Danes se začenja novo šolsko leto. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Pripravljeni v novo šolsko leto

Danes se začenja novo šolsko leto za več kot 194 tisoč učencev, od tega je okoli 21 tisoč prvošolcev. V srednješolskem izobraževanju bo okoli 79 tisoč dijakov, od tega okoli 21 tisoč v prvih letnikih.

O pripravah na novo šolsko leto in novostih so pretekli teden govorili tudi na 8. konferenci ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v Republiki Sloveniji na Brdu pri Kranju, kjer so gostili tudi predsednika vlade Roberta Goloba ter ministra za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča. V svojem nagovoru sta oba poudarila, da se novo šolsko leto začenja na konvencionalen način, v šolah in brez mask. Na novo šolsko leto so vsi dobro pripravljeni, je še zatrdil minister in dodal, da bodo šole varno, spodbudno in vključujoče okolje.

Konference se je tokrat po podatkih Zavoda RS za šolstvo udeležilo več kot šeststo ravnateljic in ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Pripravljenosti vseh za sodelovanje in podporo pri spreminjanju šolske prakse direktorja zavoda za šolstvo Vinka Logaja veseli, saj kot je izpostavil, je področje izobraževanja sistem, ki se nenehno razvija. Po njegovih besedah v različnih nacionalnih in mednarodnih projektih ter poskusih sodeluje skoraj polovica slovenskih šol in vrtcev, zavod za šolstvo pa je vzpostavil tudi dobro sodelovanje s predstavniki fakultet vseh treh javnih slovenskih univerz. V zvezi s problemom kadrov na področju šolstva pa je pojasnil, da se s pomanjkanjem delovne sile srečuje vsa Evropa, po njegovih informacijah pa bodo šole kljub temu začetek šolskega leta in organizacijo dela lahko izvedle tako, kot je predvideno. Na zavodu pripravljajo aktivnosti za promocijo učiteljskega poklica, na šolskem ministrstvu pa vzpostavljajo štipendiranje na pedagoških študijskih programih. Za šolsko leto 2022/2023 so po desetih letih ponovno razpisali tudi klasična pripravniška mesta s sklenjenim delovnim razmerjem na področju vzgoje in izobraževanja.

Minister Papič je na konferenci še napovedal, da si želi ponovne vzpostavitve dialoga s šolsko skupnostjo – med ravnatelji, zaposlenimi, sindikati, ministrstvom in vlado. »Nikoli nismo pričakovali, da se bomo v vsem strinjali, pomembno pa je, da se znamo normalno pogovarjati in usklajevati različne interese,« je poudaril.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

5/6

sobota

2/3

nedelja

-4/1

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

GLASBA / Kokrica, 11. december 2022

Božično-novoletni koncert

GLASBA / Slovenski Javornik, 11. december 2022

Zvezde padajo v noč

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 12. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PREDAVANJA / Škofja Loka, 12. december 2022

Predavanje in delavnica

OBVESTILA / Naklo, 12. december 2022

Vadba orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.