Potrošniki lahko odslej primerjajo cene pri posameznih trgovcih. Fotografija je simbolična. / Foto: Tina Dokl

Kje je najceneje

Zaživel je primerjalnik cen, ki potrošnikom omogoča vpogled v cene osnovnih živil pri posameznih trgovcih. Razlika v ceni za košarico 15 izdelkov med najcenejšim in najdražjim znaša 10,85 evra.

Po zadnjih podatkih bi košarica osnovnih živil pri šestih trgovcih stala med 47,38 in 58,23 evra.

Trgovci sicer ministrstvo opozarjajo na nepravilnosti in napake, ki se pojavljajo v primerjalniku. Opozarjajo, da primerjajo med seboj neprimerljive izdelke, napačni so popisi cen, slikovne oznake, kar se odraža v obliki škode trgovskih družb, potrošniki pa dobivajo zavajujoče informacije. Trgovinska zbornica Slovenije je zato na ministrico Ireno Šinko naslovila poziv, naj začasno ustavi projekt in začne dialog z vsemi ključnimi deležniki.

Ljubljana – V začetku tedna je zaživela spletna stran, ki kupcem omogoča primerjavo cen osnovnih živil v različnih trgovinah. Primerjalnik je eden od ukrepov vlade, s katerim naslavlja rast cen. Spletna stran, ki je dostopna prek portala Naša super hrana (nasasuperhrana.si/primerjava-cen/) tako daje kupcem informacijo o aktualnih cenah živil pri posameznem trgovcu, te pa želi vlada na ta način odvrniti od izrazitejših podražitev. »Če ta mehka regulacija cen ne bo dovolj, kar bomo lahko videli čez nekaj časa, se bo vlada odločila za morebitne dodatne ukrepe po Zakonu o regulaciji cen, vendar v tem primeru cene ne bodo javno dostopne, ampak bodo pripravljene za potrebe vlade,« je ob predstavitvi portala povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Cene pri šestih trgovcih

V košarico osnovnih živil so uvrščeni osnovni živilski izdelki: pšenična bela moka, beli kruh in testenine, goveji in svinjski zrezki ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir, maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor, z aneksom pa so naknadno dodali še spremljanje cen za dodatnih pet sezonskih živil oz. živil, ki bodo izbrana glede na potrebe potrošnikov. Cene spremljajo pri šestih trgovcih, in sicer pri Mercatorju, Sparu, Tušu in Engrotušu, Hoferju, Lidlu in Eurospinu.

Z izborom želenih filtrov, ki predstavljajo posamezne elemente izbire, tako lahko potrošnik dobi primerjavo cen točno določenega izdelka na določen dan pri posameznem trgovcu. Rezultati se izpišejo v obliki horizontalnega stolpčnega grafa, ki za vsak izdelek pri vseh trgovcih prikazuje aktualno redno in morebitno akcijsko ceno.

V prihodnjih dneh bo primerjalnik nadgrajen še s primerjalnikom po državah in časovnim primerjalnikom. Potrošnik bo tako dobil vpogled v to, kakšne so cene osnovnih živil glede na cene v sosednjih Avstriji, Italiji in na Hrvaškem ter kakšna je rast cen pri nas v primerjavi z rastjo v tujini. Po zaključku sedemmesečnega projekta pa bosta sledili analiza in primerjava rasti cen z gibanjem inflacije.

Kot kažejo rezultati prvega popisa cen, ki je bil opravljen prejšnji teden, 13. septembra, je košarica izbranih 15 osnovnih živil (ob upoštevanju najnižjih rednih cen brez popustov) pri posameznih trgovcih stala od 47,38 evra, kolikor bi zanjo odšteli v Eurospinu, do 58,23 evra, kolikor bi bilo treba plačati v Tušu. Razlika je torej znašala 10,85 evra. Drugi najcenejši je bil Lidl (48,25 evra) sledijo pa Spar (48,53), Hofer (48,88) in Mercator (49,67).

Kaj pa cene pri sosedih

Glede na podatke s 15. septembra bi bila sicer v sosednjih državah takšna košarica najcenejša v hrvaškem Lidlu, kjer bi bilo treba zanjo odšteli 32,44 evra, v Lidlu Italija 41,69, v Lidlu Avstrija pa 42,91 evra.

Če bi pri različnih trgovcih znotraj ene države izbrali le tista izmed 15 živil, ki so najcenejša, pa bi bila tako sestavljena košarica vseeno najcenejša v Sloveniji, zanjo bi bilo treba odšteti 28,62 evra, na Hrvaškem 31,51, v Italiji 34,63 in v Avstriji 37,99 evra.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/8

ponedeljek

5/7

torek

-0/6

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 5. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2022

Miklavževanje na Mestnem trgu

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

 

 
 

 

 
 
 

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!

Rodila se je Tadejčica / 18:20, 1. december

Pa kje Miklavčičeva pobira te zgodbe,,,, ženska je rodila leta 1980. Kaj ni hodila OŠ, a niso imeli biologije....Kje bogu za hrbtom so pa to...

Vlada za prostorsko načrtovanje priključka / 11:31, 1. december

A to je tisti avtocestni priključek, proti kateremu je bila Lenči osebno proti?

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 07:40, 1. december

V Kranju skoraj ne slišiš več govort po slovensk.
Preberte kaj je eden s telefonom (sem slučajno hodil za njim) reku:
" Izgleda da su antibiotici prijeli."

Ne le trije referendumi / 07:14, 1. december

Kar se mene tiče, so bile vlade JJ najboljše za Slovenijo. V njegovem zadnjem, kratkem mandatu, pa se je začela graditi še cesta od Hotemaž...