Silovitost požara Majdičevega mlina je bila neizmerna. / Foto: Gorazd Kavčič

Vzrok požara še ni znan

Na vprašanje, zakaj je zagorel opuščen Majdičev mlin, kriminalisti še niso našli odgovora. V notranjost objekta do včeraj še niso vstopili, saj so čakali na statično presojo trdnosti.

Kranj – Kriminalistična preiskava požara Majdičevega mlina pod Jelenovim klancem v Kranju, s katerim se je 133 gasilcev borilo v noči na torek, še vedno poteka. Policija je namreč čakala na poročilo o statični presoji, ali je objekt, kar je od njega še ostalo, dovolj trden ali pa ga bo treba porušiti. Od statičnega poročila, ki naj bi bil izdelan do včeraj popoldan, je tudi odvisno, ali bo Jelenov klanec ostal zaprt za promet do morebitne odstranitve objekta ali pa bo mogoče po njem urediti vsaj izmenični enosmerni promet. V sredo so sicer na domove spustili še preostalo sedmerico od skupno 67 prebivalcev tega območja, ki so jih evakuirali v noči požara. Zadnjih sedem evakuiranih, ki je začasno zatočišče dobilo v Dijaškem in študentskem domu v Kranju, je neposrednih sosedov pogorelega objekta, pred vrnitvijo pa so preverili varnost njihovih domov, predvsem stanje elektroinštalacij, je razložil Sašo Govekar, poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Kranj.

Je šlo za požig

Po Kranju se sicer širijo govorice, da je bil požar podtaknjen. Na Policijski upravi Kranj so pojasnili, da so kriminalisti do včeraj opravili podroben pregled okolice ter dela notranjosti zgradbe in opravili več razgovorov. »Podrobno se preverjajo vse okoliščine požara in iščejo dokazi ter sledi, ki bi razjasnili vzrok. Vzrok za požar še ni znan, trenutno zbrana obvestila pa ne izkazujejo storitve kaznivega dejanja. Do sedaj je znano, da je zagorelo v notranjosti zgradbe, ogenj pa se je z notranje strani hitro razširil na celoten zapuščeni objekt,« je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi PU Kranj Bojan Kos. Policija poziva priče, ki imajo kakršne koli informacije o morebitnem dogajanju na območju Majdičevega mlina v ponedeljek pred 23.30, ko je bil požar prvič zaznan, naj jih sporočijo na interventno številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Ob prihodu gasilcev požar že polno razvit

Kot je znano, so požar prvi zaznali policisti med opravljanjem redne kontrole območja. Na kraj so v nekaj minutah prihiteli kranjski poklicni gasilci. »Ko smo prišli na kraj, je bil požar polno razvit, ogenj je sekal iz oken. Vsa notranjost objekta je bila namreč lesena, zato se je ogenj hitro razplamtel,« je razložil direktor Gasilske reševalne službe Kranj Tomaž Vilfan. Takoj so alarmirali vsa gasilska društva v kranjski občini in vpoklicali vse razpoložljive poklicne gasilce. Z ognjem se je tako skupaj borilo 133 poklicnih in prostovoljnih gasilcev z več kot tridesetimi vozili. Požar so omejili okoli 1. ure zjutraj, intervencija, ki jo je vodil Tomas Felkar, pa se je končala okoli 6. ure, je še povedal Vilfan.

V požaru je bil Majdičev mlin popolnoma uničen. »Za kakršnekoli nadaljnje korake in predvidevanja, kaj z objektom storiti, je v tem trenutku preuranjeno. Počakati je treba na zaključke preiskave in ocene strokovnjakov gradbene statične stroke, kakšne možnosti sploh obstajajo. Škode zaradi požara še nimamo ocenjene, bo pa šla zagotovo v milijonske zneske,« so sporočili iz podjetja Naš mlin, ki je od letos lastnik objekta.

Elektrarna ni zmožna obratovanja

Gasilcem je tudi ob pomoči dežja uspelo obvarovati vse okoliške objekte, razen stopljenih rolet in popokanih stekel od enormne vročine, zaradi katere so se topili tudi plastični deli na gasilskih vozilih in osebnih vozilih v bližini. Delno poškodovano in z vodo zalito je bilo le zgornje stanovanje večstanovanjske stavbe na Stari cesti 3, ki je neposredno ob Majdičevem mlinu. Močno pa je bila poškodovana hidroelektrarna Sava ob Majdičevem mlinu, ki je v lasti Elektra Gorenjska in v upravljanju Gorenjskih elektrarn. Elektrarna zaradi nastale škode do celovite sanacije ne bo zmožna obratovanja, so pojasnili na Elektru Gorenjska. Pogorel je del strojnice, v katerem sta dva od skupno štirih agregatov v elektrarni. Oba sta popolnoma uničena. Zaradi velike količine gasilne vode sta močno poškodovana tudi druga dva agregata, poškodovane pa so tudi vse kabelske povezave. »Škoda na objektih je ogromna, tako neposredna kot tudi posredna zaradi nezmožnosti proizvodnje električne energije, in bo znana na osnovi podrobnih ogledov. Sama proizvodnja zelene električne energije v hidroelektrarni je znašala med 10 in 12 tisoč megavatnih ur letno, kar zadošča za oskrbo 2500 gospodinjstev,« so pojasnili. K sanaciji bodo pristopili takoj in celovito, so še napovedali v Elektru Gorenjska.

Jelenov klanec še zaprt

Do nadaljnjega velja, da je zaradi nevarnosti objekta zadrževanje na njegovem območju prepovedano. Prav tako je še vedno zaprt Jelenov klanec (od sredine do krožišča), zaprta ostaja tudi smer železniška postaja–Jelenov klanec, v obratni smeri pa promet poteka enosmerno po Savski cesti (iz smeri Planine) proti železniški postaji. Kot rečeno, odgovorni upajo, da bodo lahko Jelenov klanec kmalu odprli vsaj za izmenični enosmerni promet.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

5/7

sobota

2/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.