V šolskih kuhinjah za sedanjo ceno malice ta čas že težko zagotavljajo kakovostne obroke. Fotografija je simbolična. / Foto: Tina Dokl

Cene malic bi zamrznili

Vlada je na seji pretekli teden sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, s katerim predlaga zamrznitev cene šolskih malic, oskrbnin v dijaških domovih in stroškov bivanja v študentskih domovih.

Zaradi zagotavljanja nemotenega delovanja šol se bo na podlagi predloga zakona iz proračuna osnovnim in srednjim šolam v tem šolskem letu krila razlika med ceno malice, ki je bila določena za minulo šolsko leto, in ceno malice, ki bo v skladu s predpisi določena za tekoče šolsko leto.

Ta čas tako poteka kampanja zbiranja podpisov pod geslom Za otroke gre. Na ta način želijo zagotoviti pravico do šolskega kosila za vse otroke in tako družine razbremeniti največjega stroška, povezanega z osnovno šolo, so poudarili v Inštitutu 8. marec.

Kranj – Predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju je vlada državnemu zboru poslala v obravnavo po nujnem postopku. Kot je pojasnil minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič, gre za nov zakon v vrsti ukrepov za blažitev draginje. »Namen je, da se zamrznejo cene malic v osnovnih in srednjih šolah, oskrbnine v dijaških domovih ter stroški bivanja v študentskih domovih, razlika pa se pokrije iz proračuna. Na ta način bistveno prispevamo k znižanju stroškov.«

S predlogom zakona želijo po ministrovih besedah preprečiti socialno stisko učencev in dijakov ter njihovih družin, saj naj bi cena malice za učence in dijake v letošnjem šolskem letu ostala na višini, določeni za preteklo šolsko leto. »Zaradi zagotavljanja nemotenega delovanja šol se bo na podlagi predloga zakona iz proračuna osnovnim in srednjim šolam v tem šolskem letu krila razlika med ceno malice, ki je bila določena za minulo šolsko leto, in ceno malice, ki bo v skladu s predpisi določena za tekoče šolsko leto.« Prav tako bodo po predlogu zakona iz državnega proračuna dijaškim in študentskim domovom v letošnjem šolskem letu krili razliko med izhodiščno ceno oskrbnine, ki je veljala v minulem šolskem letu, in izhodiščno ceno te oskrbnine, zvišane za vrednost indeksa rasti cen življenjskih stroškov in stroškov dela, dijaki in študenti pa bi tudi v letošnjem šolskem letu plačevali oskrbnino za bivanje v dijaških in študentskih domovih v višini izhodiščne cene, kot je veljala od 1. januarja do 31. avgusta letos. Ukrepi bodo veljali od 1. septembra, torej tudi za nazaj. »Za nemoteno delovanje šol, dijaških in študentskih domov bo na podlagi teh ukrepov v letošnjem in prihodnjem letu namenjenih dodatnih 18,1 milijona evrov,« je še dejal minister Papič.

Brezplačna kosila za osnovnošolce

V Inštitutu 8. marec pa so že konec avgusta v državni zbor vložili tudi predloga zakonov o osnovni šoli in šolski prehrani, s katerima želijo vsem osnovnošolcem zagotoviti brezplačna kosila. Da bodo predloga zakona obravnavali v državnem zboru, pa morajo zbrati vsaj pet tisoč overjenih podpisov ljudi za vsak predlog zakona. Ta čas tako poteka kampanja zbiranja podpisov pod geslom Za otroke gre. Na ta način želijo zagotoviti pravico do šolskega kosila za vse otroke in tako družine razbremeniti največjega stroška, povezanega z osnovno šolo, so poudarili v Inštitutu 8. marec. Obenem pa to po njihovih besedah pomeni korak k udejanjanju ideje zares brezplačne osnovne šole, v kateri so vsi otroci enaki in noben otrok ni stigmatizirani zaradi socialnega položaja svoje družine.

Težko pripravijo kakovostno malico

Ravnatelj Osnovne šole Ivana Groharja Škofja Loka Marko Primožič je v zvezi s problematiko šolskih malic pojasnil, da so z vodjo šolske prehrane v letošnjem šolskem letu že pregledali stroške in dejansko za 90 centov, kolikor znaša cena šolske malice, otrokom nikakor ne morejo ponuditi kakovostnega obroka. »To ceno tako že zdaj presegamo in upamo, da nam bo ministrstvo to povrnilo.« Pojasnil je, da so dobavitelji cene nekaterih izdelkov dvignili tudi do 40 odstotkov v primerjavi z lanskim šolskim letom. »Lani nam je še uspelo sestaviti malice za predvideno ceno, kljub temu da so se nekateri izdelki že prej podražili, letos pa nam to ne uspeva več, pa čeprav prilagajamo jedilnike in skrbimo, da ne posegamo po izdelkih, ki so dražji.« Ob tem je opozoril na paradoks, da naj bi v šolah obenem upoštevali smernice zdrave šolske prehrane, kar pa je s sedanjo ceno malice nemogoče.

Glede brezplačnih šolskih kosil pa je dejal, da bi na matični šoli težko zagotovili kosila vsem učencem, saj bi to pomenilo še sto kosil na dan več več. »Skuhali bi verjetno še lahko, problem pa bi bil v dveh urah razdeliti hrano, poleg tega bi v tem primeru v kuhinji potrebovali dodatnega zaposlenega.« Pomisleke pa ima tudi glede odnosa do hrane, če bi bila ta brezplačna. Ob tem pa je zagotovil, da že zdaj prav vsem svojim učencem omogočijo kosilo, saj tudi v primeru, da niso upravičene do subvencije s strani države, družinam pomagajo pri plačilu kosil z denarjem iz šolskega sklada, če se izkaže, da je to potrebno. »V naši šoli zato nihče ni lačen,« zagotavlja.

Veliko prilagajanja

Tudi direktor Biotehniškega centra Naklo Marijan Pogačnik je poudaril, da se ne srečujejo le z zviševanjem cen izdelkov, ampak tudi s kadrovsko stisko, zato je treba precej prilagajanja pri zagotavljanju šolskih malic. »Vsekakor je ta čas zahtevno obdobje, zato je potrebno veliko sodelovanja in dogovarjanja z dobavitelji, a se trudimo iskati rešitve in še vedno zagotavljati kakovostne obroke, saj od tega ne želimo odstopiti, če naše dijake izobražujemo na tem področju.« Vsekakor pa je prednost, poudarja Pogačnik, da imajo lastno kuhinjo, saj se je marsikaj potem lažje dogovoriti. Zaveda pa se, da so razmere ta čas zelo nepredvidljive, sploh ker se bo poznal še vpliv suše, tako da računa tudi na sodelovanje z državo pri pokrivanju razlike do višjih cen malic in urejanju kadrovskih zadev. »Kadra nam že tako primanjkuje, obenem pa se povečuje še število diet, pri nas jih imamo letos kar devet, za katere je potem treba obroke pripravljati posebej,« je opozoril.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

5/7

sobota

2/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.