Zaradi energetske draginje se utegne letos več gospodinjstev odločiti za ogrevanje z drvmi. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Nasveti pred kurilno sezono

Kurjenje v neučinkovitih kurilnih napravah je glavni vir onesnaženja z delci v zimskem času. Na to so pred kratkim opozorili tudi na ministrstvu za okolje in prostor.

Zaradi energetske draginje lahko pričakujemo, da se bo letošnjo zimo še več gospodinjstev odločilo za ogrevanje z drvmi, s tem pa je povezana tudi kakovost zraka oz. onesnaženosti z delci PM10.

Ljubljana – Ministrstvo za okolje in prostor je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije in Zbornico komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije organiziralo novinarsko konferenco ob začetku kurilne sezone, na kateri so posebno pozornost namenili uporabi trdih goriv za ogrevanje.

Prav zaradi energetske draginje lahko pričakujemo, da se bo letošnjo zimo še več gospodinjstev odločilo za takšen način ogrevanja, s tem pa je povezana tudi kakovost zraka oz. onesnaženosti z delci PM10.

Arso v hladnem obdobju leta dnevno objavlja napovedi ravni delcev PM10. Večletna kemijska analiza pa je pokazala, da do preseganja mejne dnevne vrednosti prihaja skoraj izključno v kurilni sezoni. »V dnevih, ko je presežena mejna vrednost, se delež prispevka kurjenja lesa zviša v povprečju s 30 na 50 odstotkov. Neugodni vremenski pogoji, kot je temperaturni obrat, preprečujejo redčenje izpustov, zato se v slabo prevetrenih dolinah in kotlinah nabirajo večje količine delcev in drugih onesnaževal,« je povedala Tanja Bolte z direktorata za okolje na ministrstvu za okolje in prostor.

Majda Pohar z NIJZ je povedala, da so v zraku, onesnaženem z delci prisotne nekatere zelo škodljive, tudi rakotvorne in mutagene snovi. Onesnažen zrak tako letno po svetu povzroči milijone smrti in izgubljenih let zdravega življenja.

Prav zato je predsednik Sekcije dimnikarjev pri OZS Simon Dovrtel opozoril, da naj vsak uporabnik upošteva, da se dimniški požari, uhajanje dimnih plinov, zastrupitve in prevelika poraba goriva preprečujejo lahko samo s pravilno uporabo in vgradnjo peči, ustreznimi dokazili o izpolnjevanju emisijskih zahtev, rednimi preventivnimi dimnikarskimi storitvami in sprotnim odpravljanjem pomanjkljivosti, na katere opozori dimnikarska družba.

V OZS in GZS so pripravili tudi nekaj nasvetov za uporabnike peči in dimnikov. Poleg tega, da naj bodo peči prijavljene dimnikarski službi, opozarjajo, da naj ta tudi opravi predhoden pregled, če peč prej dlje časa ni bila v uporabi. Tudi ob vgradnji nove peči se je smiselno posvetovati z dimnikarsko službo, posebna pozornost pa je namenjena še zlasti večstanovanjskim stavbam, kjer ob uporabi peči ne ogrožamo le sebe, temveč tudi druge stanovalce.

Peči na trda goriva mora sicer dimnikarska služba enkrat letno pregledati, čiščenje pa se opravi od dva do štirikrat v sezoni. Opozarjajo pa tudi, da peči na trdo gorivo niso namenjene sežiganju odpadkov in da se v pečeh lahko kuri le zračno suho lesno gorivo, torej drva, peleti in sekanci.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

5/7

sobota

2/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.