V Kulturnem domu v Križah se je pred dnevi odvil literarni maraton z doživeto interpretacijo besedil sodelujočih avtorjev. / Foto: Primož Pičulin

Besede stkane v poezijo in prozo

Ves ta pisani svet, z bodičjem vred, je kot nekoč je naslov zbornika, v katerem so izbrana besedila za 13. literarno srečanje Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske. Predstavilo se je trideset avtorjev iz petnajstih društev upokojencev, naslov zbornika pa je vzet iz pesmi Marije Krajnik To pomlad za naju.

In ves ta pisan svet, z bodičjem vred, je kot nekoč, le šestdeset se let postaral je ta svet za naju. (iz izbranih besedil)

Pokrajinska zveza društev upokojencev (PZDU) Gorenjske je pripravila tradicionalno srečanje gorenjskih literatov, članov društev upokojencev. Besedila za nastop in za zbornik z naslovom Ves ta pisani svet, z bodičjem vred, je kot nekoč sta izbrala slavista Miha Mohor in Dragica Vesković, ki je zbornik tudi uredila.

Na razpis, ki ga je pripravila PZDU Gorenjske, se je odzvalo trideset seniorskih avtorjev, kar pomeni, kot je zapisal prof. Miha Mohor, da jim ustvarjalni izzivi nikakor še ne usihajo. »V prispeli literarni beri močno prevladujejo pesmi (v njih se v največji meri izkazuje ustvarjalna moč), trinajst besedil je proznih in le pri enem gre za dramski prizor.« Prof. Mohor, ki je v uvodnem delu zbornika podal pogled na ustvarjena besedila, je prepričan, da bodo pričujoči literarni poskusi izpod peres starostnikov razveselili marsikaterega bralca. »Obenem vem, da je njim samim pisanje nudilo lepo priložnost za ureditev čustev ter za globlje razumevanje sebe in sveta ... Izpovedovali so svoja hrepenenja in sanje, obujali spomine, razkrivali medčloveške odnose, vzpostavljali lastno identiteto, reflektirali svoje življenjske vrednote in iskali pot do drugih ...«

Sodelujoči avtorji, ki so tudi skrbno predstavljeni, so: Nada Čadež, Marja Čampa, Sonja Andreja Egart, Franci Erzin, Miro Erzin, Frančiška Hunjet, Marija Marjeta Jurgele, Marija Kern, Marija Knafelj, Anton Končnik, Marija Krajnik, Stanislav Lampe, Minka M. Likar, Marija Markelj, Dragica Markun, Anka Marzidovšek, Franc Medle, Majda Mencinger, Breda Miščevič, Milka Močnik, Helena Ogorelec, Iva Ogorevc, Jožef Pavlič, Ivana Pogačar, Jakob Praprotnik, Janez Slapar, Mira Smrkolj, Slavica Štirn, Gabrijela Tavčar in Irena Tratnik.

Dragica Vesković, podpredsednica PZDU Gorenjske, kjer vodi Komisijo za kulturo in tehnično kulturo, je povedala: »To je že četrti zbornik, ki sem ga uredila in tudi sama naredila izbor za objavo – razen letošnjega, pri katerem sva besedila izbirala skupaj s prof. Mihom Mohorjem. Večina avtorjev sodeluje na natečaju vsako leto, tako da mi je bilo v veselje spremljati njihov ustvarjalni razvoj.« Kot je dodala Veskovićeva, imajo vsi štirje zborniki podoben koncept – v njih so vsaj z eno pesmijo ali s kratkim proznim odlomkom zastopani vsi sodelujoči avtorji, četudi so poslali samo eno pesem. »To urednika sicer precej omejuje, saj ni prave selekcije, besedila nekaterih avtorjev pa po kvaliteti precej nihajo. Pa vendar – pestra, bolj ali manj spretno zapisana razmišljanja upokojenih avtorjev so neke vrste pričevanja starejših generacij o sodobnem življenju in njihovi odzivi na dileme današnjega časa in zato dragocena. Nekatera predvsem za same pišoče – pa naj gre pri pisanju predvsem za 'možgansko' telovadbo, ohranjanje in negovanje miselnih veščin ali za zrelejše stvaritve avtorjev in avtoric, ki jim literarno ustvarjanje pomeni nekaj več.«

Voditeljica nedavnega literarnega večera Slavica Bučan je lepo zaobjela, da se srca in duše najbolj dotakne prijazna beseda, lepa misel, kdaj tudi glasba, in z njo je druženje polepšala kantavtorica Vesna Štefe. Gostitelj srečanja je bilo Društvo upokojencev Tržič, v imenu društva je udeležence pozdravila predsednica Darja Ahačič, v imenu tržiške občine pa podžupan Dušan Bodlaj, ki jih je nagovoril s pesmima svoje pokojne babice Marije Beganovič, eno hudomušno in drugo, posvečeno goram.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/6

torek

-2/7

sreda

1/3

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

RAZSTAVE / Jesenice, 6. december 2022

Mere in merilni pripomočki

PREDAVANJA / Naklo, 6. december 2022

V gorah in ledenikih Francije

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

OBVESTILA / Preddvor, 7. december 2022

Telovadba za najlepša leta

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 7. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Šenčur, 7. december 2022

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!

Rodila se je Tadejčica / 18:20, 1. december

Pa kje Miklavčičeva pobira te zgodbe,,,, ženska je rodila leta 1980. Kaj ni hodila OŠ, a niso imeli biologije....Kje bogu za hrbtom so pa to...