Starega Mojčinega doma na Vitrancu (na sliki) ni več, zgradili bodo novega. / Foto: arhiv doma

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom

Lastniki Mojčinega doma upajo na lepo jesen, da jim uspe kočo spraviti pod streho še pred snegom. V tem primeru bi lahko v zimski sezoni že stregli v premičnem gostinskem objektu.

Kranjska Gora – Kot je pojasnil eden od dveh lastnikov Mojčinega doma na Vitrancu Primož Zupančič, so se za gradnjo novega Mojčinega doma odločili zaradi gradnje sedežnice in smučarske proge na Vitrancu in posledično večjega obiska. »Obstoječi Mojčin dom iz leta 1958 je bil močno dotrajan in je omogočal delo le v poletnih mesecih z letno kuhinjo na terasi objekta,« je pojasnil Zupančič.

Na istem mestu in v enakih gabaritih bodo zgradili novo kočo, ki jo bodo, kot je povedal sogovornik, podkletili in na betonsko konstrukcijo postavili novo brunarico. »V kletnih prostorih bodo stranišča in skladišče, v pritličju objekta profesionalna kuhinja in manjša jedilnica. Na terasi pred kočo bo več pro­stora za obiskovalce, saj pričakujemo večji obisk v lepem vremenu. Koča bo odprta stalno, le v spomladanskem času se bomo prilagodili zaščiteni živalski vrsti, divjemu petelinu. Nudili bomo hrano, pridelano na slovenskih kmetijah, jedi iz krušne peči in zunanjega kotlička.« Kočo bosta solastnika in podjetnika zgradila izključno z lastnimi sredstvi. »Kočo smo leta 2013 kupili, uredili in leta 2017 pridobili gradbeno dovoljenje. Vsako leto smo od maja do oktobra skrbeli za gostinsko ponudbo. Pomoč pri dostavi robe so nam nudile RTC Žičnice Kranjska Gora, zelo veliko zalog pa smo dostavili na ramenih s pomočjo prijateljev,« je dejal Zupančič.

Kot je še povedal, so imeli v letošnji poletni sezoni precej manjši obisk, saj je bila pot od Bedančevega doma oz. od sedežnice Vitranc 1 zaradi gradnje smučišča med tednom zaprta.

»V tem času je bil Vitranc dostopen od jezera Jasna, kar pa je za marsikaterega turista velik zalogaj. Poleg tega se je gradila tudi sedežnica, katere gornja postaja je v bližini naše koče in zato se marsikdo v koči ni ustavil,« je dejal Zupančič.

Pri gradnji se pojavlja veliko vprašanj, saj je koča še vedno težko dostopna za dostavo gradbenega materiala. »Upamo na lepo jesen in da nam uspe novo kočo spraviti pod streho še pred snegom. V tem primeru bi lahko v zimski sezoni stregli v premičnem gostinskem objektu. V nasprotnem primeru bomo morali počakati na poletno sezono, ko načrtujemo odprtje nove koče.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/7

petek

6/8

sobota

2/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.