Neža Rogelj je imela že ob odprtju Sladkosneda precej dela. / Foto: Alenka Brun

Sladki in medeni dan v Lescah

Najprej so Lesce nasproti železniške postaje dobile novo butično trgovinico s sladicami in sladoledom, v soboto pa so v Čebelarskem razvojno-izobraževalnem centru Gorenjske pripravili Festival medu in Dan medu v kulinariki.

Osrednja nit letošnjega Dneva medu v kulinariki so bili čebelji pridelki in lokalno pridelana hrana. V okviru strokovnega programa je potekalo predavanje o uporabi čebeljih pridelkov v vsakdanjem življenju, Nika Pengal je predstavila še knjigo Skrivnosti gospodične Medične, razglasili so rezultate in podelili priznanja za Slovensko ocenjevanje medu na Gorenjskem. Beseda je tekla tudi o semenih preteklosti kot semenih prihodnosti ter o pomenu lokalno pridelane hrane. Udeleženci so na popoldanski delavnici lahko okušali jedi z degustacijskega menija.

Niso pozabili na otroke, dogodek pa so pospremili še s tržnico čebeljih pridelkov, izdelkov iz čebeljih pridelkov, medu. Precej pozornosti je pred stavbo pritegnil lojtrnik KGZ Sava Lesce, na katerem so bila med drugim tudi vabljiva jabolka. A ker je bilo vreme slabo, je obiskovalce vleklo v preddverje, kjer so se z veseljem zadržali pri dveh stojnicah: na stojnici Biotehniškega centra Naklo, kjer so lahko degustirali medenjake, kruh z medom in orehi ter jogurt s cvetnim prahom, medtem ko so dijaki Srednje gostinske in turistične šole iz Radovljice pripravljali praženec z medom in sadnimi omakami. Zanimiva je bila zlasti tista s flambiranim grozdjem. Ponovno se je oglasila Cirila Šmid s svojimi dražgoškimi kruhki, pisana je bila razstava panjskih končnic Alje Kump Ankerst. Dogodek je povezovala Ana Pirih, dva dni prej pa je potekala še spremljevalna delavnica z Matejo Reš, tudi na temo medu v kulinariki.

Predsednik Čebelarske zveze Gorenjske Anže Perčič nam je zaupal, da so za letošnje tekmovanje prejeli kar 56 vzorcev medu iz vse Slovenije – in na koncu je bil najboljši med najboljšimi, šampion, kostanjev med Mihe Tekavčiča iz Vidma - Dobrepolja.

Veronika Benedik iz Zgornje Lipnice pa je v Lescah pred nekaj dnevi odprla butično trgovinico s sladicami in sladoledom. Poimenovala jo je Sladkosned. Mi smo Benedikovo spoznali na Blejski tržnici, in sicer ravno v času, ko je svet preplavil novi koronavirus. Takrat je razmišljala še o razvozu svojih sladkih dobrot, sedaj pa se je odločila, da gre na svoje. Tudi v Lescah ji bo pomagala Neža Rogelj, ki smo jo sicer srečevali na tržnici ali pa za volanom razvoznega avtomobila. Sladice bodo dnevno sveže, pravi Benedikova, bo pa zagotovo sčasoma postalo bolj jasno, po čem ljudje več povprašujejo oziroma kaj imajo raje. Naročila za torte še vedno sprejema, potice bodo na voljo predvsem v času, ko je po njih večje povpraševanje, piškote bo pekla, če bo čas dopuščal. Ponudbo je obogatila še s svojim sladoledom in sladkimi uhančki. Ideja je njena, iz lesa jih je oblikoval nekdo drug, sama pa jih je pobarvala. Meni, da so odlična nadgradnja kosa torte, ki ga nameravate svoji najdražji podariti za rojstni dan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/20

nedelja

5/21

ponedeljek

4/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Trboje, 2. oktober 2022

Jesenski dan ob Trbojskem jezeru

OBVESTILA / Cerklje, 3. oktober 2022

Namizni tenis

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

 

 
 

 

 
 
 

Rdeča luč jih ne ustavi / 22:11, 1. oktober

AAUUUČ hudo za gorenjski žep.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 22:02, 1. oktober

Kako pa jaz tega Človeka spoštujem, občudujem... <3

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 21:05, 1. oktober

Radovljica nima niti enega krožišča! Ali obstoja še kakšno mesto v Sloveniji, da ga nima? Ups, ima, čokoladni divan na Savnikovem trgu!

So zvonovi res preglasni / 15:26, 1. oktober

Rdjavome ku*cu i dlake smetajuhttps://www.youtube.com/watch?v=sR70jCYBrpw&ab_channel=MicaTrofrtaljka-TopicI to mi je neko muškoi gradjanin s...

So zvonovi res preglasni / 11:22, 1. oktober

Pečečnik ni dobil gradbenega dovoljenja, ker bi gradbeni stroji povzročali prevelik hrup prebivalcem ob Plečnikovem stadionu. Sem prepričan,...

Novosti na kranjskih šolah / 10:15, 1. oktober

Tu smo se včasih izobraževali strojniki in električarji. Zdaj je edina šola za ti dve smeri na Zlatem polju. Nimam nič proti učenju glasben...

So zvonovi res preglasni / 10:09, 1. oktober

Nekaj v primerjavo z zakoni, katere enkateri lahko brez problema kršijo:V pristojnosti policije pa je izvajanje ukrepov za prekrške po 8. čl...