Trak so prerezali direktor TNP Tit Potočnik, častna občanka Občine Gorje Nada Kuralt in gorjanski župan Peter Torkar. / Foto: Primož Pičulin

Slovesno ob zaključku obnove cest

V gorjanski občini so zaključili obnovo cest na Lazah in Pernikih, ki je bila financirana tudi s sredstvi iz 10. in 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku, ki so namenjena razvojnim naložbam v parkovnih občinah.

Laze – Obnovljene ceste v skupni dolžini 3025 metrov segajo na štiri območja. Tri ceste, in sicer cesto Laze Pavovc, cesto med Lazami in Perniki in prvo fazo obnove ceste na Lazah je obnavljala Gorenjska gradbena družba. Drugo fazo ceste na Lazah pa je izvedel izvajalec Inkaing, d. o. o. Gradbena dela prvih dveh cest so se začela septembra in končala novembra lani, dela na cesti na Lazah pa so stekla oktobra in bila v celoti sklenjena julija letos. Vrednost investicije vseh štirih cest je znašala dobrih milijon evrov, od tega je Občina Gorje pridobila dobrih 700 tisoč evrov iz Zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP).

Ob slavnostnem odprtju sta zbrane nagovorila župan Občine Gorje Peter Torkar in direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park Tit Potočnik. Kot je poudaril Torkar, so omenjene ceste tako za prebivalce kot za lastnike zemljišč in druge uporabnike zdaj bolj varne in uporabne. Veseli ga, da je država prepoznala, da v zavarovanih območjih z omejitvami občine lahko s pomočjo sredstev iz zakona TNP prebivalcem izboljšajo življenjske pogoje. Opozoril je še, da so v Gorjah že od ustanovitve občine z lastnimi sredstvi gradili in obnavljali infrastrukturo, intenzivnost teh projektov pa se je s pomočjo izvajanja tega dela zakona še povečala.

Potočnik je poudaril, da za prebivalce Triglavski narodni park ne pomeni samo omejitev, pač pa tudi prednosti skupaj z razvojnimi možnostmi. Ob tem jih je še spodbudil, naj aktivno sodelujejo pri pripravi akcijskih načrtov ter podajanju predlogov in idej, izvajanje projektov pa naj budno spremljajo. Še posebej je pohvalil sodelovanje z Občino Gorje, ki sodi med najbolj zgledna znotraj TNP.

Trak je skupaj s Torkarjem in Potočnikom prerezala častna občanka občine Gorje Nada Kuralt, ki je v preteklosti večkrat pripomnila, da omenjene ceste prenove zagotovo ne bodo dočakale v času njenega življenja. Ker se je zgodilo to, kar se ji je zdelo neverjetno, so se organizatorji strinjali, da ji pripada čast prerezati trak. Ceste je blagoslovil župnik Matej Pavlič, kot prvi uradni uporabniki pa so ceste takoj po odprtju zavzeli člani Športnega društva Gorje.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/3

sobota

-4/3

nedelja

-7/7

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.