Dan, ko praznuje šport

Današnji dan, 23. september, je praznik športa. V Sloveniji smo se za prav poseben praznični dan odločili pred tremi leti in smo ena izmed prvih držav, kjer ima šport svoj praznik.

Da smo za dan slovenskega športa izbrali 23. september, ni naključje. Praznik zaznamuje dan, ko se je v čast našim olimpijcem, veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmondu Debevcu, prvič zaslišala Zdravljica – 23. septembra 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyju.

Seveda bi lahko za praznični dan izbrali tudi kakšen drug datum, saj je mejnikov slovenskega športa res veliko, toda prvo zlato olimpijsko odličje je pretehtalo vse druge pobude.

Začetek organiziranega športa na Slovenskem namreč sega v daljno leto 1863, ko je bilo 1. oktobra ustanovljeno prvo telovadno društvo Južni Sokol. S tem so bili postavljeni temelji za razvoj organiziranega športa v Sloveniji, razvoj športa v šolah, razvoj športnih društev, izobraževanja kadrov in oblikovanje trdne podlage za številne dosežke naših športnikov.

Dejstvo je, da nas slovenski vrhunski športniki vedno znova postavljajo na zemljevid sveta in nas navdajajo s ponosom.

Težko bi opisala, kako dobro sem se počutila letos med počitnicami, ko sta mi naključna znanca iz Nizozemske med pogovorom ob pijači čestitala za uspehe naših športnikov. Kopico sta jih naštela, od kolesarjev do odbojkarjev, košarkarjev, hokejistov ... Kar načuditi se nista mogla, kaj vse lahko doseže tako majhen narod in kako odlične posameznike in športne ekipe imamo.

Seveda pa niso pomembni le največji uspehi in vrhunski rezultati športnic in športnikov, čeprav mnoge prav ti spodbujajo, da se tudi sami ukvarjajo s športom. Slovenci smo športni narod. Precej je takšnih, ki skoraj vsak dan, predvsem pa ob prostih dnevih, veliko svojega časa namenijo rekreaciji in skrbi za zdrav način življenja, ki sta za večino še pomembnejši od vrhunskih dosežkov. Poleti so polne planinske koče, kolesarske steze, bazeni, otroška igrišča, pozimi tekaške proge, smučišča in športne dvorane. Na rekreativnih športnih prireditvah se srečujejo prijatelji, sodelavci in znanci in za mnoge so ta druženja nekaj posebnega.

Dejstvo je, da šport krepi, vzgaja, hkrati pa spodbuja pozitivne vrednote. Šport nas povezuje, in četudi današnji dan ni dela prost dan, ga bo marsikdo preživel z vsaj nekaj minutami gibanja. Četudi bo to samo sprehod v naravi ali obisk katere od športnih prireditev, ki jih je v vseh krajih te dni res veliko. Danes se namreč začenja tudi Evropski teden športa.

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 06:29, 25. september

Slovenci si svobodo razlagamo drugače kot ostali narodi. Zato smo tako drugačni od drugih. Zato ne bomo nikoli velik narod.

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,