Predsednik TD Gorje Janez Poklukar, okoljski minister Uroš Brežan in gorjanski župan Peter Torkar / Foto: Tina Dokl

Naravne vrednote moramo zaščititi

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je v petek obiskal Gorje, kjer se je seznanil z upravljanjem naravnih vrednot – soteske Vintgar in vodnega vira Ovčje jame. Problematiko sta mu predstavila gorjanski župan Peter Torkar in Janez Poklukar, predsednik Turističnega društva Gorje, ki upravlja sotesko Vintgar.

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se je po obisku Gorij na Bledu srečal še z župani in predstavniki občin Bled, Bohinj, Jesenice, Kranjska gora, Bovec in Kobarid ter upravljavci naravnih vrednot v Triglavskem narodnem parku.

Zgornje Gorje – Kot je povedal Brežan, so se na ministrstvu odločili, da bo upravljanje naravnih vrednot ena od njihovih prioritetnih nalog. »V to želimo vključili tudi lokalne skupnosti, javni zavod Triglavski narodni park in zavode, ki se na tem območju ukvarjajo z upravljanjem naravnih vrednot,« je dejal. Po njegovih besedah pri tem obstaja nekaj dobrih praks, a hkrati tudi veliko težav. »Zato bo treba to reševati na dveh nivojih. Najprej v okviru obstoječe zakonodaje, potem pa bo treba s konceptom, ki ga bomo skupaj dogovorili, verjetno poseči tudi v spremembo zakonodaje, predvsem v zakon o ohranjanju narave,« je dodal.

Zatrdil je, da je treba naravne vrednote ohraniti, kar bi lahko dosegli tudi tako, da bi določili nosilno kapaciteto. »Na najbolj obremenjenih območjih bo to pomenilo omejevanje obiska. Spopasti se bo treba tudi z višinami vstopnin in predvsem s transparentnostjo, torej na kakšen način se sredstva, ki so tako pobrana, potem delijo in za kaj se uporabljajo,« je dejal; in še: »TNP, upravljavec, lokalna skupnost in ministrstvo bomo tu morali najti primerne kompromise in skupni jezik. Glede na današnje pogovore verjamem, da je to moč narediti.«

Težave upravljanja

Torkar je ob tem opozoril še na nekatere težave glede upravljanja soteske Vintgar, zlasti na parkiranje, promet in upravljanje obiska. »V turističnem društvu si predstavljajo, da bo lokalna skupnost dajala davkoplačevalski denar za urejanje prometa in parkiranja za potrebe obiskovalcev soteske Vintgar. Društvo pa s pobrano vstopnino gradi dvostanovanjski objekt za trg in več deset tisoč evrov razdeli za nagrade med upravni in nadzorni odbor,« je dejal župan, ki je prepričan, da bi moralo ministrstvo urediti tudi pravno podlago za upravljanje naravnih vrednot.

Kot je povedal predsednik TD Gorje Janez Poklukar, je v Sloveniji edina koncesija podeljena za Postojnsko jamo, druge naravne vrednote upravljajo na podlagi historičnih vlaganj in pooblastil širše lokalne skupnosti. Pojasnil je še, da društvo zbrane prihodke usmerja nazaj v sotesko in njeno upravljanje, vsa poraba sredstev pa je transparentna. Letos so med drugim namenili 350.000 evrov za zagotavljanje varnosti, v njihovem načrtu je gradnja vstopne točke, ki jo bodo financirali tudi s sredstvi iz naslova grajenega objekta. »Če ne bi bilo zamude pri prostorskih aktih, bi infrastrukturo za izboljšanje dostopa do soteske in upravljanja z obiskovalci uredili hitreje,« je še poudaril.

Državna uredba

Ob obisku ministra je beseda tekla tudi o problematiki vodnega vira Ovčje jame- Gorjanski župan si želi, da bi država zaščitila vir pitne vode s sprejemom državne uredbe, ki bi razširila vodovarstveno območje v dolini reke Radovne. Minister Brežan je ob tem povedal, da pripravljajo uredbo o vodovarstvenem območju, ki zaostruje pogoje, saj je po njegovem pravni okvir z jasno določenim režimom in sankcijami potreben. »Morda tudi s spodbudami, da tiste, ki imajo določene pravice na vodovarstvenih območjih, nagradijo za ravnanje, ki bo ohranjalo vodni vir,« je še dodal.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.