Andrej Karničar, župan Občine Jezersko / Foto: Gorazd Kavčič

Župani v bitko za novi mandat

Novembra bodo lokalne volitve in vprašali smo župane gorenjskih občin, ali bodo ponovno kandidirali. Objavljamo drugi del članka.

Župan z najdaljšim stažem v Sloveniji je Franc Čebulj, ki Občino Cerklje vodi vse od njene ustanovitve leta 1994, jeseni pa se bo potegoval še za osmi županski mandat.

Občina Jezersko

Andrej Karničar, župan Občine Jezersko, zaključuje prvi mandat in bo ponovno kandidiral. In kaj je tisto, kar ga motivira za tovrstno odločitev? Karničar odgovarja: »Predanost naši dolini, rezultati našega skupnega dela v prvem mandatu, odlična klima v občinski upravi in občinskem svetu, zadovoljstvo in spodbude občanov, dobri odnosi in sodelovanje z drugimi občinami in institucijami, izzivi in projekti prihodnjega mandata, med katerimi izstopata predvsem rekonstrukcija osnovne šole in vrtca.«

Občina Škofja Loka

Da bo znova kandidiral, je potrdil tudi sedanji škofjeloški župan Tine Radinja. »Imam še veliko motivacije za delo v naši lepi Loki, predvsem zato, ker smo dokazali, kako dobro se da sodelovati in koliko se lahko s sodelovanjem premakne – tudi mnogo stvari, ki so desetletja čakale na realizacijo. Ohraniti moramo fokus na kvaliteto življenja vseh generacij in biti pripravljeni na izzive, ki prihajajo. Imamo super ekipo in v veselje mi je delati z njimi,« je pojasnil Radinja.

Občina Medvode

Župan Občine Medvode Nejc Smole bo ponovno kandidiral, kar je javno naznanil v začetku julija ob praznovanju občinskega praznika. »V zadnjem času je bilo kar veliko vprašanj na to temo, tako da sem se na slovesnosti ob občinskem prazniku odločil sporočiti odločitev za vnovično kandidaturo. Pretehtalo je, da imamo v pripravi veliko projektov, ki bi jih rad še zaključil, in želja, da skupaj z novo sestavo občinskega sveta ustvarimo še kakšno lepo zgodbo,« je pojasnil. V občini se med drugim obetajo novi veliki projekti na področju komunalne infrastrukture, v načrtu je gradnja nove Osnovne šole Preska in prizidka k Zdravstvenemu domu Medvode. Smole se bo potegoval za svoj tretji mandat.

Občina Cerklje

Franc Čebulj, župan z najdaljšim stažem v Sloveniji, ki Občino Cerklje vodi vse od njene ustanovitve leta 1994, se bo potegoval še za osmi županski mandat. Kot je dejal, ga je k vnovični kandidaturi napeljala slaba politična situacija v svetu, ki močno vpliva na življenje ljudi tudi pri nas. Meni, da v kriznih časih na vodstvenih položajih potrebujemo izkušene ljudi, hkrati pa bi rad nadaljeval projekte, začete v iztekajočem se mandatu. Za nekatere so že pridobili tudi gradbena dovoljenja. Kot enega najpomembnejših omenja gradnjo kanalizacijskega sistema iz Krvavca skozi vasi v dolino, za katerega si v Cerkljah že dlje časa prizadevajo.

Občina Mengeš

Občino Mengeš od leta 2006 vodi Franc Jerič. Kandidature za svoj peti županski mandat pa še ni najavil. Kot je dejal, bo odločitev sprejel v prihodnjih tednih in jo tudi pravočasno sporočil občanom oziroma javnosti.

Občina Komenda

Komendski župan Stanislav Poglajen je že v začetku lanskega leta, ko je zaradi izgubljene tožbe občine sprva celo napovedal svoj odstop, pa se nato vendarle odločil, da bo Komendo vodil do konca mandata, napovedal, da se za nov mandat ne bo potegoval. Odločitev je nato v javnosti še večkrat potrdil. Zaključuje svoj drugi mandat.

Občina Vodice

Vodiški župan Aco Franc Šuštar, ki občino vodi od leta 2010, se bo potegoval za nov županski mandat. Kot je povedal, se je za kandidaturo odločil, ker želi nadaljevati oz. dokončati začete projekte, med katerimi posebej omenja nadaljevanje gradnje komunalne infrastrukture, gradnjo središča Vodic, športne dvorane in vlaganja v vzgojo in izobraževanje. »To so ključni elementi razvoja občine ne le za naslednji mandat, temveč naslednje desetletje,« pravi.

Občina Kranjska Gora

Župan Janez Hrovat zaključuje svoj drugi mandat vodenja Občine Kranjska Gora. Njegova kandidatura za tretji mandat je verjetna, dokončno odločitev bo še sporočil. Med večjimi projekti, nekaterimi že začetimi, je za naslednja štiri leta posebej poudaril ureditev prometno preobremenjenih alpskih dolin in prelazov, regulacijo prometa, dokončanje pločnika v Gozdu - Martuljku, spodbude kmetijstvu in drugim zanimivim dejavnostim v občini ter večje povezanosti teh s turizmom, stanovanja za mlade … Kot enega večjih izzivov pa je omenil tudi kopališče in atletsko stezo na Prodih v Mojstrani.

Občina Tržič

Dolgoletni župan Občine Tržič Borut Sajovic je bil na letošnjih državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca, s tem mu je zaradi nezdružljivosti funkcij prenehal županski mandat. Začasno funkcijo župana oprav­lja podžupan Dušan Bodlaj, in kot je povedal Bodlaj, bodo pod okriljem liste Ekipa Boruta Sajovica predlagali svojega kandidata za župana, tudi Bodlajeva kandidatura za župana na jesenskih volitvah je »v igri« in se o tem še dogovarjajo. Želijo nadaljevati večje že začete projekte, pri tem računajo na pomoč tržiškega poslanca.

Občina Preddvor

Preddvorski župan Rok Roblek zaključuje prvi mandat. Odločil se je, da bo kandidiral ponovno. Zakaj? »Investicijski cikli običajno trajajo od tri do štiri leta. Višja so sredstva, statistično gledano, daljši so cikli, kar pomeni, da če smo začeli izvedbo nekih projektov, za katere smo pridobili vloge za sofinanciranje, bo njihova izvedba potekala do leta 2026. In če nekaj načrtuješ in za to pridobiš sredstva, potem je odgovorno, da to tudi izpelješ do konca.«

Občina Železniki

Anton Luznar bo znova kandidiral za župana Občine Železniki, ki jo vodi že od nadomestnih volitev v letu 2012. Kandidiral bo s podporo SLS, sicer pa ga, kot je dejal, h kandidaturi nagovarjajo tudi številni občani, ki vidijo, da s sodelavci delajo dobro. »Med večjimi projekti, ki že potekajo in jih želimo v naslednjem mandatu dokončati, so zagotovitev poplavne varnosti Železnikom in nižje ležečim krajem skupaj z izgrad­njo obvoznice mimo Železnikov, prenova ceste do Soriške planine in ureditev ceste skozi Sorico, rekonstrukcija ceste od Pra­protna do Škofje Loke skupaj z izgradnjo kolesarske steze, priprava projektov za rekonstrukcije ceste Rudno–Dražgoše–Kropa, povečanje obrtne cone pri industrijski coni Alples in nadaljevanje izgradnje kolesarskih povezav,« je povedal Luznar.

Mestna občina Kranj

Kranjski župan Matjaž Rakovec, ki je ponovno kandidaturo za župana napovedal že lansko jesen, je pojasnil, da je že ob prvi kandidaturi pred štirimi leti napovedal, da je njegov program zastavljen za osem let oziroma dva mandata, kolikor je minimalno potrebno za uresničitev večjih projektov. Dobršen del programa je z zaposlenimi v mestni upravi že izpeljal, prav tako pa so skupaj izpeljali tudi številne nove projekte, ki jih ni bilo v programu, so pa občutno izboljšali kakovost bivanja občanov, je še poudaril.

Občina Žiri

Dosedanji župan Občine Žiri Janez Žakelj je bil aprila na državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca, zato je takrat funkcijo župana v občini prevzel podžupan Jože Stanonik. Stanonik je že napovedal, da na lokalnih volitvah ne bo kandidiral za župana.

Občina Bohinj

Jože Sodja v občini Bohinj zaključuje svoj prvi štiriletni mandat, potem ko jo je po odhodu nekdanjega župana Franca Kramarja na mesto državnozborskega poslanca kot podžupan v funkciji župana občino vodil tudi ob koncu prejšnjega mandata. Kot pravi, se je za ponovno kandidaturo odločil, ker en mandat ni dovolj, da bi lahko zaključil vse pred štirimi leti zastavljene projekte. »Veliko zahtevnih projektov je pripravljenih, mnogo jih je že v teku, in to je glavni razlog, da sem se odločil za ponovno kandidaturo. Res želim, da do konca izpeljemo tisto, kar sem obljubil, in tudi vse tisto, za kar se je med mandatom pokazalo, da je še treba storiti,« pravi Sodja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

2/5

četrtek

1/10

petek

-2/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 2. marec 2023

Strokovna ekskurzija v Šaleško dolino

IZLETI / Kranj, 2. marec 2023

Katarina–Grmada

GLEDALIŠČE / Podnart, 3. marec 2023

Velikanova past

IZLETI / Kranj, 4. marec 2023

Po delu soške fronte

GLEDALIŠČE / Sveti Duh, Škofja Loka, 4. marec 2023

Bremenski godci

OBVESTILA / Cerklje, 4. marec 2023

Občni zbor

RAZSTAVE / Škofja Loka, 4. marec 2023

O življenju in ilustracijah Iveta Šubica

GLASBA / Tržič, 4. marec 2023

Koncert Prifarskih muzikantov

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...