Letošnji občinski nagrajenci v Cerkljah / Foto: Aleš Senožetnik

Med najrazvitejšimi občinami

Minulo nedeljo so v Cerkljah praznovali občinski praznik, ki so ga počastili s slovesnostjo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika. Njen osrednji del je zavzemala podelitev plaket in priznanj letošnjim občinskim nagrajencem.

Cerklje – Veliko plaketo Občine Cerklje je prejel Damijan Močnik, priznani skladatelj, zborovodja in pedagog, ki je tudi letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada, za svoje delo pa je prejel tudi že številna domača in mednarodna priznanja. Veliko plaketo je prejel za prispevek k obogatitvi slovenske kulturne zakladnice z vrhunskimi umetniškimi dosežki.

Mala plaketa je šla v roke Godbi Cerklje za dobro desetletje dolgo delovanje in uspešno sodelovanje z lokalno skupnostjo.

Na nedeljski občinski slovesnosti so podelili tudi štiri priznanja Občine Cerklje. Ob 70-letnici delovanja ga je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Zalog, za 130 let delovanja pa Prostovoljno gasilsko društvo Cerklje. Priznanji sta prejeli za zasluge in tudi kot spodbudo za nadaljnje delo. Priznanje sta prejela tudi Miha Škrabar, član PGD Zalog, za nesebično pomoč pri reševanju življenja občanu, ter Lenart Sirc, košarkar iz Športnega društva Krvavec, ki je kot posojeni igralec zabeležil izjemne uspehe z ekipo Helios Suns.

Zbrane je nagovoril tudi župan Franc Čebulj, ki je spomnil, da je Občina Cerklje ena redkih pri nas, ki svoj občinski praznik praznuje v spomin na kulturnika – Ignacija Borštnika, ki se je rodil v Cerkljah. Opozoril je tudi na napredek občine: »Od ustanovitve občine je minilo 28 let. V teh letih so občine prispevale velik delež k razvoju na področjih, ki so v njihovi pristojnosti in tako prispevale veliko k razvoju Slovenije. Trend razvoja Cerkelj je viden tudi na lestvici razvitosti občin, na kateri smo se s 136. mesta povzpeli med pet najbolj razvitih v Sloveniji.« V nadaljevanju je orisal ključne poudarke zadnjega mandata, vključno z epidemijo covida-19, ki pa ni zaustavila projektov. Med ključnimi dosežki zadnjih štirih let je med drugim poudaril nakup Hribarjeve vile in zemljišča v Dvorjah, vlaganja občine v sakralno in kulturno dediščino, vzpostavitev dislocirane enote Glasbene šole Kranj v Cerkljah, investicije v komunalno infrastrukturo, v katero so vložili 6,5 milijona evrov, izgradnjo cerkljanskega zdravstvenega doma, ki je stala 2,5 milijona evrov. Opozoril je tudi na investicije v gasilstvo in enega najpomembnejših projektov, ki je tik pred zaključkom – gradnjo Krvavškega vodovoda, ki ga občina gradi skupaj s sosednjimi občinami in stane več kot 12 milijonov evrov, ter na načrte občine, med katerimi je tudi gradnja kanalizacije na območju Krvavca, ki bo zahtevala finančni vložek okoli 15 milijonov evrov.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil poslanec državnega zbora Matej Tonin, medtem ko je predsednik države Borut Paho svojo odsotnost opravičil, saj je odpotoval na pogrebno slovesnost britanske kraljice Elizabete.

Matej Tonin je poudaril pomen dela letošnjih nagrajencev za lokalno skupnost in zavzetost lokalne skupnosti pri napredku in razvoju občine. »S svojim delom ste poskrbeli, da je tu bivanje prijetno,« je med drugim dejal Tonini in nadaljeval: »Številni projekti bodo še izboljšali kakovost bivanja v Cerkljah. Veseli me, da ste v zadnjih letih vlagali v številne investicije in da se lahko pohvalite z izboljšano cestno, komunalno, zdravstveno, izobraževalno, športno in kulturno infrastrukturo.« Kot je dejal, je prav dobro delo občin lahko vzor tudi državi.

Kulturni del programa so obogatili Ženska vokalna skupina Andreja Vavkna pod vodstvom Damijana Močnika, člana KUD Pod lipo Adergas, Godba Cerklje, cerkljanski folklorniki in članice Društva kmečkih in podeželskih žena Gorenjski nagelj, ki so poskrbele za pogostitev po prireditvi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno jasno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/20

nedelja

5/21

ponedeljek

4/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Trboje, 2. oktober 2022

Jesenski dan ob Trbojskem jezeru

OBVESTILA / Cerklje, 3. oktober 2022

Namizni tenis

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

 

 
 

 

 
 
 

Rdeča luč jih ne ustavi / 22:11, 1. oktober

AAUUUČ hudo za gorenjski žep.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 22:02, 1. oktober

Kako pa jaz tega Človeka spoštujem, občudujem... <3

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 21:05, 1. oktober

Radovljica nima niti enega krožišča! Ali obstoja še kakšno mesto v Sloveniji, da ga nima? Ups, ima, čokoladni divan na Savnikovem trgu!

So zvonovi res preglasni / 15:26, 1. oktober

Rdjavome ku*cu i dlake smetajuhttps://www.youtube.com/watch?v=sR70jCYBrpw&ab_channel=MicaTrofrtaljka-TopicI to mi je neko muškoi gradjanin s...

So zvonovi res preglasni / 11:22, 1. oktober

Pečečnik ni dobil gradbenega dovoljenja, ker bi gradbeni stroji povzročali prevelik hrup prebivalcem ob Plečnikovem stadionu. Sem prepričan,...

Novosti na kranjskih šolah / 10:15, 1. oktober

Tu smo se včasih izobraževali strojniki in električarji. Zdaj je edina šola za ti dve smeri na Zlatem polju. Nimam nič proti učenju glasben...

So zvonovi res preglasni / 10:09, 1. oktober

Nekaj v primerjavo z zakoni, katere enkateri lahko brez problema kršijo:V pristojnosti policije pa je izvajanje ukrepov za prekrške po 8. čl...