Na Kredarici so letos zabeležili že okoli sedem tisoč nočitev, kolikor jih je običajno v celi sezoni. / Foto: Primož Pičulin

Tudi na Kredarici hude težave z vodo

Rekorden obisk na Kredarici še dodatno poglablja velike težave s pomanjkanjem vode. Pohodnike brez rezervacij postelj prosijo, naj ne hodijo v kočo.

Kredarica – »Trenutno imamo vode samo še za deset dni,« nam je minuli četrtek povedal oskrbnik Triglavskega doma na Kredarici Herman Uranič, ki pohodnike brez rezervacij nastanitvenih kapacitet poziva, naj ne hodijo v njihov dom oz. naj se še isti dan vrnejo v dolino, če se še lahko. »Ne zato, ker niso zaželeni, ampak ker nimamo vode,« je pojasnil. Nastanitvene kapacitete so tako morali omejiti, a bodo vseeno imeli rekordno sezono, je razkril oskrbnik. V primerjavi z lani je obisk vsaj za od dvajset do trideset odstotkov večji in tako so letos zabeležili že okoli sedem tisoč nočitev, kolikor jih je običajno v celi sezoni, ki se na Kredarici izteče konec septembra. Tri četrtine pohodnikov je tujih, največ iz Poljske, Češke, Nemčije, Avstrije in Francije. Tudi prometa imajo po podatkih oskrbnika že sedaj za skoraj 200 tisoč evrov več kot lani v istem času oz. je takšen kot običajno ob koncu sezone.

Naval pohodnikov je s seboj prinesel tudi večje potrebe po vodi, ki pa je ob pomanjkanju padavin letos močno primanjkuje. »Ko smo 12. junija prišli v dom, je bila situacija glede vode približno takšna, kot je običajno konec julija. Nekaj smo je izčrpali iz ledenika, poleg tega smo speljali žlebove z vzhodne strani koče in obnovili še en rezervoar, ki ni bil v uporabi,« je pojasnil oskrbnik in dodal, da bi bili brez omenjenih ukrepov zdaj že brez vode.

Prhajo se na deset dni

Zaradi pomanjkanja vode so omejili tudi število ležišč, ki jih je možno rezervirati. Dnevno sprejmejo od 150 do 200 gostov, čeprav bi jih lahko 340. »Ljudje mislijo, da če bodo prinesli s seboj vodo, da bodo rešili problem. Mi rabimo vodo za pomivanje, čiščenje kuhinje,« je pojasnil in dodal, da imajo vodo, ki so jo uporabili v kuhinji, nato še za splakovanje stranišč, da bodo poleg kartonskih kozarčkov, ki so že v uporabi, v skrajni sili uvedli še papirnate krožnike, osebje pa da se tušira na deset dni.

»Če bo šlo tako naprej, da bo vsakih 14 dni malo dežja, bomo morda prišli skozi. Septembra je med tednom že manj obiska, konci tedna pa so še vedno polni,« je razložil. Če jim bo vode zmanjkalo, doma ne nameravajo zapreti, pač pa bodo vodo vozili s helikopterjem. »To je ogromen strošek. Če pripeljemo tri kubične metre vode, kar zadošča za en dan, bomo plačali pet ali šest tisoč evrov, dnevnega prometa pa imamo 10 tisoč evrov,« je še povedal Uranič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/4

nedelja

4/10

ponedeljek

2/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 4. december 2022

Na ogled jaslic v Furlanijo - Julijsko krajino

SEJMI / Bled, 4. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 5. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2022

Miklavževanje na Mestnem trgu

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!

Rodila se je Tadejčica / 18:20, 1. december

Pa kje Miklavčičeva pobira te zgodbe,,,, ženska je rodila leta 1980. Kaj ni hodila OŠ, a niso imeli biologije....Kje bogu za hrbtom so pa to...

Vlada za prostorsko načrtovanje priključka / 11:31, 1. december

A to je tisti avtocestni priključek, proti kateremu je bila Lenči osebno proti?

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 07:40, 1. december

V Kranju skoraj ne slišiš več govort po slovensk.
Preberte kaj je eden s telefonom (sem slučajno hodil za njim) reku:
" Izgleda da su antibiotici prijeli."

Ne le trije referendumi / 07:14, 1. december

Kar se mene tiče, so bile vlade JJ najboljše za Slovenijo. V njegovem zadnjem, kratkem mandatu, pa se je začela graditi še cesta od Hotemaž...

Ne le trije referendumi / 10:49, 30. november

Janša je dokaz, da je svetlobna leta od velikega politika za katerega se ima. Ko politik dobi toliko zavrnitev bi se moral že zdavnaj odstra...

Ne le trije referendumi / 16:11, 29. november

.
Če boste proti, vam bo Janša ukinil Radovednega Tačka.
.