Dvojno jezero v Dolini Triglavskih jezer zaradi porasta obiska v slovenskih gorah in nezadostnega čiščenja odpadnih voda ni več neokrnjeno. / Foto: Samo Kham

Dvojno jezero je onesnaženo

Ekološko stanje Dvojnega jezera v Dolini Triglavskih jezer je zaradi neurejenega odvajanja komunalnih odpadnih voda iz planinske Koče pri Triglavskih jezerih in vnosa tujerodnih rib v jezero že dolga leta porušeno, stanje pa se poslabšuje, opozarjajo v organizaciji CIPRA Slovenija. Njihovi prostovoljci so pred dnevi iz jezera odstranili približno petsto kilogramov mokrih alg.

Ukanc – Obisk slovenskih gora se iz leta v leto veča, temu pa žal ne sledijo ukrepi za varovanje okolja – številne planinske koče namreč še vedno nimajo čistilnih naprav ali pa te ne delujejo v zadostni meri.

Tako je tudi v Koči pri Triglavskih jezerih, kjer so malo komunalno čistilno napravo postavili že leta 2010. Kot pojasnjujejo v CIPRI Slovenija, se ta nahaja na vzhodni strani koče, odpadna voda pa se izteka na močvirnato območje blizu jezera. Zaradi geoloških razmer in blagega naklona reliefa proti jezeru se voda iz močvirnatega sveta izliva v jezero. Ker obstoječa čistilna naprava ne prečisti odpadne vode do zadostne stopnje čistosti, v jezero prihajajo hranila, ki ekološko stanje v jezeru rušijo.

Prostovoljci iz jezera odstranjevali alge

»Pri CIPRI Slovenija smo se odzvali na pobudo Triglavskega narodnega parka in s petnajstimi prostovoljci pred dnevi organizirali čiščenje alg iz Dvojnega jezera. Alge smo odstranjevali več ur. Uspelo nam je odstraniti tiste, ki so lebdele na gladini, ter del materiala, ki se je naložil na breg jezera, veliko alg pa je ostalo v jezeru. Ocenjujemo, da smo odstranili približno 500 kilogramov mokrih alg. Zdrava visokogorska jezera so bistra, modre barve, Dvojno jezero v Dolini Triglavskih jezer pa je motno, zeleno, včasih celo črno, vidljivost je slaba. Ko začnejo alge gniti, jezero tudi smrdi,« pravi Špela Berlot Veselko, direktorica CIPRE Slovenija.

Predsednik CIPRE Slovenija dr. Matej Ogrin pa dodaja: »Z odstranjevanjem alg prispevamo k izboljšanju ekološkega stanja jezera. Tovrstne akcije so pomembne, a to je tako imenovana reakcija na koncu pipe. Še bolj pomembno je, da prepreči vzrok umiranja jezera, to je vnos hranil v jezero – zato ponovno pozivamo PD Matica in vse pristojne, da čim prej uredijo izcejanje odpadnih voda s Koče pri Triglavskih jezerih.«

Problematiko različni strokovnjaki od leta 2018 obravnavajo v okviru projekta Vrh Julijcev, v CIPRI Slovenija pa k okoljskemu in družbeno odgovornemu ravnanju, udejanjanju načel skromnosti in trajnosti v planinskem in gorniškem turizmu pozivajo tudi Planinsko zvezo Slovenije, Ministrstvo za okolje in prostor ter Javni zavod Triglavski narodni park.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-7/5

ponedeljek

-8/7

torek

-8/8

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

OBVESTILA / Naklo, 30. januar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PREDAVANJA / Naklo, 31. januar 2023

Portugalska

IZLETI / Kranj, 1. februar 2023

Letovanje v Izoli

RAZSTAVE / Kranj, 1. februar 2023

Poezija v podobah

OBVESTILA / Kranj, 1. februar 2023

Trening moči in raztezanja

GLEDALIŠČE / Kranj, 1. februar 2023

Dr. Prešeren

RAZSTAVE / Radovljica, 1. februar 2023

Darilo ledene dobe

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.