbišča, in opozarjajo na previdnost ob sprehajanju v bližini gradbišča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

zmerno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/20

ponedeljek

12/23

torek

11/24

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Preddvor, 3. junij 2024

Pohod na Sv. Jakoba

IZLETI / Kranj, 4. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Cerklje, 4. junij 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 6. junij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Šenčur, 8. junij 2024

Pohod na Lovrenška jezera

IZLETI / Kranj, 8. junij 2024

Planinarjenje po Nockbergih

OBVESTILA / Kranj, 10. junij 2024

Kuponske vstopnice za letno kopališče

 

 
 

 

 
 
 

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 07:10, 25. maj

Z napisanim se strinjam in tudi delim skrb in jezo.Vendar je bil prvopodpisani veliko let na visokih položajih v vladah, z vplivom in možnos...