Maska, zakaj pa ne

Te maske. Križi in težave, kdaj in kje – če sploh – si jo (še) nadeti na obraz. V sedaj znani in na novo postavljeni prvi fazi protikoronskih ukrepov (od znanih dveh) zaščitne maske priporočajo v zaprtih javnih prostorih, vključno z javnim prevozom, nujna pa je njihova uporaba v zdravstvu, lekarnah, domovih za starejše in socialnovarstvenih zavodih. V vse več zdravstvenih zavodih po Gorenjskem so postale vnovična stalnica, obveznost. V lekarnah priporočljive. Pred dnevi, ko sem šla po nakup »prve pomoči« za primer zdravstvenih tegob brez recepta, so jo vse zaposlene v lekarni v domači krajevni skupnosti imele na obrazu. Jaz sem (seveda) masko pozabila doma, pa imam še kar veliko zalogo iz najhujših časov epidemije. Mah, počutila sem se malce trapasto, da je nisem imela, in sem si čez obraz »v sili razmer« navlekla majico. Nekam čudno me je popadla slaba vest in sem ob prihodu domov v svoje torbice dala eno ali dve. Za vsak slučaj.

Covid-19 je z novejšimi podrazličicami še med nami, ravno prejšnji teden smo poročali o porastu števila okužb, na srečo tem podatkom ne sledi porast covidnih bolnikov v bolnišnicah, kar je glavna orientacija pri sprejemanju ukrepov. Sploh pa imam občutek, da se ljudje nočejo več kaj dosti pogovarjati o tej zdravstveni nadlogi ... – ko pa padamo iz ene krize v drugo.

Te dni berem, da italijanska vlada v odhajanju ne bo podaljšala veljavnosti predpisov, ki zahtevajo nošenje obraznih mask FFP2 v javnem prevozu, kar prepušča prihodnjemu sestavu vlade, vendar pa je še za en mesec podaljšala obveznost nošenja mask v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše. Italijani so bili veliko previdnejši že zaradi bolečega spomina na Bergamo. Julija sem bila na dopustu v Dolomitih, seveda v poletni sproščenosti na masko nisem pomislila. Prvič, ko sem želela vstopiti v avtobus javnega prometa, me je voznik vprašal, ali imam masko. Začudeno sem ga pogledala, pa mi je dejal, da je ta v javnem prevozu v Italiji še vedno obvezna. No, ta prvi avtobus sem zamudila, masko kupila v bližnji trgovini in ujela naslednjega. V trgovinah so bile maske priporočene in lahko povem, da jo je imelo na obrazu kar precej ljudi. Mi je pa dalo misliti.

Upam, da scenarij zaostritve ukrepov jeseni in pozimi ne bo potreben. Kar pa je kljub vsemu nauk te zgodbe tudi zame po sicer dolgem in utrujajočem covidnem času: ostanimo odgovorni in poskrbimo (vsaj) za osnovne preventivne higienske ukrepe, kadar in kjer je to nujno. Covid, kot kaže, še ni rekel zadnje besede … In kolikokrat smo ta stavek žal že slišali.

Oddaj svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

5/7

sobota

2/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.