Blaž Račič, župan Občine Jesenice / Foto: Gorazd Kavčič

Župani v bitko za novi mandat

Novembra bodo lokalne volitve in župane gorenjskih občin smo vprašali, ali bodo ponovno kandidirali. Objavljamo prvi del članka, drugi del bo objavljen v prihodnjih dneh.

Občina Jesenice

Jeseniški župan Blaž Račič, pred štirimi leti novinec v politiki, se bo potegoval za drugi mandat. »Ob najavi prve kandidature za župana Jesenic sem se zavedal zahtevnosti izziva. Tako sem že takrat pričakoval, da bodo za udejanjanje vseh zamisli potrebna več kot štiri leta dela, kar je sicer v politiki razmeroma kratka doba. Doslej sem opravil približno polovico poti in postavil dobre temelje za nadaljnje delo. Začete projekte želim nadaljevati,« je povedal. Med projekti je omenil predvsem zagotavljanje več parkirnih mest z gradnjo garažnih hiš, urejanje poslovne cone in energetsko sanacijo javnih objektov, krepitev vloge Jesenic kot zdravstvenega središča, spodbujanje stanovanjske gradnje za mlade in še večjo podporo društveni dejavnosti.

Občina Žirovnica

Župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar, ki zaključuje četrti mandat, bo ponovno kandidiral kot nestrankarski kandidat skupaj s svojo Neodvisno listo za Žirovnico. Ob tem je pojasnil, da bi rad v svojem petem mandatu zaključil nekaj projektov, ki so pomembni za občane in razvoj občine, kot je deinstitucionalno varstvo starejših, obvoznica Vrba, obnova državne ceste skozi Žirovnico. Poleg tega si bo prizadeval za nov cevovod od zajetja III v Završnici in gradnjo še enega vodohrana na območju občine za zagotavljanje večje akumulacije pitne vode, sprejetje novega občinskega prostorskega načrta, lokalni energetski koncept (LEK) in širitev vrtca.

Občina Bled

Četrti mandat zaključuje tudi župan Občine Bled Janez Fajfar, ki se bo na novembrskih volitvah potegoval še za petega. Odločitvi za ponovno kandidaturo so botrovale 16-letne izkušnje, ki jih je Fajfar pridobil s pomočjo sodelavcev. Obenem želi dokončati projekte, ki so strateško pomembni za razbremenitev Bleda in širšega okolja. »Za prihajajoče izzive imam zadosti energije in elana,« je dodal Fajfar, ki bo med prednostne projekte v novem mandatu uvrstil urejanje infrastrukture, vezane na izboljšanje bivanja in varovanja okolja, kot sta južna razbremenilna cesta in kolesarska povezava z Bohinjem, ter izgradnjo nove osnovne šole.

Občina Gorje

Petra Torkarja, ki je župan Občine Gorje vse od njene ustanovitve dalje, je ljubezen do Gorij in vseh občanov spodbudila h kandidaturi za peti mandat. Torkar verjame, da bodo s svetniško skupino lahko nadaljevali in uspešno zaključili začete projekte. »Realizirati želimo tudi tiste, ki so že v pripravi, kot so na primer posodobitev in dograditev vodovodnega omrežja, vzpostavljanje komunalnih pogojev za oživitev smučišča Zatrnik, izgradnja novega kulturnega, športnega in turističnega centra namesto obstoječega kulturnega doma,« je povedal in poudaril, da bo v novem mandatu še več pozornosti namenil kvaliteti bivanja ter ustvarjanju pogojev za družbeni in ekonomski razvoj gorjanske skupnosti.

Občina Šenčur

Šenčurski župan Ciril Kozjek se bo potegoval za tretji mandat. Kot je pojasnil, odločitev za kandidaturo ni bila enostavna, a je pretehtala želja po sklenitvi dveh večjih projektov, ki sta tik pred izvedbo, in sicer gradnje doma starostnikov v Šenčurju in gradnje državne ceste Britof–Hotemaže. Obenem si bo prizadeval za realizacijo obeh postopkov sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta, tako za širitev poslovne cone kot tudi drugega, ki bo omogočal nadaljnji razvoj občine Šenčur. »Po izvedbi javnega natečaja pa bom v svojem tretjem mandatu poskrbel za gradnjo novega kulturnega doma v Šenčurju, kjer bodo tudi prostori knjižnice, in gradnjo novega gasilskega doma v Šenčurju,« je še dodal Kozjek.

Občina Radovljica

Ciril Globočnik, župan Radovljice, se bo s svojo nestrankarsko Listo Cirila Globočnika potegoval še za četrti mandat. »Čeprav bi se lahko oktobra že formalno upokojil, od vsepovsod dobivam potrditve, da skupaj s sodelavci delamo dobro. Imam dovolj moči in energije in uživam v svojem delu, dodatno spodbudo pa mi je dal nedavno sprejeti razvojni program občine, ki daje usmeritev za nadaljevanje tistega, kar smo uspešno zastavili v preteklih letih.

Občina Kamnik

Kamniški župan Matej Slapar se bo jeseni potegoval za svoj drugi mandat. Čeprav je član stranke NSi, se bo na volitve podal s podporo volivcev. »Kamnik je velika občina, po površini tako velika kot Ljubljana, imamo pa desetkrat manjši proračun kot prestolnica, zato moramo skrbno obrniti vsak evro. Potreb je veliko, želja še več, zato dela ne bo zmanjkalo,« nam je povedal župan, ki si v prihodnjem mandatu želi dokončati veliko projektov – poudaril je predvsem asfaltiranje makadamskih cest, gradnjo kanalizacije v delih občine, kjer je še ni, še večjo skrb za pitno vodo, gradnjo novih stanovanj in ureditev dodatnih parkirišč v središču mesta, gradnjo garažne hiše pri zdravstvenem domu, ureditev pokritega bazena in športne dvorane ter več projektov na področju turizma. »Če bo občina prijazna turistom, bo tudi domačinom,« je prepričan.

Občina Gorenja vas - Poljane

»Smo na pravi poti, delamo naprej,« je kandidaturo za svoj peti mandat na čelu občine napovedal župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež. Predvsem si želi dokončne ureditve krajevnih središč na Sovodnju, v Leskovici in na Trebiji, medtem ko Gorenja vas že dobiva končno podobo z gradnjo Hiše generacij in obnovo ulice proti pokopališču, urejajo pa tudi središče Poljan. Med najpomembnejšimi večjimi projekti je posebej omenil še ureditev podružnične šole v Javorjah.

Občina Naklo

Župan Občine Naklo Ivan Meglič se bo potegoval za svoj drugi mandat, za zdaj s podporo Slovenske ljudske stranke. Kot je napovedal: »Dokončati želimo gradnjo fekalne kanalizacije, kjer je še ni, ter obnovo vodovodnega sistema in zagotoviti stabilno in varno oskrbo z vodo. Uredili bomo vso potrebno infrastrukturo v poslovni coni in omogočili nove gradnje poslovnih subjektov ter s tem povezana nova delovna mesta. Dokončati želimo športni park z nogometnim igriščem, nadaljevali bomo opremljanje gasilskih društev, še naprej skrbeli za varno in prijetno bivanje starejših občanov in za ustrezne materialne pogoje za delovanje društev. Poskrbeli bomo za vzdrževanje občinskih objektov, v prvi vrsti bo potrebna obnova strehe in ogrevanja na centralni OŠ Naklo.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/21

ponedeljek

3/20

torek

5/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Cerklje, 3. oktober 2022

Namizni tenis

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Gradnja prizidka se odmika / 09:34, 2. oktober

Jesenice, Tržič, Domžale in Kamnik. Občine z nesposobno občinsko upravo.

Rdeča luč jih ne ustavi / 22:11, 1. oktober

AAUUUČ hudo za gorenjski žep.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 22:02, 1. oktober

Kako pa jaz tega Človeka spoštujem, občudujem... <3

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 21:05, 1. oktober

Radovljica nima niti enega krožišča! Ali obstoja še kakšno mesto v Sloveniji, da ga nima? Ups, ima, čokoladni divan na Savnikovem trgu!

So zvonovi res preglasni / 15:26, 1. oktober

Rdjavome ku*cu i dlake smetajuhttps://www.youtube.com/watch?v=sR70jCYBrpw&ab_channel=MicaTrofrtaljka-TopicI to mi je neko muškoi gradjanin s...

So zvonovi res preglasni / 11:22, 1. oktober

Pečečnik ni dobil gradbenega dovoljenja, ker bi gradbeni stroji povzročali prevelik hrup prebivalcem ob Plečnikovem stadionu. Sem prepričan,...

Novosti na kranjskih šolah / 10:15, 1. oktober

Tu smo se včasih izobraževali strojniki in električarji. Zdaj je edina šola za ti dve smeri na Zlatem polju. Nimam nič proti učenju glasben...