Gradbišče te dni sameva / Foto: Aleš Senožetnik

Gradnja šole se je ustavila

Kamnik – Po poročanju Dela so izbrani izvajalci pred dnevi ustavili gradnjo Osnovne šole Frana Albrehta v Kamniku. Kot je znano, je šolo lansko jesen začela graditi družba Kolektor Koling. Investicija znaša dobrih 15 milijonov evrov, občina pa je na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport upravičena do 2,35 milijona evrov.

Gradnja je doslej potekala po načrtih, do ustavitve pa je prišlo, ker izvajalec in občina nista našla skupnega jezika glede podražitve projekta. To možnost izvajalcu daje 656. člen obligacijskega zakonika, ki navaja, da lahko izvajalec kljub pogodbenemu določilu o nespremenljivosti cen zahteva spremembo, če so se cene za elemente toliko zvišale, da bi morala biti cena za dela več kot deset odstotkov višja.

Temu pritrjujejo tudi na Občini Kamnik, kjer so nam pojasnili, da so od izvajalca prejeli zahtevek in tudi aktivno pristopili k reševanju problematike. »Glede na to, da smo za izgradnjo nove osnovne šole pridobili tudi sofinancerska sredstva, smo se pred sklenitvijo aneksa z izvajalcem morali najprej posvetovati s pristojnim ministrstvom. V stik smo stopili tudi z nekaterimi drugimi občinami, kako so ravnale v takih primerih oziroma kakšen način dokazovanja povišanja cene so izbrale, saj smo z javnimi sredstvi dolžni ravnati skrajno racionalno in gospodarno,« pravijo na občinski upravi.

Na vprašanje, kakšna je razlika med dogovorjeno in novo predlagano ceno, ki jo pričakuje izvajalec, nam na občini niso mogli odgovoriti, saj je ta odvisna »od vsakokratnih mesečnih situacij, argumentov in dokazil izvajalca glede posameznih postavk v zahtevkih«.

»Ne glede na navedeno do sklenitve dogovora oziroma podpisa aneksa izvajalec ni upravičen do ustavitve gradnje, na kar je bil s strani nadzora že opozorjen. Vsaka namerna zmanjšana intenzivnost gradnje gre na njegov časovni konto in jo bo moral v času gradnje nadoknaditi,« pa so bili jasni na občinski upravi.

Na občinski upravi upajo, da bodo skupen jezik z izvajalcem našli do konca tega tedna in bo ta čim prej nadaljeval gradnjo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-2/4

ponedeljek

2/5

torek

1/5

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 1. december 2022

Pohod do Lavtarskega vrha in Planice

SEJMI / Bled, 2. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

SEJMI / Bled, 3. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Tržič, 3. december 2022

Ta veseli dan kulture

IZLETI / Kranj, 3. december 2022

22. Prešernov pohod

IZLETI / Kranj, 4. december 2022

Na ogled jaslic v Furlanijo - Julijsko krajino

SEJMI / Bled, 4. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

 

 
 

 

 
 
 

Sprehod čez prehod / 04:35, 28. november

Na volitvah ljudje obkrožijo politiko, ki v gradbeništvu ne vidi dodane vrednosti, potem pa od te politike zahtevajo infrastrukturne projekt...

Sprehod čez prehod / 11:39, 27. november

Vsekakor razumem težavo prebivalcev ob cesti v zgoraj navedenem tekstu. Moti me edino to, da vedno zaradi protestov, dobesedno nastradajo ni...

Psihološka odpornost s Saro / 11:49, 26. november

Ne samo, da ne loči med psihično in psihološko,
izumlja tudi toplo vodo.

Komisija Poklukarjev ugovor zavrnila / 08:18, 25. november

21 glasov razlike!

Komisija Poklukarjev ugovor zavrnila / 05:37, 25. november

Ena pronicljiva misel enga z zdravo kmečko pametjo (potem, ko je vidu koga se v Sloveniji vse voli) :
a je narod tolk tup, al pa gulfajo.

Spletne goljufije v porastu / 05:27, 25. november

"Ob tem pridobijo podatke za dostop do spletne banke, kar privede do tatvine denarja z bančnega računa."-----------Tudi jaz sem jim nasedel....

Komisija Poklukarjev ugovor zavrnila / 06:12, 24. november

Pri volitvah je pomembno kod šteje glasovnice, ne kdo meče glasovnice v škatlo.