Udeleženci okrogle mize z naslovom Gradimo zeleno prihodnost / Foto: Gorazd Kavčič

Do zelene preobrazbe

Ali smo na pravi poti do zelene energetske preobrazbe, kaj aktualne razmere na energetskih trgih pomenijo za končne odjemalce in na druga vprašanja so prejšnji teden odgovarjali na strateški konferenci elektrodistribucije Slovenije.

Večjo vlogo na poti zelenega energetskega prehoda bo igrala jedrska energija, menijo razpravljavci.

Bled – Minuli teden je pod naslovom Gradimo zeleno prihodnost na Bledu potekala sedma Strateška konferenca elektrodistribucije Slovenije, ki jo organizirajo elektrodistribucijska podjetja, združena v gospodarskem interesnem združenju. Predavanja in razprave so se vrtele okoli poti do zelene preobrazbe, v luči aktualnega dogajanja pa so razpravljavci osvetlili tudi trenutno stanje na trgih in energetsko draginjo.

Gostje popoldanske okrogle mize so najprej odgovarjali na vprašanja, ali smo na pravi poti k zeleni prihodnosti. Kot je povedal strokovni direktor enote energetike na Slovenskem državnem holdingu Dejan Božič, v Sloveniji zagotovo gradimo zeleno energetsko prihodnost, o čemer pričajo tudi vlaganja elektrodistribucijskih podjetij. Da smo na pravi poti, se strinjajo tudi predsedniki uprav elektrodistribucijskih podjetij, ki so sodelovali v razpravi. Na poti do ogljične nevtralnosti plin še vedno ostaja prehodni energent, a bo zaradi konflikta z Rusijo v prihodnje igral manjšo vlogo, kot je bilo prvotno predvideno, je prepričan Božič.

Večjo vlogo pa bo, kot kaže, igrala jedrska energija. »Jedrska energija ima nekatere slabosti, a glede na trenutno stanje je neizogibna in mislim, da predstavlja prihodnost za doseganje zastavljenih ciljev,« je povedal Aleksander Zupančič z Elektra Ljubljana, s čimer so se strinjali tudi ostali sogovorniki, oz. kot je dejal Jože Hebar, predsednik uprave Elektra Maribor: »Mislim, da ne bomo potrebovali le druge, temveč tudi tretjo jedrsko elektrarno.«

V luči zelenega prehoda je veliko govora o sončnih elektrarnah in drugih obnovljivih virih energije. Kot je že v pozdravnem nagovoru ob začetku konference povedal gostitelj, predsednik uprave Elektra Gorenjska Ivan Šmon, na prvo mesto postavljajo trajno energijo, ki pomeni tudi zavezo do okolja. V tej smeri bodo proizvajali električno energijo predvsem iz fotovoltaike in hidroenergije.

Kljub temu pa Šmon meni, da trend ne bo šel v smeri, da bo na vsaki strehi sončna elektrarna. »Imamo dobro omrežje, a ne moremo priključiti vsakega s sončno elektrarno,« pravi Šmon. Zakaj? »Ker je bil v preteklosti sistem načrtovan za drugačne razmere in tega se ne da spremeniti čez noč. Treba bi bilo izvesti nadgradnjo omrežja, za kar pa so potrebni viri, predvsem finančni,« je povedal in dodal, da nameravajo tudi v prihodnje investirati v infrastrukturo, pa tudi v znanje in digitalizacijo. Predvsem pa v ojačitev omrežja, ki bo sposobno prenesti povečano potrebo po električni energiji.

Kakšne cene električne energije lahko, glede na trenutne kaotične razmere na energetskih trgih, pričakujemo v prihodnje? Na to vprašanje razpravljavci niso imeli odgovora. Boris Kupec, predsednik uprave Elektra Gorenjska, je ukrepe vlade sicer označil kot ustrezne. A je opozoril, da bo treba varčevati pri porabi elektrike, tudi doma.

Po besedah Uroša Blažice, predsednika uprave Elektra Primorska, prihajamo v obdobje nevihte, »ki jo moramo preživeti s čim manj praskami«, in med črnimi scenariji sta možni tudi redukcija in motena oskrba. V teh primerih bo treba postaviti prioritete in najprej poskrbeti za fizične osebe. Kot je sicer dejal Ivan Šmon, pri Elektru Gorenjska sicer ne predvidevajo motenj v oskrbi z elektriko.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/20

nedelja

5/21

ponedeljek

4/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Trboje, 2. oktober 2022

Jesenski dan ob Trbojskem jezeru

OBVESTILA / Cerklje, 3. oktober 2022

Namizni tenis

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

 

 
 

 

 
 
 

Rdeča luč jih ne ustavi / 22:11, 1. oktober

AAUUUČ hudo za gorenjski žep.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 22:02, 1. oktober

Kako pa jaz tega Človeka spoštujem, občudujem... <3

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 21:05, 1. oktober

Radovljica nima niti enega krožišča! Ali obstoja še kakšno mesto v Sloveniji, da ga nima? Ups, ima, čokoladni divan na Savnikovem trgu!

So zvonovi res preglasni / 15:26, 1. oktober

Rdjavome ku*cu i dlake smetajuhttps://www.youtube.com/watch?v=sR70jCYBrpw&ab_channel=MicaTrofrtaljka-TopicI to mi je neko muškoi gradjanin s...

So zvonovi res preglasni / 11:22, 1. oktober

Pečečnik ni dobil gradbenega dovoljenja, ker bi gradbeni stroji povzročali prevelik hrup prebivalcem ob Plečnikovem stadionu. Sem prepričan,...

Novosti na kranjskih šolah / 10:15, 1. oktober

Tu smo se včasih izobraževali strojniki in električarji. Zdaj je edina šola za ti dve smeri na Zlatem polju. Nimam nič proti učenju glasben...

So zvonovi res preglasni / 10:09, 1. oktober

Nekaj v primerjavo z zakoni, katere enkateri lahko brez problema kršijo:V pristojnosti policije pa je izvajanje ukrepov za prekrške po 8. čl...